21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Inspelningarna för programmet Fråga veterinären avslutades härom veckan. Där användes fyra robotkameror på stativ plus en handhållen gyro-kamera så att det går att komma djuren riktigt nära inpå. Foto: SVT

Publicerad 30 april 2019 12:31 - Uppdaterad 30 april 2019 14:11

SVT Umeå använder nya grepp

SVT Umeå producerar många stora programtitlar som till exempel Go’kväll och Fråga doktorn. Här finns en studio som är flitigt använd. Men parallellt med mer traditionella studioinspelningar använder de också produktionsteknik på lite nya kreativa sätt. Robotkameror, en radiostyrd båt, kameror på hundar och i träd är några av de nya grepp som de använder sig av.

– Just nu håller jag på att bygga en radiostyrd båt som vi ska använda för inspelningarna av ”Den stora älgvandringen”. Vi ska ha en action-kamera ombord med en trådlös länk så att vi kan klippa live under sändningarna, säger Dennis Buhr, gruppchef på Produktion & Teknik i Umeå.

Slow-tv-projektet ”Den stora älgvandringen” handlar om de flockar av älgar som varje år korsar Ångermanälven på vårkanten. Troligtvis har älgar gått på samma stigar, längs samma vattendrag och höjdryggar i flera tusen år. För att fånga den riskfyllda simningen som älgarna gör har ett 20-tal kameror satts upp i skogen och längs älven, varav 15 stycken är fjärrstyrda.

– Vårt team var ute och satte upp kamerorna i olika träd och längs vattenbrynet härom veckan. Det är viktigt att vi får upp utrustningen i god tid före älgarna kommer, eftersom de kan vara känsliga för doftspår och vi vill ju inte att de ska undvika just de ställen där vi har kameror, säger Dennis Buhr.

Kamerorna monteras fast med hjälp av spännremmar för att inte skada några träd, och höjden på kamerorna och kabeldragningen behöver vara ungefär tre meter ovanför mark för att inte älghornen ska fastna i tekniken. Foto: SVT

”Som Salongen fast i skogen”

– Det här är den största produktionen som SVT Umeå har gjort och vi kommer att producera ungefär 450 sändningstimmar under det här projektet. Jag brukar beskriva det som Salongen fast i skogen, säger Dennis Buhr.

Ett kontrollrum har satts upp på plats i Junsele, medan ”bingen” (bildingenjör som ställer in färgerna i de olika kamerorna) sitter i Göteborg. SVT Umeå har även fått hjälp av medarbetare som arbetat med just Salongen.

– SVT Göteborg har varit väldigt hjälpsamma och har varit här och hjälpt till att installera vår utrustning, säger Dennis Buhr.

En stor utmaning har varit att få fram el och fiber till inspelningsplatserna. Tiotusen meter kabel över Ångermanälvens is och genom snår och tät barrskog har dragits.

– Vi tog vi hjälp av en elfirma som fick i uppdrag att dra ut strömkabel över den frusna älven till tre olika platser. Därifrån kunde kablarna sedan ledas vidare till de träd som vi valt att placera kamerorna på. När isen sedan smälter kommer två stycken ankare på botten förhoppningsvis få kablarna att ligga still i den strömma älven, säger Johan Erhag, projektledare för Den stora älgvandringen.

Här görs kabeldragning på isen över Ångermanälven av Jari, Lars-Olof och Johan. Foto: SVT

Kontrollrummet med spelplatsen utanför. Foto: SVT

Den radiostyrda båten som används för inspelningarna av ”Den stora älgvandringen”.

Under tre torsdagar flyttar dessutom Mitt i naturen-studion ut i skogen och sänder live.

Faktaruta: Mer om Den stora älgvandringen finns i Johan Erhags artiklar Nu kan den stora älgvandringen börjalänk till annan webbplats och Den stora älgvandringen – efterlängtad slow-tvlänk till annan webbplats på SVT.

Kameror på hundar

En annan produktion som haft lite speciella inspelningsförhållanden är programmet Jaktliv där man bland annat fäste kameror på en del av jägarnas gevär, men även på ett antal jakthundar som var med under inspelningarna.

– Jaktliv är en extrem form av reality, där man bara har en chans att fånga något på bild. Ofta är det hundarna som är först och som ser situationen vi vill beskriva i bild. Därför byggde vi en hållare som kunde sitta på en hundväst. Det var utmanande att få kameran att sitta kvar. Hundarna är snabba och viker inte undan för mindre grenar, så vi tappade några kameror på vägen innan vi hittade rätt, säger Dennis Buhr.

Jaktliv-redaktionen har använt den här hundvästen där man kan fästa en action-kamera på en jakthund. Foto: SVT

Byggt ny studio på redaktionen

Men det är inte bara ute i skog och mark som SVT Umeå testar nytt, utan även inne i tv-huset. Tidigare i år fick konsumentprogrammet Plus en egen studio i samma lokaler som dess redaktion. En del av kontorsutrymmet har gjorts om till en studio med två remote-kameror och en helbildskamera.

Dennis Buhr installerar helbildskameran i nya Plus-studion. Foto: Charlotta Lambertz/SVT

– Det har fungerat bra i sändningarna. Helbildskameran kan röra sig i sidled och ger känslan av att vara bemannad. Vi visste inte hur det skulle kännas för de som sitter och jobbar på redaktionen, men det har gått bra. Dessutom används studion för att göra så kallade ”explainers”. Då rullar vi in en annan bakgrund och sedan använder vi de kameror som finns där. Materialet skickas sedan vidare till online-desken i Göteborg som redigerar dom. Ett bra samarbete mellan de olika tv-husen, säger Dennis Buhr.

Dennis Buhr, gruppchef på Produktion & Teknik i Umeå, i den nya Plus-studion, med kontorslandskapet i bakgrunden. Papperskorgarna är uppställda på stativ för att vara ”testpersoner” i bild. Foto: Charlotta Lambertz/SVT

Intensiva inspelningsdagar för Fråga veterinären

Fråga veterinären gjorde sina avslutande inspelningar i början på april. Under sammanlagt nio dagar under februari, mars och april har de gjort ett helt års inspelningar. Det blir sammanlagt 23 program där ett trettiotal djur har medverkat i studion.

– Vi har använt ett hörn av den stora studion där vi har haft fyra robotkameror på stativ med tre givna positioner plus en handhållen gyro-kamera där man kan komma riktigt nära inpå djuren. Det blev en riktigt fin inspelningsmiljö, inte minst tack vare den fina dekoren vi fått hjälp med, säger Anna Snäll, redaktör för Fråga veterinären.

Hon fortsätter:

– Det har flutit på bra även om det har varit mycket att hålla reda på med hundar, hästar och fåglar i studion. Men vi har haft fantastiska djurägare och programledaren Sofia Rågenklint och veterinären Oskar Nilsson har gjort ett kanonjobb.

På det stora hela har inspelningarna med robotkamerorna gått bra, även om det i vissa situationer har varit lite trixigt.

– Kameror som står stilla och djur är stundtals en svår kombination. Ibland skulle det ha varit bra att kunna följa med mer. Men annars har robotkamerorna varit lätta att arbeta med. Det är första gången som vi jobbar med dem på det här sättet, säger Anna Snäll.

Anna Snäll, redaktör och Veronica Hjelm, bildproducent för Fråga veterinären har haft intensiva produktionsdagar då de spelat in en hel säsong med 23 avsnitt under sammanlagt nio inspelningsdagar. Foto: Charlotta Lambertz/SVT

I början på april spelades sista avsnittet in till Fråga veterinären, som sänds först kring jul i år. Programledaren Sofia Rågenklint och veterinären Oskar Nilsson bjöd på julstämning. Foto: SVT

Med hjälp av gyrokamera kan man komma nära djuren under inspelningarna av Fråga veterinären. Här är det fotograf Håkan Lyktberg som filmar. Foto: SVT

”Snabbt kommunicerat”

– På en mindre ort som Umeå blir saker snabbt kommunicerat mellan medarbetare vilket också gör att vi kan vara rätt snabba på att prova nya grejer. Det gäller att tänka smart och få ut så mycket som möjligt av de medel vi förfogar över. Det tycker jag att vi har lyckats med, avslutar Anna Snäll.

Charlotta Lambertz

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör