14 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

SVT tappar en rad vintersporträttigheter till Nent Group, däribland världscupen i längdskidor och alpint. Foto: Ulf Palm / TT

Publicerad 11 april 2019 09:23 - Uppdaterad 11 april 2019 09:29

SVT förlorar skidsporträttigheter

SVT tappar rättigheter till världscupen och VM i längdskidor, alpint och skicross från hösten 2021 till våren 2025. Nordic Entertainment Group, Nent Group, har köpt rättigheterna för hela Norden.

– Vi gjorde allt vi kunde för att säkra rättigheterna. Vintersport är centralt för SVT och vår publik och därför ansträngde vi oss mer än vi någonsin gjort på detta område. Men eftersom vårt bud gällde Sverige kunde vi inte tävla mot en koncern som ville köpa hela Norden, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Nent Groups affär innebär att även NRK och YLE förlorar rättigheterna.

– Affären visar en utveckling vi sett under lång tid. Internationella aktörer som Nent köper rättigheter över större territorier än nationer. Vi har anpassat oss till den förändringen och ingår i dag samarbeten med kommersiella aktörer på nya sätt kring de stora sporträttigheterna. Vi har sedan tidigare ett bra partnerskap med Nent Group kring Junior-VM och herr-VM i ishockey. Vi har goda förhoppningar om att vi också ska kunna hitta ett samarbete kring skidsporten. Vi kommer att sända Vinterstudion i minst tre år till framåt och vårt mål är att fortsätta leverera Vinterstudion till tittarna även efter det, säger SVT:s programchef Jan Helin.

I den affär som blev känd i dag ingår inte längd och alpint från Schweiz och Österrike, inte heller Skidskyttet. De rättigheterna har SVT kommande år.

Så här ser läget ut de närmsta åren:

  • Säsongen 19-20: Alla rättigheter SVT (precis som tidigare år)
  • Säsongen 20-21: Alla rättigheter SVT (precis som tidigare år)
  • Säsongen 21-22: SVT har rättigheten till skidskytte samt alla tävlingar (alpint/längd) i Schweiz och Österrike. Vi hoppas också på att tävlingar från Norge ska vara tillgängliga denna säsong. Dessutom har vi SM-veckan, två helger med Vasaloppet samt säsongsöppningen i Bruksvallarna och lite annat smått och gott inom vintersport.

Från och med säsongen 2021 - 2022 blir det alltså Nent Group som äger rättigheterna till bland annat världscupen i alpint och längdskidor. De tar även över VM i längd, alpint, backhoppning, nordisk kombination, snowboard.

– Vi är vana på SVT att alltid ha ärmarna uppkavlade och tänka positivt och det gör vi även denna gång. Vår ambition är fortsatt att säkra en Vinterstudio från och med hösten 21 och vi kommer att fortsätta att agera i den riktningen – även om vägen nu ser annorlunda ut, säger Åsa Edlund Jönsson.

Anna Thodenius

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör