21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

SVT Texts redaktörer är placerade mitt i onlinehavet. Redaktörerna Thomas Jonasson och Erik Aldaeus vet att deras plattform fortfarande är oerhört använd och uppskattad. Även mobilanvändare börjar upptäcka nyhetsplattformen. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Publicerad 11 mars 2019 11:40 - Uppdaterad 19 mars 2019 08:44

SVT Text – en pigg 40-åring!

Den 12 mars 1979 startades en helt ny redaktion på SVT. Text-tv hade utvecklats med BBC:s tjänst Ceefax, som startade år 1974, som förebild. Syftet var framförallt att hörselskadade skulle få större möjligheter att ta del av nyheter och annat innehåll.

– Starten skedde lite i smyg men med åren fick vi allt mer pondus och växte till Sveriges största massmedium, säger Thomas Jonasson som började på Text-tv 1986.

SVT Text - en pigg 40-åring. Foto: Bo-Aje Mellin/SVT

Text-Tv – Din teleprinter i vardagsrummet var en tidig inofficiell slogan för den revolutionerande tjänsten som förebådade dagens nyhetsflöde där alla som vill kan få de senaste nyheterna så snart de publicerats.

– Helt plötsligt behövde man inte vänta tills nästa nyhetssändning för att få veta vad som hänt, säger Thomas Jonasson.

Under de första cirka 20–25 åren var Text-tv en helt egen nyhetsredaktion på SVT. Foto: Kjell Gustavsson/SVT

Resultat av bra grundarbete

Under de första cirka 20–25 åren var Text-tv en helt egen nyhetsredaktion på SVT, utan någon kontinuerlig kontakt med Rapport och Aktuellt. Redaktionen var bemannad dygnet runt och det inkommande materialet kom från de stora nyhetsbyråerna.

– Dramatiska händelser som Palmemordet och Gulfkriget gjorde att behovet av ständig tillgång till de senaste nyheterna ökade på 1980- och 90-talen, säger Thomas Jonasson.

Och på redaktionen hade man gjort ett bra grundarbete. Smarta redaktörer som Torbjörn Jacobsson och Björn Grundel hade skapat en tydlig sidstruktur som gjorde Text-tv till en användarvänlig tjänst som man gärna återvände till.

Textpionjärer år 1980: Från vänster: Åke Holmberg (redaktionschef), Björn Grundel, Birgitta Ihrén och Ann-Marie Johansson. Foto: Bo-Aje Mellin

Så här såg det ut på Text-tv:s redaktion 1981. Foto: SVT

Hade tre miljoner användare per dag

Förutom nyheter så var sportresultat en stor och tidig anledning till att miljoner svenskar dagligen började titta på Text-tv. Målservicesidan 377 blev ett begrepp med sin snabba uppdatering av ställningen i olika matcher.

– Som mest hade vi tre miljoner användare per dag, det var på 1990-talet. Sen kom webben som också kunde erbjuda ständiga uppdateringar. Idag har vi ungefär 1,3 miljoner dagliga användare, säger Thomas Jonasson.

Stolta textjubilarer! Från vänster gruppchef Fia Linderström, Erik Aldaeus och Thomas Jonasson som båda är redaktörer. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Nyheter i korthet efterfrågas

Idag är SVT Text sedan länge redaktionsmässigt en integrerad del av SVT Nyheter och de redaktörer som idag publicerar på plattformen sitter i hjärtat av online-landskapet bakom Morgonstudion på TV-husets V-plan.

– På dagtid är vi idag bara två personer som jobbar specifikt med SVT Text. Morgon, kväll och helg endast en person. Och på nätterna mellan 01 och 06 ingen alls. Det är synd, särskilt som det påverkar hur uppdaterad plattformen är på morgnarna, säger Thomas Jonasson.

Han är en i kärntruppen av text-tv-redaktörer som jobbat mycket länge. De andra är Anders Eliasson, Rigmor Karlsson och Erik Aldaeus.

SVT Text-redaktionen med Thomas Jonasson, Rigmor Karlsson, Anders Eliasson och Erik Aldaeus. Foto: Anders Strömquist/SVT

– Till skillnad från så mycket annat inom SVT så har arbetet med att göra Text-tv inte förändrats särskilt mycket. Och även för användarna ser det ju fortfarande ungefär likadant ut som för 35–40 år sen. Jag tror många, även de som också använder till exempel nyhets-appar av olika slag idag, tycker det är lite mentalt trevligt att kolla på något som inte ändrats, säger Erik Aldaeus.

– Det finns ju idag inte heller någon annan liknande nyhetstjänst som är så ren och enkel, med korta och koncist skrivna texter, menar Fia Linderström som i egenskap av gruppchef för onlinedesken är närmaste chef även för medarbetarna på SVT Text.

Och enligt redaktörerna är det allt fler som upptäcker hur bra SVT Text fungerar i telefonen.

– Många har tröttnat på långa artiklar som aldrig tar slut. Vi kan erbjuda ett snabbt fokus på vad som faktiskt har hänt, säger Thomas Jonasson.

Nytt verktyg ska inte påverka

Många andra tv-kanaler har nedprioriterat text-tv-tjänsterna sedan webb och appar blev de stora nya plattformarna. Även i SVT har antalet anställda som jobbar specifikt med Text-tv alltså minskats betydligt men utbudet till publiken är i princip oförändrat. Och inget tyder idag på att SVT Text skulle försvinna inom en överskådlig framtid.

– Tvärtom installerar vi senare i år ett nytt publiceringsverktyg, i stället för det gamla Cyclone som varit med i kanske 25 år och som nu börjar bli svårt att underhålla, säger Fia Linderström.

Under 2019 ska det nuvarande publiceringsverktyget för SVT Text ersättas med ett nytt. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Så vad kommer den nya programvaran att innebära för SVT Texts utseende, format och utbud?

– Det vet vi inte riktigt än, det är osäkert, menar Thomas Jonasson.

– Målsättningen är att användarna inte ska märka något, säger Fia Linderström.

Jubileet uppmärksammas

Nu när SVT Text fyller 40 har redaktörerna som gör tjänsten, med Thomas Jonasson i spetsen, sammanställt ett fylligt eget jubileumsmaterial som varmt rekommenderas. Återfinns i SVT Text, 440-466.länk till annan webbplats

SVT Text kronologi

1979: Redaktionen och tjänsten Text-TV startas den 12 mars

1985: Resultat från engelsk fotboll börjar publiceras

1991: Gulfkriget gör att Text-tv får många fler användare

1995: SVT Text blir tjänstens nya namn

1999: Redaktionen slås samman med SVT:s webbnyheter

2019: Spelinfo från ATG och Svenska Spel tas bort, i och med avregleringen av spelmarknaden

SVT Text fakta

Innehåll: Nyheter, Ekonomi, Sport, Väder, Blandat och UR

En sida rymmer max 14 rader á 37 tecken, totalt 518 tecken

Mats Carlsson-Lénart

5 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör