14 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Deltagarna Levi Bengtsson, Zayera Khan, Dennis Ljungqvist, Camilla Hallberg, Kalle Rosensköld, Mina Motazed Keyvani, Josefin Berger, Emil Marefat, Kevin Kryle och Martina Nisser Christoffersson. Foto: Janne Danielsson/SVT

Publicerad 15 februari 2019 09:41 - Uppdaterad 25 februari 2019 14:47

Utmanande castingprocess bakom nya realityserien Nedsläckt land

Produktionen av realityserien Nedsläckt land präglades av ett stort hemlighetsmakeri. De tio deltagarna castades utan att veta att de gav sig in på ett tolv dagar långt experiment i ett strömlöst land, där deras förmåga att klara en krissituation skulle sättas på prov.

– Det var verkligen en casting som var unik och vi fick gå mycket på magkänsla, säger producenten Mathias Barnekow.

Serien Nedsläckt land är ett experiment för att ta redan på vad som händer när elen försvinner i hela Sverige under en längre tid på grund av en solstorm. I programserien får man följa tio deltagare som vistas i två olika hus under tolv dagar under augusti och september. De tror att de ska vara med om ett härligt semesteräventyr och är helt oförberedda på vad som kommer att hända. Redan första kvällen ändras förutsättningarna dramatiskt när det blir strömavbrott.

Effekterna visar sig snabbt. Internet och mobilnätet slås ut efter några timmar. Affärerna stänger och vattnet försvinner på många håll och bensinstationerna slutar fungera.

– Tanken bakom programserien var att titta på hur vårt samhälle reagerar och framförallt hur vi som personer reagerar i en krissituation, säger Mathias Barnekow, som är producent för Nedsläckt land.

Deltagarna visste ingenting

Björn Östlund och Mathias Barnekow

Att casta deltagare till realityserien Nedsläckt land var en extra stor utmaning eftersom produktionen inte kunde avslöja vad experimentet skulle gå ut på när de sökte deltagare via en annons på sociala medier. Det enda de sökande fick reda på var att de skulle bo ihop med en grupp personer och att de skulle tänka som om de skulle vara på semester i två veckor.

– När vi castar till andra program försöker vi ge deltagarna en så tydlig bild av programmet som möjligt. Här hade de inte en aning och det gjorde att vi inte kunde ställa relevanta frågor under intervjuerna. Vi var till exempel tvungna att utelämna alla frågor om överlevnads- och vildmarkserfarenheter, så vi fick gå mycket på magkänsla. Vår castingredaktör Rosi Bergman gjorde verkligen ett fantastiskt jobb! konstaterar Mathias Barnekow.

– Vi fick utgå mer från vem som verkade spännande och vad de var skickliga på. Vi tänkte också på att det skulle vara en jämn fördelning mellan tjejer och killar och en geografisk spridning. Mångfald ger en intressantare grupp och visar på fler sidor av de erfarenheter man visar upp, säger projektledaren Björn Östlund.

Annonsen där produktionen sökte deltagare innehöll få detaljer.

Ingen typisk casting för reality

Produktionen sökte efter deltagare som så många som möjligt kan identifiera sig med och som vanligtvis kanske inte söker sig till ett tv-program. Två fungerande grupper behövdes för att man i experimentet skulle kunna se om det var någon skillnad på hur man klarar sig i en kris om man bor i ett modernt högteknologiskt hus jämfört med ett äldre. En pilotinspelning gjordes under 48 timmar för att testa tekniken och för att se vad som skulle hända med deltagarna.

– Det fungerade inte alls! Deltagarna gav upp efter 16 timmar, så vi var tvungna att tänka om och casta en grupp med personer som kunde fungera i en situation där de knappt har någonting. Så det var en ovanlig grupp för att vara reality, konstaterar Björn Östlund.

– Samtidigt ville vi inte styra för mycket eftersom det skulle vara ett experiment. Men vi ville ha några som var duktiga på hantverk, hade ingenjörskunskaper, var kreativa eller musikaliska för att kunna se vilka egenskaper som är värdefulla i en kris, förklarar Mathias Barnekow.

Eftersom så mycket måste hållas hemligt under inspelningarna blev också produktionen komplicerad. Inspelningarna pågick 24 timmar om dygnet och allt spelades in under 14 dagar. Det fanns inte heller några fasta moment som man kunde bygga programmet kring.

 

Serien Nedsläckt land är ett experiment där en solstorm slår ut elen i hela Sverige. Foto: SVT

Fick inga regianvisningar

– Normalt sett så har man en ”godispåse” att slänga in om det blir tråkigt under en inspelning, men här blir allt bara sämre och sämre, konstaterar Björn Östlund.

– Man styr ju produktionen på så sätt att experimentet följer en viss uppgjord plan, men vi instruerade aldrig deltagarna. De ville ha mer guidning i vad de skulle göra, men vi gav dem inga regianvisningar. Däremot visste de ju att i början av varje dag måste de leta upp mat, fixa färskt vatten och så vidare för att klara sig, förklarar Mathias Barnekow.

Under experimentet utsätts deltagarna för en situation som de inte är förberedda på och för produktionen blev det därför viktigt att säkerställa att det inte fanns några risker för deltagarna vare sig fysiskt eller psykiskt. En dietist och en krispsykolog konsulterades så att man kunde planera för olika scenarier som skulle kunna inträffa och man säkerställde till exempel att det inte fanns giftiga växter i omgivningen och att deltagarna inte plockade några giftiga svampar. Men eftersom produktionen inte kunde ställa några specifika frågor under castingintervjuerna, kopplade till situationen de skulle hamna i, blev det extra svårt att veta hur deltagarna skulle reagera i en kris.

– Det fanns hela tiden med i bakhuvudet under intervjuerna och vi castade ju inga personer vi kände tvivel för, poängterar Mathias Barnkow.

– Det var ju inte heller några extrema förhållanden vi utsatte dem för. Men det är klart att en sådan här grupp kommer att reagera på alla möjliga sätt. När strömmen går blir det svårt och oförberett, som till exempel att de inte kunde kontakta sina anhöriga och det var nog det tuffaste, säger Björn Östlund och förklarar att SVT hade kontakt med deltagarnas anhöriga under hela experimentet.

Stora påfrestningar

Just avsaknaden av internet och telefon blev snabbt en kritisk fråga under inspelningens gång. Osäkerheten om hur framtiden såg ut tärde på deltagarna och de blev alltmer desperata när maten började ta slut.

– De utsätts ju för en stor påfrestning – att leva strömlöst med dålig tillgång på mat, färskt vatten och kommunikationer, säger Mathias Barnekow.

– Men trots påfrestningarna är det många av deltagarna som har sagt att de är glada för att de var med i experimentet, tillägger Björn Östlund och konstaterar att slutresultatet blev precis som de hade tänkt:

– Vi har uppnått det vi ville även om det har varit komplicerat.

I serien Nedsläckt land medverkar experter och forskare från bland andra MSB, Totalförsvarets forskningsinstitut och Lunds universitet. Civilförsvarsförbundet har även varit rådgivande inför inspelningen. Serien är både utvecklad och producerad av SVT i Malmö.

Alla sex delar publiceras på SVT Play måndag 18 februari. Serien sänds även i SVT1 med start den 18 februari kl. 21.45.

Läs också programbeställaren Peter Nyréns blogginlägg om Nedsläckt landlänk till annan webbplats

Se trailern för Nedsläckt landlänk till annan webbplats

Anna Thodenius

16 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör