10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 31 januari 2019 10:48 - Uppdaterad 31 januari 2019 10:57

Porträttbild på Ralph M. Evers.

Ralph M. Evers.

In Memoriam: Ralph M. Evers

Fotografen Ralph M. Evers har avlidit vid en ålder av 83 år efter en tids sjukdom.

Ralph var verksam som filmfotograf, bildproducent och producent på Sveriges Television under många framgångsrika år.

Som filmfotograf skapade han fantastiska bilder i många stora dramaserier, som tex i serien Strindberg. Ett liv. En tv-serie med Tommy Berggren i rollen som August Strindberg, regi av Kjell Grede och Johan Bergenstråhle med manus av PO Enqvist. En stor tv-serie som utspelade sig runt om i Sverige, Danmark och ute i Europa. Fotoansvaret delade Ralph med Peter Fischer, där de gjorde tre episoder vardera. Undertecknad hade glädjen att under ledning av projektledaren Lars Bjälkeskog arbeta som produktionsledare för serien.

Det var en komplicerad inspelning med en berättelse som utspelade sig under perioden 1849-1912, i många länder, på många språk, med många skådespelare och flera komplicerade miljöer. Ralph, som tidigare i karriären varit verksam i Tyskland och därmed världsvan, var för oss i teamet och för skådespelarna en stadig klippa att luta sig mot när vi ställdes inför okända kollegor och ovana arbetsförhållanden under intensiva inspelningsdagar i Bratislava, Köpenhamn, Paris, Prag, Wien m.fl.

Ralph fotograferade många tv-program på SVT. Stora dramaserier som Selambs med Bengt Lagerkvist som regissör, ungdomsserier som Xerxes, med regissör Peter Schildt och Den vita stenen med regi av Göran Graffman, julkalendern Herkules Jonssons storverk med manus och regi av Tage Danielsson. Deckarserier som Pelle Berglunds filmatisering av Leif GW Perssons roman Profitörerna. Ralph arbetade också ofta åt SVT:s kultur- och musikavdelning och var fotograf och producent för många stora kulturupplevelser i svensk tv. Listan på de program, serier och singlar som Ralph medverkade till är oändligt lång.

Som ett helt självklart erkännande för Ralphs stora betydelse för SVT valdes han 1985 in på stol nr 22 i Club 100.

De senaste 15 åren var Ralph kapten på en årlig seglats i Kroatiens skärgård. Foto: Privat

De senaste 15 åren var Ralph kapten på en årlig seglats i Kroatiens skärgård. Ett gäng ”äldre” SVT-medarbetare (Lars Bjälkeskog, Stefan Baron, Anders Ankan Bergkvist, Christian Wikander och undertecknad) agerade, mer eller mindre, kompetent besättning. Fantastiska sensommarveckor med fin segling, underbart väder och bad, bra mat och evigt tjöt om vilken tv-serie som var bra, eller mindre bra, och roliga berättelser från inspelningar från 1960-talet och framåt.

Många SVT-medarbetare, nutida och dåtida, har fina minnen från inspelningar tillsammans med Ralph. Vi är många som kommer att sakna honom.

Thomas Nilsson, kanalchef på SVT

24 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör