21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Årets kommande julkalender ”Panik i tomteverkstan” blir en humoristisk julsaga som utspelar sig i tomtens värld. Till skillnad mot de senaste årens julkalendrar spelas denna mestadels in i studio och görs lite i form av en sitcom. I rollerna som tomtemor och tomten ser vi Pernilla Wahlgren och Per Andersson. Foto: Ulrika Malm

Publicerad 7 mars 2019 11:08 - Uppdaterad 14 mars 2019 10:57

Årets julkalender en humoristisk julsaga i form av sitcom

Knappt har snön från denna vinter hunnit smälta bort innan inspelningarna av nästa julkalender har kommit igång. Årets kommande julkalender ”Panik i tomteverkstan” blir en humoristisk julsaga som utspelar sig i tomtens värld. Till skillnad mot de senaste årens julkalendrar spelas denna mestadels in i studio och görs lite i form av en sitcom.

Johanna Gårdare, programchef SVT Barn.

– Årets julkalender är en humoristisk julsaga i förhöjd sitcom-tappning. Det betyder att det inte är en renodlad sitcom med pålagda skratt och fasta kamerainställningar. Men vi har valt att fokusera handlingen kring några få miljöer – bland annat det klassiska vardagsrummet som hjärtat och i det här fallet även tomtens verkstad, säger Johanna Gårdare, programchef SVT Barn.

Utspelas på Nordpolen

Det hela utspelas på Nordpolen och den mycket hemliga tomtebyn. Där ligger Tomtens verkstad AB och den existerar bara tack vare att folk i människobyn tror på tomten. Men på grund av att föräldrar själva klär ut sig till tomte på julafton så har de flesta barnen slutat tro på tomten. Det stora hotet är att om alla slutar tro på tomten så kommer tomtevärlden att försvinna!

I rollerna som tomten och tomtemor ser vi Per Andersson och Pernilla Wahlgren.

– Det blir roligt, galet och juligt i årets julkalender. Kul att få göra en julkalender som handlar om tomten, tror inte att det har gjorts på detta sätt tidigare. Jag hoppas att den ska tas emot väl hemma i tv-sofforna, säger Per Andersson.

– En bra julkalender ska ge härlig julkänsla och det gör den här. Det är otroligt fin dekor – som en saga! Sedan är det viktigt att man underhåller både barn och vuxna, säger Pernilla Wahlgren.

För manus och regi står Fredde Granberg och Thomas Claesson som också ligger bakom den populära serien Familjen Rysberg.

Det tar en stund för Per Andersson att omvandla sig till tomten. Här sätts tomteskägget på i sminket. Foto: Charlotta Lambertz/SVT

Merparten i studio – men mycket snö också

Nordisk Film producerar julkalendern för SVT. De har tidigare producerat julkalendrarna ”Tjuvarnas jul” och ”Selmas saga”. Inspelningar pågår under mars och april. Merparten spelas in i studio men det förekommer även inspelningar på andra platser.

– Det är väldigt roligt att ha julkalendern här i vår studio. Det var länge sen vi hade en så omfattande inspelning av en kalender i våra lokaler, men 2017 spelade vi in vissa delar till det årets julkalender Tidskristallens hemlighet, då också i studio 1. Både SVT Produktion och Nordisk Film har ansträngt sig hårt för att det skulle gå att få till både ekonomiskt och praktiskt. SVT-Ateljé har varit med och byggt delar av dekoren och gjort ett jättefint jobb och framför allt har scenografen Robert Komarek med team gjort ett helt grymt bra jobb med att skapa en julfrossamiljö som för tankarna till amerikansk julfilm och tar en in i en helt magisk julkänsla. Hatten av för alla inblandade där, säger Johanna Gårdare.

Hon fortsätter:

– Vi kommer även åka upp till Kiruna och filma exteriörer för att få snövidder och Nordpolskänsla, så det kommer förhoppningsvis bli mycket snö också vilket har visat sig vara en viktig ingrediens för att julkalendern ska uppfattas som tillräckligt julig.

Stort arbete har lagts ner för att skapa en härlig julstämning med scenografin här i Studio 1 i Stockholm där inspelningarna pågår. Foto: Charlotta Lambertz/SVT

Tomtemor, spelad av Pernilla Wahlgren, vid köksbordet i Tomtens verkstad AB. Inspelningarna pågår under mars och april. Foto: Charlotta Lambertz/SVT

Vad blir annorlunda mot tidigare år?

– Varje julkalender är ju unik. Men vi försöker ju bejaka och bevara det vi vet är viktiga framgångsfaktorer och det är att hitta familjebredden i både story, humor och cast. Det måste finnas drivande karaktärer och story som engagerar både vuxna och barn på olika nivåer. Och – det måste finnas julkänsla och gärna en känsla av magi. Vi försöker dock variera genresorten mellan åren och det här året blir det alltså humoristisk sitcom i sagovärld, avslutar Johanna Gårdare.

Charlotta Lambertz

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör