14 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Den 20 februari är det premiär för ”Fråga veterinären” där tittarna kan få råd och hjälp för sina husdjur av veterinären Oskar Nilsson. Programledare är Sofia Rågenklint som även har med sig sin dvärgschnauzer Roxie som är ”studiohund” i programmet. Foto: Charlotta Lambertz

Publicerad 7 februari 2019 15:28 - Uppdaterad 19 februari 2019 10:47

”Med djur vet man aldrig vad som händer”

I februari startar ett nytt program i SVT ”Fråga veterinären” med Sofia Rågenklint som programledare och där tittarna kan få råd och hjälp, gällande sina husdjur, av veterinären Oskar Nilsson. Vipåtv följde med bakom kulisserna när det var dags för fotografering och trailerinspelning inför programmet.

– Djur är nästan roligare än människor, med dem vet man aldrig vad som händer, säger Sofia Rågenklint.

Programmet kommer att spelas in i Umeå, men studiofotograferingen gjordes i Stockholm. Åsa Paues, kommunikationsansvarig på SVT, hade dagen till ära lyckats låna in en katt, en höna, två kaniner, tre hundar och en häst (!).

– De flesta djuren kommer från en 4H-gård som ligger ute i Frescati och hanteras efter konstens alla regler med sina djurskötare på plats. Sedan har några kollegor och bekanta ställt upp med sina hundar, säger Åsa Paues.

Taxen Milles anländer ståndsmässigt till fotograferingen. Foto: Charlotta Lambertz

Det är inte helt enkelt att försöka regissera djur. Från vänster: bildbeställare Carolina Haag von Heijne, djurskötare Felicia Fridhem, programledare Sofia Rågenklint, kommunikationsansvarig Åsa Paues, djurskötare Belinda Fältström, kommunikationsansvarig Madeleine Sinding-Larsen och veterinär Oskar Nilsson. Foto: Charlotta Lambertz

Fotograferingen och trailerinspelningen gjordes i en studio på Filmhuset i Stockholm och på plats fanns bland andra djurskötare, djurägare, fotograf, bildbeställare, kommunikationsansvariga, sminkös och trailerproducent. Djuren fotograferades ett och ett, eller några åt gången, lite beroende på hur de gick ihop. Som avslutning gjordes en ”finalbild” med Sofia Rågenklint och Oskar Nilsson tillsammans med alla djuren – på en gång.

Några dråpliga situationer blev det under dagen: efter en stund tyckte katten att hon var klar med att ligga på stolen framför kameran och kilade iväg och satte sig bakom draperiet, kaninerna var inte helt enkla att få att titta åt rätt håll, hundarna var rätt nyfikna på varandra – och alla andra, och hönan la ett ägg medan hon väntade på sin tur. Men framförallt blev det många leenden då djuren visade sig från sina finaste sidor.

– Det var en lite ovanlig, men ovanligt mysig plåtning. Det är inte helt enkelt att försöka regissera djur, men teamet lyckades bra, säger Åsa Paues.

Veterinären Oskar Nilsson fotas ihop med kaninen Calippo. Bildbeställare Carolina Haag von Heijne försöker fånga Calippos uppmärksamhet medans fotografen Magnus Liam Karlsson tar bilderna. Foto: Charlotta Lambertz

Djurskötarna Felicia Fridheim och Belinda Fältström tillsammans med katten Bella. Foto: Charlotta Lambertz

Bilderna togs mot en blå bakgrund och kommer sedan att efterbearbetas så att det ser ut som djuren uppehåller sig i ett väntrum.

Som ”Fråga doktorn” fast för djur

Inspelningarna av ”Fråga veterinären” börjar den 5 februari.

– Programmet är lite som ”Fråga doktorn” men med skillnaden att det gäller djur. Jag är nyfiken på vad vi kommer få för olika fall och frågor och ser fram emot att få lära mig en massa nytt, säger Sofia Rågenklint.

Sofia har tidigare lett flera andra djurprogram under sin karriär och är själv uppvuxen på en bondgård med hästar, kaniner, katter, hundar, grisar och tjurar.

– När jag var yngre bodde jag mer i stallet än i huset, säger Sofia Rågenklint.

För veterinären Oskar Nilsson är det premiär för tv-mediet.

– Det känns spännande och lite nervöst. Jag har ingen erfarenhet av tv sedan tidigare, men tyckte att det lät kul när jag blev tillfrågad. Jag tycker att programidén är bra ur ett folkbildande perspektiv och jag hoppas att programmet kan vara med och bidra till en ökad kunskap om husdjur. Ibland kan just kunskapsbrist vara en orsak till att en djurägare kommer till veterinären, säger veterinär Oskar Nilsson som till vardags jobbar på ett djursjukhus i Sundsvall.

Premiär för ”Fråga veterinären” är den 20 februari.

Titta på trailern till programmetlänk till annan webbplats

Fakta om inspelningarna: Det är första gången som SVT Umeå gör ett studioprogram med den här typen av mindre remote-kameror. Utöver remote-kamerorna används samma handhållna gyrokamera som Sommarlov i Malmö använde. Flera program spelas in vid samma tillfälle, 7-8 stycken på tre dagar.

Charlotta Lambertz

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör