21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

SVT skrev tv-historia med sina banbrytande distanssändningar från VM i Åre och Östersund i februari och mars där SVT var så kallad Host Broadcaster med ansvar för att producera den internationella signalen för alla andra bolag som sänder i sitt land. Här är det Ricarda Haaser som startar under VM-tävlingarna i Åre. Foto: Niclas Sköld

Publicerad 4 april 2019 09:59 - Uppdaterad 10 april 2019 08:15

SVT skrev tv-historia med sändningarna från VM i Åre och Östersund

Med de banbrytande distanssändningarna från VM i Åre och Östersund i februari och mars har SVT skrivit tv-historia. Inget annat broadcast-bolag har tidigare gjort en så stor sändning på distans och som dessutom gjordes under kalla och snöiga vinterförhållanden. Intresset från omvärlden är stort och många tv-bolag hör av sig och vill veta hur vi har gjort.

SVT har under flera år arbetat intensivt för att göra en förflyttning framåt när det gäller flexibel och effektiv produktionsteknik – VM i Åre och Östersund var eldprovet – där SVT var så kallad Host Broadcaster med ansvar för att producera den internationella signalen för alla andra bolag som sänder i sitt land.

För många medarbetare blev det intensiva veckor, men tillsammans rodde de projektet i hamn och lyckades leverera högkvalitativa sändningar till sammanlagt 1 100 miljoner tittare runt om i världen.

– Det var väldigt utmanande sändningar i Åre där vi var tvungna att lösa många saker på plats. Även om vi hade förberett oss på alla möjliga sätt kan man aldrig förutse allt. Men vi klarade det! Och det var helt magiskt att få ta det vidare så snabbt inpå till sändningarna i Östersund när vi var inkörda i alla nya rutiner. Nu ligger vi i absolut framkant när det gäller både produktionsteknik och kompetens. Många bolag kommer med förfrågningar och är nyfikna på oss, säger Adde Granberg, teknikdirektör på SVT.

Adde Granberg, teknikdirektör på SVT på plats under sändningarna i Åre. Foto: Charlotte Celsing

– Sändningarna gick bra och vi har fått mycket beröm från andra bolag, till och med de som sällan brukar ge beröm. Det är ett kvitto på att vi levererade i högsta klass. I Alpina VM i Åre var det tekniska systemet inte helt stabilt de tre första tävlingsdagarna. Men vi löste det efter en större arbetsinsats dag tre. Med de erfarenheter vi har samlat på oss har vi tagit stora steg framåt när det gäller vår produktionsteknik. Vi har verkligen brutit ny mark, vi har varit en form av plog i broadcast-branschen och kört upp helt nya vägar, säger Madelen Ottosson, teknisk producent på SVT Produktion & Teknik i samband med VM i Åre och Östersund.

Madelen Ottosson, teknisk producent på SVT Produktion & Teknik i samband med VM i Åre och Östersund. Här i kontrollrummet i Stockholm. Foto: Charlotta Lambertz

Lärorika veckor

VM-sändningarna gjordes på distans vilket i praktiken innebär att det fanns kameror och teknik på plats i Åre och Östersund, men att det tekniska hjärtat och infrastrukturen fanns i Stockholm. Personal från alla fyra orter, Malmö, Göteborg, Stockholm och Umeå har jobbat i projekten.

Mattias Carlsson, som till vardags jobbar som servicetekniker på SVT Göteborg, var en av de som jobbade på plats i Åre. Han jobbade som så kallad HUB-TOM (Technical Operation Manager), där hubben är en samlingspunkt för olika kameror vars bilder signal-omvandlas för att skickas till kontrollrummet i Stockholm.

– Till en början var det lite småstökigt. Tittarna märkte nog inte så mycket, men vissa fick jobba intensivt under några dagar, säger Mattias Carlsson.

Mattias var stationerad i Åre i ungefär 3,5 vecka varav 1,5 vecka var förberedelser inför sändningarna där de kopplade och testade utrustning samt hur det fungerade att förflytta sig mellan olika backar.

– Det har varit väldigt lärorika veckor för mig. Det liknar lite hur vi har jobbat innan i till exempel sändningarna från Almedalen, men helt nytt i den här skalan. Jag jobbar som servicetekniker egentligen, så jag tog med mig verktyg som TOM:arna vanligtvis inte har och fick istället kompetensutveckling i sådant som jag annars inte gör. Det finns en fin yrkesstolthet hos många här, man biter ihop och löser saker, och det finns mycket kompetens inom företaget, säger Mattias Carlsson.

Mattias Carlsson, som till vardags jobbar som servicetekniker på SVT Göteborg, var en av de som jobbade på plats under VM i Åre. När Vipåtv träffade honom vikarierade han i Stockholm under tiden som en annan medarbetare jobbade med Östersundssändningarna från Stockholm. Foto: Charlotta Lambertz

Stort intresse från omvärlden

Produktionerna från Åre och Östersund har följts med spänning av omvärlden och många internationella bolag står nu i kö för att få höra hur SVT lyckats med sitt nya produktionssätt.

– I och med de erfarenheter vi har med oss efter Åre och Östersund har vi en utbildning i framtidens produktionssätt som inte finns på marknaden. Systemen och kompetensen är till och med bättre än vad jag trodde innan. Det finns ett högt tryck från många bolag att höra hur vi har gjort och förfrågningar om samarbeten, säger Adde Granberg.

– Jag tycker att vi har varit modiga som har vågat lita på vår magkänsla och att vi klarar det här. Nu undrar övriga branschen hur de kan lära av vårt arbete – de vill veta allt! På sikt kan det leda till nya samarbeten, säger Madelen Ottosson.

Kompetensutveckling för alla orter

Erfarenheterna från VM-sändningarna kommer nu att implementeras över hela SVT.

– Nu kommer vi att ta med oss detta till vår vardagliga produktion. Med det nya produktionssättet kommer vi att kunna arbeta effektivare och kunna komma närmare där det händer. I och med att vi haft resurser från alla orter har vi också fått kompetensutveckling för alla orter. Vi har kommit närmare målet om ”ett SVT” och det har vi enormt mycket glädje av, avslutar Madelen Ottosson.

”Hostgänget” i Östersund. Foto: Niclas Närwall

Gänget som jobbade med VM-sändningarna från Stockholm. Foto: Sofia Zouvani

Host Broadcaster: Att vara Host Broadcaster betyder att SVT ansvarar för att producera den internationella signalen för alla andra bolag som sänder VM:et i sitt land.

Period: Åre 4–17 februari. Östersund 7–17 mars.

Se SVT Sports klipp film på play från sändningsrummet ”Så här kan det låta när VM i skidskytte produceras”länk till annan webbplats.

Läs mer på SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönssons blogg: SVT skriver tv-historia under alpina-VMlänk till annan webbplats och Skidskyttets miljonsuccé i SVT under VMlänk till annan webbplats

Charlotta Lambertz

5 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör