11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Per Landin från Retriever presenterar undersökningen på PSFunk-dagen. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Publicerad 28 november 2018 11:44

SVT lyckades lyfta funktionsrätt inför valet

Undersökning visar på kraftig ökning av sådana nyheter jämfört med förra valet. Men andelen är fortfarande mycket låg.

Det var i samband med PSFunk-dagen i fredags som en av Retriever gjord undersökning presenterades. Om hur svenska nyhetsmedier generellt och Public service i synnerhet lyckades med att lyfta frågor som särskilt berör människor med funktionsnedsättningar.

2014 publicerade SVT 49 nyhetsartiklar och inslag under de fyra veckorna innan valet. 2018 var antalet hela 133, alltså en ökning på 171 procent.

– Jag är glad för den siffran men samtidigt fortsätter vi jobba med många saker, sa SVT:s vd Hanna Stjärne och syftade på ”funk”-frågorna generellt.

Även riks- och lokaltidningar samt SR uppvisade en betydande ökning av antalet artiklar och inslag med anknytning till funktionsrätt inför valet i år, jämfört med 2014.

Mycket låg andel totalt

Från Funk-rörelsen tycker man också att ökningen är positiv men att undersökningen också är nedslående.

– Det är LSS-frågan som utan tvekan fått genomslag i valdebatten och i medierapporteringen. Den frågan har inte minst fått politiker, också partiledare, att äntligen tala om våra frågor. Men det är oroande att frågor som berör nästan 20 procent av befolkningen bara finns i 1,2 procent av alla public service nyheter. Det alltför uselt, inte minst sett till de rättigheter som borde garanteras människor men som alltför ofta åsidosätts idag, säger Peter Andersson som är opinionsbildare på Lika Unika, den ena stora centralorganisationen för förbund som representerar funktionsnedsatta i Sverige.

Ordföranden för den andra centralorganisationen Funktionsrätt Sverige Elisabeth Wallenius menar att SVT och övrig PS måste väga in funktionsrättsfrågor mycket oftare än idag

– Dessa bör vara en självklar del av alla allmänpolitiska inslag, som skola, vård och bostäder mm. Frågan behandlas fortfarande delvis som en särfråga, vilket den inte är utifrån att det är 20 procent av befolkningen som har någon form av funktionsnedsättning, säger Elisabeth Wallenius.

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör