16 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Jocke Norberg

Publicerad 27 mars 2019 14:28 - Uppdaterad 27 mars 2019 14:29

Jocke Norberg

Efter 37 år slutar Jocke Norberg på SVT och ser framför sig en mer tillbakalutad tillvaro i Stockholm och på landet utanför Uppsala.

Han fick sitt första sommarjobb på SVT:s sminkavdelning som kostnadsuppföljare 1981 på ett mycket slumpartat sätt genom att vara en av åtta tänkbara som svarade på ett telefonsamtal i sin studentkorridor i Uppsala. Snacka om karriärplanering! Sommaren därpå anställdes han på Ateljén för att utveckla och ta fram ett stordatorbaserat uppföljningssystem, även kallat ”Jockes listor”. Allt för att hålla reda på de omfattande kostnaderna för ateljéresurser under de år där SVT hade mycket stora egenproducerade drama- och nöjesproduktioner.

Efter några år blev han ekonomichef på tekniken efter att ha kompletterat sin utbildning med företagsekonomi och 1995 bytte han till ekonomichef på den då nystartade enheten Region Stockholm som svarade för allmänproduktionen exklusive Drama.

När enheten upplöstes gjordes ett mellanspel i gruppen som ansvarade för host broadcaster-uppdraget i samband med Sveriges första ordförandeskap i EU, våren 2001.

– Det var första gången jag kom i kontakt med praktiskt produktionsarbete vilket gav en ännu bättre erfarenhet till kommande arbeten. Vi åkte till Portugal och Frankrike på studieresor för att lära oss om hur vi på bästa sätt kunde serva journalister från hela Europa på toppmötena son hölls i Stockholm och Göteborg samt en del ämnesspecifika möten i Norrköping, Malmö och Falun, säger Jocke Norberg.

Efter några år på den centrala ekonomiavdelningen och som ekonomis representant i programledningen så började Jocke på SVT Strategi 2010.

– Det var nog den mest stimulerande tiden på SVT. Att få arbeta med säkerställandet av SVT:s och public services grundförutsättningar kändes otroligt viktigt. Två tillståndsperioder blev det och till slut lyckades vi (eller var det bara jag?) lotsa igenom ett nytt finansieringssystem som förhoppningsvis är långsiktigt, teknikoberoende, accepterat av medborgarna och med bibehållet eller till och med ökat oberoende från statsmakten. Tack till alla goda kolleger och chefer som jag haft under alla mina år på SVT. Ta hand om företaget nu och glöm inte att tittarna finns i hela landet och i alla åldrar med en stor mångfald. Nu är det dags för mig att satsa på andra viktiga saker: golfen, lantstället, frun och katten (absolut utan inbördes ordningsförhållande!), avslutar Jocke Norberg.

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör