20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Uppdrag gransknings reportrar Axel Gordh Humlesjö och Ali Fegan. Foto: SVT

Publicerad 10 april 2019 13:55 - Uppdaterad 10 april 2019 13:57

UG vinner stort internationellt pris för grävande journalistik

Uppdrag gransknings reportage ”FN och mörkläggningen” tilldelas ett av världens finaste priser för grävande journalistik: IRE Awards i USA. I reportaget avslöjas att FN mörkat avgörande information om mordet på de två FN-experterna Zaida Catalán och Michael Sharp.

– Det här är ett fantastiskt erkännande för oss och för det samarbete som det här grävet är ett resultat av, säger Axel Gordh Humlesjö, en av reportrarna bakom granskningen till SVT Nyheter.

Det var i november förra året som Uppdrag granskninglänk till annan webbplats avslöjade att FN:s högsta ledning har mörkat avgörande information om mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp i Kongo-Kinshasa.

Granskningen belönas nu av den amerikanska föreningen IRE, Investigative reporters and editors, som varje år utser den bästa undersökande journalistiken i världen.

I motiveringen skriver juryn bland annat:

”I en tid då journalister och fredsbevarare är under attack runt om i värden gjorde det här reportaget så mycket för att illustrera verkligheten i dessa riskfyllda arbeten – och hur långt vissa tjänstemän kan tänka sig att gå för att dölja sanningen.”

Juryn berömmer dessutom historieberättandet och det ”lysande fotot” i reportaget.

Uppdrag gransknings reportrar Ali Fegan och Axel Gordh Humlesjö får nu ta emot det prestigefulla priset tillsammans med bland andra Ola Christoffersson som både filmat och redigerat reportaget och fotografen Graham Walsh som filmat på plats i Kongo-Kinshasa. I granskningen hade de hjälp av journalister vid Le Monde, Radio France International, Foreign Policy Magazine och Süddeutsche Zeitung.

Se Uppdrag gransknings reportage FN och mörkläggningen på SVT Playlänk till annan webbplats

Anna Thodenius

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör