9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX

Publicerad 18 december 2018 09:49 - Uppdaterad 18 december 2018 09:52

Australiska PS-nyheter online inget hot mot konkurrenter

Expertpanel utsedd av regeringen vill att ABC och SBS får stabilare finansiering.

De australiska public service-bolagen ABC och SBS nyheter online utgör inget hot mot de kommersiella mediehusen. Dessutom bör australisk public service ges en mer långsiktig och hållbar finansiering. Detta slås fast av en expertpanel som regeringen tillsatte efter klagomål på public service från flera mediehus.

News Corporation och Fairfax Media klagade särskilt på gratisnyheterna online medan ett annat privat bolag, Nine Entertainment, menade att public service undergrävde affärsmodellen för deras on demand-tjänst, genom att visa serier som The Handmaid´s Tale.

Verkar i allmänt intresse

Men expertpanelen, bestående av ekonomen Robert Kerr, TV-lobbyisten Julie Flynn och tidigare ABC-direktören och producenten Sandra Levy fann att ABC och SBS inte orsakar ”signifikant förvrängning av konkurrensen bortom det allmänna intresset”, som det formuleras i panelens rapport.

Panelen slår fast att ABC och SBS etablerats och finansieras för att tillhandahålla fria tjänster, inklusive digitala. ”Så länge de verkar i linje med deras sändningstillstånd så verkar de i det allmänna intresset så som det formuleras i deras stadgar”

Läs mer i The Guardianlänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör