11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Sara Omma Simma planerar Sápmis stora satsning på att berätta om hur Sverige tvingade hundratals samer överge sin hembygd. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Publicerad 6 maj 2019 11:31 - Uppdaterad 6 maj 2019 11:32

SVT Sápmi gör serie om tvångsförflyttningen 1919

För 100 år började Sverige tvångsflytta mängder av samiska familjer i Karesuando till olika platser söderut i fjällvärlden.

Sara Omma Simma, allmänteveproducent på SVT Sápmi gör just nu researchen till en av den samiska redaktionens största satsningar på länge.

– De flesta i Sverige har ingen aning om att de svenska lappfogdarna år 1919 tvingade hundratals personer att flytta från sin hemtrakt till för dem helt nya områden, ofta flera hundra kilometer bort.

Gräns stängdes för renar

Bakgrunden var att gränsen mellan Sverige och Norge stängdes för renarnas vandring. Karesuandosamerna hade traditionellt drivit sina renar till sommarbete vid den nordnorska kusten. År 1919 bestämdes att de inte fick göra det längre.

De nya förutsättningarna gjorde att Sverige ville minska antalet renar i Karesuandoområdet och därför beslutades om tvångsförflyttningen.

– Inte heller alla samer känner till vad som hände då, menar Sara Omma Simma.

Ledde till konflikter

De tvångsförflyttade samerna hade ett annat språk och även ett annat sätt att bedriva renskötsel på, än de samer som redan bodde i de områden dit de tvångsförflyttade tvingades. På vissa håll ledde till konflikter och segregation.

– Än idag finns olösta konflikter i spåren av tvångsförflyttningen, framförallt kring Vapstens sameby i Tärnafjällen. Detta kommer vi att belysa i vår serie, säger Sara Omma Simma.

Det ska bli tre delar och serien riktar sig alltså inte bara till samer utan till publiken i hela Sverige. Kommer preliminärt i höst på SVT2. Projektledare är Kirsi Vanttaja.

Mats Carlsson-Lénart

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör