21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

SVT uppmärksammar den romska internationella dagen med ett festligt halvtimmes-program med musik, dans och sång. Programledare är Jenni Kay. Foto: SVT

Publicerad 8 april 2019 08:53 - Uppdaterad 10 april 2019 08:15

Festligt nöjesprogram som visar romsk kultur

Idag den 8 april firas den romska internationella dagen runt om i världen. Här på SVT uppmärksammas högtiden med ett festligt halvtimmes-program med musik, dans och sång.

– När vi tidigare har producerat program för den här dagen har det ofta varit i form av samtal med olika gäster. Inom den romska traditionen finns en fantastisk musik-, sång- och danskultur som är härlig att få lyfta fram – och många romer gillar program som MelodifestivaIen och Allsång på Skansen – så vi tänkte att i år gör vi ett nöjesprogram, säger programledare Jenni Kay.

Programmet ”Romska internationella dagen” produceras av SVT Minoriteter i Stockholm och är en studioproduktion med inbjudna gäster och publik.

– Redan förra året började vi fundera på att det vore trevligt att få in publik i studion. Och i år fick vi till det, vilket ger en härlig inramning till programmet, säger Isabelle Wahlf, producent och studioman på SVT Minoriteter.

I programmet bjuds det på flera olika romska danser, musik och sång, bland annat en nyskriven version av den romska nationalhymnen ”Gelem gelem” med Mark Maxim. Det bjuds även på ett romskt quiz samt hälsningar från romer runt om i världen till exempel Chile, Australien, Spanien – och Sverige. Dessutom gästar den mest kända romska popduon, syskonen Jany och Patrina Schella, programmet.

I programmet får vi bland annat se Armando Kwiek, Sandra Bilic och Grofo Kwiek som framför en romsk dans. Foto: SVT

Popduon Jany och Patrina Schella gästar också programmet. Foto: SVT

Utmaning jobba med minoritetsspråk

Romerna är sedan år 2000 en erkänd nationell minoritet i Sverige och även språket romani chib är ett nationellt minoritetsspråk. Konventionerna medför olika skyldigheter för officiella myndigheter och bland annat har SVT och SR skyldighet att sända program på dessa språk.

Programmet ”Den romska internationella dagen” görs helt och håller på romani chib (men kan även ses med svensk undertext). För redaktionen har det varit en utmaning att hitta gäster som kan tala språket. Romani chib är heller inte bara ett språk utan består av ett antal olika ”dialekter” (skiljer sig oftast mer än vad svenska dialekter gör).

– Programbeställningarna görs utifrån språket, men det kan vara svårt att hitta människor som talar det. Det finns långt fler som definierar sig som romer än som kan tala romani chib. Det blir en begränsning när det finns intressanta gäster man skulle vilja bjuda in, men som inte behärskar språket, säger Jenni Kay som själv talar dialekten kalderaš.

– Det är heller inte självklart för alla romer att vara med i tv. Det finns fortfarande de som tycker att det är jobbigt att vara helt öppen med sitt romska ursprung, säger Isabelle Wahlf.

Har funnits sedan 1971

Den romska internationella dagen har funnits sedan år 1971 då den instiftades vid den första romska kongressen som ägde rum i London. Där antogs även romernas flagga och nationalhymnen ”Gelem, gelem”.

– Dagen firas på lite varierande sätt i olika länder. Jag är inte uppväxt med att fira den stort, utan den har snarare haft lite samma status som den svenska nationaldagen som heller inte firats på samma sätt som i till exempel Norge, säger Jenni Kay.

Isabelle Wahlf, producent och studioman på SVT Minoriteter och Jenni Kay, programledare för ”Romska internationella dagen”. Foto: Charlotta Lambertz

”Tradition titta på SVT”

Första gången SVT producerade Romska internationella dagen var 2015 och Jenni Kay har varit programledare sedan 2016.

– För många har det blivit en tradition att titta på SVT, då vi alltid gör ett program för att uppmärksamma den här dagen, vilket känns roligt, berättar hon.

– Det är kul att få göra välproducerade program för den här målgruppen. Vi har varit noga med att få in olika dialekter och gjort allt med stor respekt för den romska kulturen, säger Isabelle Wahlf.

SVT Minoritet gör flera andra program på romani chib för såväl barn som vuxna: Jenni möter, Ketanes, Magiska Nono, Tjena Chavale, Moro Squad och Sveriges idag (nyheter som ”speakas” på romani chib)

– Många romer uppskattar att det finns program på deras språk. Det som finns, det tittar man på i hög grad. Och romer har ett högt förtroende för SVT, avslutar Jenni Kay.

Fakta: Den romska internationella dagen

Romernas internationella dag (nationaldag) firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. Där antogs också romernas flagga, två fält, blått och grönt med ett rött hjul i mitten. Det röda hjulet symboliserar bland annat vandringen från Indien samt romernas framåtskridande. Den blå färgen symboliserar himlen (andliga värden) och den gröna färgen symboliserar jorden. Vid kongressen antogs även en nationalhymn Gelem, gelem (Jag vandrade och vandrade ...).

Romska internationella dagen visas i SVT 2, den 8 april kl 18.00 med repris kl 23.20 samt på SVT Play.

Charlotta Lambertz

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör