5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

”Zlatan – för Sverige i tiden” vann i år Civis Media Prize i kategorin fotboll och integration. Foto: Emil Klang/SVT

Publicerad 24 april 2019 14:00 - Uppdaterad 24 april 2019 14:07

Civis Media Prize till ”Zlatan – för Sverige i tiden”

Dokumentären ”Zlatan – för Sverige i tiden” har tilldelats Civis Media Prize i kategorin fotboll och integration.

– Civis Media Prize är en tävling som prisar produktioner som berör integration, kulturellt utbyte och migranters rättigheter, samt har viljan att motverka rasism. Det känns särskilt roligt att vinna i ett sådant sammanhang med en dokumentär om Zlatan. Vi är jättestolta, säger Charlotte Hellström, projektledare på SVT.

Den 23 april blev det klart att ”Zlatan – för Sverige i tiden” vann specialpris i kategorin fotboll och integration med motiveringen: ”Zlatan Ibrahimovic, en av världens främsta fotbollsspelare, börjar med orden: ”Min mamma är kroatisk katolik, min pappa är muslim från Bosnien. Jag känner mig helt svensk. Jag är det nya Sverige.” Dokumentären visar den fantastiska resan genom stjärnspelarens liv från ett av Sveriges fattigaste förorter Rosengård till historiska mål, segrar och troféer i de största fotbollsligorna. Känslan av att alltid vara en outsider med ett annorlunda klingande namn sitter djupt i honom, en känsla av utanförskap och motstånd. Ovanlig, integrativ och med en mycket personlig, fantastisk intervju.”

Dokumentären är en samproduktion mellan SVT Dokumentär och B-Reel Films. Leo Razzak (regi/film), Nils Andersson (klippning), Pelle Nilsson och Fredrik Heinig (producenter) samt Charlotte Hellström (projektledare SVT).

CIVIS Medien Stiftung är ett internationellt medianätverk och utvecklingscenter som fokuserar på hur migration, integration och mångfald speglas i Europa, och de arrangerar forum och konferenser för debatt av samtida frågor och utmaningar.

CIVIS Media Prize delas ut årligen till europeiska program som upp uppmuntrar en fredlig samexistens mellan människor från olika kulturer och delar av världen.

Charlotta Lambertz

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör