11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Annika Zahr, projektledare för VM i Åre och Östersund på SVT Sport och Madelen Ottosson, Teknisk Producent på SVT Produktion & Teknik i samband med VM i Åre och Östersund. Foto: Charlotta Lambertz

Publicerad 16 januari 2019 11:22 - Uppdaterad 25 januari 2019 09:10

”Det vi gör har ingen annan gjort i den här storleken”

I februari och mars i år är SVT värd för två stora världsmästerskap, alpina VM i Åre och Skidskytte-VM i Östersund. Det är de största distansproduktionerna som SVT någonsin gjort och där SVT själva dessutom är egen teknikleverantör.

– SVT är Host Broadcaster och det är första gången som vi producerar två så stora distansproduktioner, som därtill ligger väldigt nära varandra i tid. En annan nyhet är att det är Produktion & Teknik på SVT som är total teknikleverantör säger Annika Zahr, projektledare för VM i Åre och Östersund på SVT Sport.

– Det vi gör har ingen annan gjort i den här storleken. Vi har estimerade tittarsiffror på 700 miljoner för alpina VM i Åre och 165 miljoner för VM i skidskytte i Östersund. En stor produktion som till exempel Eurovision Song Contest har 200 miljoner tittare. Då är det förvisso fördelat på tre sändningar, jämfört med två veckors sändning i Åre – men det är ändå enormt, säger Madelen Ottosson, Teknisk Producent på SVT Produktion & Teknik i samband med VM i Åre och Östersund.

Nytt arbetssätt och nya rutiner

SVT har under flera år arbetat intensivt för att göra en förflyttning framåt när det gäller flexibel och effektiv produktionsteknik och de här stora vintersportsändningarna är också en del i det stora teknikförflyttningsarbetet ”Produktion 2020”. VM-projekten är också ett nytt sätt för SVT Sport och SVT Produktion & Teknik att arbeta tillsammans.

– Många roller som vi haft med externa leverantörer är nu istället interna vilket gör att vi har jobbat fram nya rutiner längs resans gång. Vi måste ha en stor kapacitet för en relativt kort period, säger Annika Zahr.

Kameraplattformen på Opposite Hill som används för att fånga bilder av tävlingsbackarna från andra sidan Åresjön. Foto: Henrik Wilsson.

Snabba anpassningar under tävlingarna

I Åre kommer det att finnas sammanlagt 76 kameror och i Östersund 75. Detta innebär att SVT har gjort teknikinvesteringar men även arbetat fram nära samarbeten med externa leverantörer för de inhyrningar som krävs.

– Vi måste hela tiden anpassa oss efter tävlingarna. För vissa tävlingsgrenar under Alpina VM i Åre finns det 3–4 olika starthus och beroende på väderförhållanden kan tävlingsledningen besluta om flytt av start. Det gör att vi måste vara väldigt flexibla och snabba som Host Broadcaster och kunna göra en flytt av utrustning på 15–30 minuter.

– Den infrastruktur vi bygger upp nu ger oss förutsättningar till att kunna göra helt andra typer av produktioner inom SVT framöver, säger Madelen Ottosson.

VM-sändningarna kommer att göras på distans vilket i praktiken innebär att det finns kameror och teknik på plats i Åre och Östersund, men att det tekniska hjärtat och infrastrukturen finns i Stockholm.

– Vi har personal från alla fyra orter, Malmö, Göteborg, Stockholm och Umeå som jobbar med oss i de här projekten. Det känns kul att ha medarbetare från olika håll inom SVT – vi har en stor kompetens inom företaget, säger Madelen Ottosson.

Stormöte i oktober med sporten, Produktion & Teknik och externa leverantörer. Foto: Henrik Wilsson

Utmaning med kommunikationen

Med ett sådant stort projekt och många som ska arbeta ihop, både på plats i Åre och i Östersund samt på distans i Stockholm, har en nyckelfråga varit hur alla ska få möjlighet att ta del av den information som behövs.

– Kommunikationen är den absoluta utmaningen och hur vi säkerställer att alla får ta del av den information som behövs. Vi kommer att jobba på flera sätt bland annat kommer det att finnas två fysiska mötesrum i Åre respektive i Östersund och två i Stockholm som är uppkopplade mot varandra via teams. Det är viktigt att kunna se och höra varandra och att kunna vara flera samtidigt i möten säger Annika Zahr. Det här sättet att bygga upp ”mötesrum” för kommunikation är förhoppningsvis något som även andra projekt som jobbar med distansproduktion kan använda sig av framöver.

Operativ fas där allt måste lösas

Med bara några veckor kvar tills tävlingarna börjar är det mesta på banan.

– Det har stundtals varit en lite krokig väg, men nu är vi snart framme. Vi är inne i den operativa fasen där det inte finns tid för långa diskussioner, utan allt måste lösas, säger Annika Zahr.

– Alla i projektet är väldigt lösningsorienterade. Vi jobbar i team från både SVT Sport och SVT Produktion & Teknik, och vi har hög kompetens från båda avdelningarna. Dessutom kan vi nyttja kompetens från andra avdelningar inom SVT vilket är toppen, säger Madelen Ottosson.

Host Broadcaster: Att vara HostBroadcaster betyder att SVT ansvarar för att producera den internationella signalen för alla andra bolag som sänder VM:et i sitt land. Det innebär att SVT ska vara en neutral part och redovisa tävlingen och det som sker, SVT kan inte visa svenska deltagare mer än andra. Det ryms istället i Vinterstudion som ramar in och kan ha extra fokus på svenska deltagare.

Några siffror om VM i Åre:

- 600 timmar broadcast

- 120 000 besökare på plats

- 1 500 representanter från media

- 600 atleter

- 700 miljoner estimerade tittare världen över från Åre

Charlotta Lambertz

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör