21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Att vara SVT-reporter i Jämtland kan vara tufft om vintern. Lena Samuelson in action. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Publicerad 31 januari 2019 16:41 - Uppdaterad 7 februari 2019 15:27

Liten redaktion som täcker stora områden

Trots att Östersund är en liten redaktion där de måste jobba hårt för att få ihop egna lokala nyheter hinner SVT Jämtland med mer än den dagliga nyhetsproduktionen.

Sara Leijman, en av SVT Jämtlands reportrar, har de senaste åren gjort flera inslag för Uppdrag Granskning. Och förra våren såg hon en möjlighet att göra ett helt långt UG-rep, om rovdjuren och rendöden.

– Det var tänkt som en lite kortare grej från början men den svällde ut. På UG i Göteborg ville man gärna att jag skulle göra ett helt program och tack vare att mina kollegor och min chef var så positiva så kunde vi göra det, trots att Östersund är en 10-ort där vi måste jobba hårt för att få ihop våra egna lokala nyheter, säger Sara.

Sara Leijman hoppas på fler tillfällen att göra UG-jobb. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Bild från UG-inspelningarna i nordligaste Jämtland. Foto: Sara Leijman

Snön yr

Det är en riktigt vintrig dag när Vipåtv besöker SVT:s redaktion i Östersund, belägen i anslutning till Mittuniversitetets campus – ett tidigare regementsområde och bara ett par stenkast från centrala staden. Snön yr utanför fönstren när redaktören Alexandra Vesterlund Karlsson leder morgonmötet. Ett par av reportrarna är redan ute på jobb.

– Maria är ute i Lit och följer med hemtjänsten som just fått pris för att de är så bra. Eva kommer in senare idag för att redigera ”Stora Helvetet”.

På plats kring mötesbordet finns Lena Samuelson och Marie Selander.

– Jag gör en grej på att de första lavinprognoserna kommer idag, säger Marie.

– Vi teamar, tillägger Lena.

SVT:s redaktion i Östersund ligger i en tidigare regementsbyggnad. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Redaktör Alexandra Vesterlund Karlsson kom till SVT från tidning 2015. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Inarbetat gäng

Det går inte att ta ta miste på att en positiv känsla och stämning präglar det lilla gänget på SVT Jämtland. Många har arbetat länge på redaktionen och medarbetarna verkar känna varann väl. Nykomlingen i gänget är redaktören Bengterik Busk, som efter många år som redaktör på GävleDala/SVT Nyheter Dalarna, nu flyttat till Östersund.

– Det är en väldigt trevlig redaktion. Vi är inte så många men vi gör vårt bästa i förhållande till de resurser vi har, säger Bengterik.

Östersund har numera ingen egen redaktionschef utan det är SVT Nyheter Västernorrlands chef Carola Isaksson som även är chef och utgivare för Jämtland.

– Men vi är två som är redaktörer. Bengterik har idag huvudansvaret för broadcast medan jag ägnar mig mest åt online, förklarar Alexandra Vesterlund Karlsson.

Bengterik Busk videokonfererar om dagens sändningar med programledaren Emma Grönlund och proko Per Frost i Umeå. Foto: Tobias Jonsson

Ofta slitsamt

En stund efter mötet börjar Marie Selander och Lena Samuelson utrusta sig för att ge sig ut i snövädret och göra intervjun om lavinprognoserna.

– Naturvårdsverket ligger faktiskt vägg i vägg med oss så vi behöver inte ta bilen.

Intervjun görs på redaktionstrappan och vi är alla snart inne på redaktionen igen. De båda reportrarna tycker det är synd att Vipåtv inte får följa med ut på något ”riktigt” vinterjobb.

– Det kan vara ganska slitsamt. Exempelvis har bara en av våra bilar fyrhjulsdrift. Ibland måste de vi ska intervjua hämta oss med sina bilar, jeepar eller skotrar för att vi ska kunna komma till deras gård eller by och filma.

Lena Samuelson filmar och Marie Selander intervjuar på redaktionens trappa. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Samlade brandberättelser

SVT Jämtland har en stark ställning i sitt område och kontakten med publiken är omfattande.

Marie Selander berättar om ett av de journalistiska projekt som hon jobbat med sen i somras.

– Efter alla bränderna i somras märkte vi att det fanns stort behov bland folk att prata och berätta om det som hände. Jag tog fasta på det och började samla in berättelser och material från vår publik.

Inte minst har filmer från drabbade, andra boende och räddningsmanskap använts och resulterat i ett stort antal publiceringar.

– Jag och min kollega Björn åkte också till brandplatserna och kollade hur det såg ut efteråt. Sen var det också intressant att från folk få detaljer och uppgifter om sånt som inte kom fram när allt pågick, berättar Marie som också säger att satsningen på ”efter bränderna” även fått genomslag utanför det egna området.

Helvetesredigering

En stund senare kommer Eva Danielsson in på redaktionen. Hon bor i Åre och har tio mil till redaktionen i Östersund.

– Nu ska jag redigera Stora Helvetet, säger hon och skrattar.

Stora Helvetet visar sig dock inte vara öknamnet på ett hopplöst reportageprojekt med massor av material utan namnet på en historisk järnvägsbank strax väster om Storlien, vid svensk-norska gränsen.

– Men för några år sedan började banken röra på sig och tågtrafiken stoppades. Nu har man byggt en bro och det som händer just nu är att den gamla järnvägsbanken rivs, förklarar Eva.

Liksom kollegorna tycks Eva i hög grad bidra till den goda stämningen på SVT Jämtland. Men hon påpekar även att det är hårt arbete.

– Vi har svårt att täcka ett så stort område och allt som händer när vi är så pass få. Men vi vill ju ge vår publik så många lokala nyheter som möjligt. Men det är många gånger omöjligt att få arbetstiden att räcka till och det är ofta även fysiskt tufft, vandra med kameran på hala stigar och många mil i bilen i vinterväglag.

Eva Danielsson trivs på SVT:s redaktion i Östersund. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Redaktören Bengterik Busk vet att den jämtländska och härjedalska publiken helst inte vill se inslag som gjorts utanför länet, även om själva nyheten kan var relevant.

– Därför tycker jag det är bra att lokalas huvudsändning nu kortas från 13 till 10 minuter. Dessutom får vi då ett format mindre att jobba i. Det blir totalt sett bättre både för oss och publiken, menar Bengterik.

Intensiv tid stundar

Nu börjar ett par spännande och intensiva månader för Jämtland och även för SVT Jämtland. Först alpina VM i Åre och sedan VM i skidskytte i Östersund i mars.

– Det ska bli fantastiskt kul! Vi kommer ju inte att bevaka själva tävlingarna i sig, det gör Sporten, utan göra olika grejor kring, säger Alexandra Vesterman Karlsson.

Av naturliga skäl finns på SVT Jämtland ett särskilt kunnande kring saker som vintersport, fjällnatur, sameliv och glesbygd. Och medarbetarna vill gärna dela med sig av sitt kunnande till SVT-redaktioner utanför Jämtland och därigenom både utveckla sig själva och sprida kunskapen om sitt område till hela Sverige.

– Jag hoppas exempelvis kunna göra något mer UG-jobb i framtiden. Men det gäller ju att ha en snäll chef och snälla medarbetare för att det ska fungera. Och att redaktionen på det stora hela är effektiv. Men det är den i Östersund. säger Sara Leijman.

Sara påpekar att under den vecka när hon och kollegan Björn Schäfer filmade ”Rovdjuren och rendöden” för UG i nordligaste Jämtland (27 mil från Östersund) så gjorde de även 3-4 lokala nyhetsjobb.

– Då var det om helt andra saker än det som vi gjorde för UG handlade om.

Fotograf Björn B Schäfer in action. Foto: Sara Leijman

Ett SVT = Sant

Lena Samuelson ägnar dagen när Vipåtv besöker SVT Jämtland främst åt att fota. Som reporter har hon annars fokus på vårdfrågor och andra landstingsfrågor.

– Jag kom till Östersund som vikarie på tidning 1992 och blev kvar här uppe. På SVT började jag 2001. Det är jättekul att jobba här och framförallt tycker jag att vi som arbetar på de mindre orterna med tiden fått en bättre ställning. Det är inte ”vi mot Sundsvall” eller ”vi mot Stockholm” som det kanske kunde vara förr. Devisen ”Ett SVT” tycker jag faktiskt stämmer ganska bra, säger Lena.

Mats carlsson-Lénart

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör