11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Tom Alandh har arbetat på SVT sedan början av 70-talet och har under åren producerat ett 100-tal dokumentärfilmer med kända personer som Monica Zetterlund, kungen och Nacka Skoglund, men även okända personer som Martina med Downs Syndrom och Pia som sålde Situation Sthlm. Foto: Janne Danielsson/SVT

Publicerad 16 maj 2019 09:52 - Uppdaterad 20 maj 2019 11:04

Prisregn över Tom Alandh

Hittills i år har det regnat utmärkelser över journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh som tilldelats Jolo-priset, Liv i Sveriges Trampcykelpris och nu senast S:t Eriksmedaljen.

Under sina snart femtio år på SVT har Tom Alandh tilldelats många fina priser bland annat Stora journalistpriset år 1987, hederspriset på Kristallengalan år 2011 och Lukas Bonniers stora journalistpris år 2017 för att nämna några. Hittills i år har han redan tilldelats tre utmärkelser för sitt arbete.

I februari erhöll han Jolo-priset som sedan 2002 årligen delas ut av Jolo-sällskapet till minne av journalisten och författaren Jan Olof Olsson (Jolo).

I mars fick han föreningen Liv i Sveriges Trampcykelpris 2019 för att ”han under många år i Sverige har letat upp människor och fått dem att berätta om sina liv".

Onsdagen den 15 maj tilldelades han, i gott sällskap av bland andra Sissela Kyle, Jonas Hassen Kemiri och Sarah Sjöström, S:t Eriks-medaljen. Kommunstyrelsen i Stockholm har delat ut medaljen sedan 1938 till Stockholmare som genom sin verksamhet eller insatser anses förtjänta av en sådan utmärkelse från staden.

”Tom Alandh är dokumentärfilmaren som under de senaste 35 åren producerat närmare 100 filmer. Hans filmer är tidsdokument över skeenden i samhället, han har porträtterat människor såväl okända som kända och med sin lyssnande och eftertänksamma ton fått många tittare att tänka till en extra gång.”, skriver Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Charlotta Lambertz

7 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör