11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Teckenspråkstolkarna Madelene Råå, Robert Ingvarsson och Elise von Weisz. Foto: Anders Strömquist/ SVT

Publicerad 23 november 2018 13:00 - Uppdaterad 26 november 2018 13:54

En teckenspråkstolkad nyhetssändning varje vardag!  

Efter bevakningen av terrordådet på Drottninggatan i april 2017 fick SVT skarp kritik för att teckenspråkstolkningen inte kom igång tillräckligt snabbt, detta när behovet av information var som störst. I utvärdering var vi självkritiska och inledde ett utvecklingsarbete för att snabbare kunna erbjuda teckenspråkstolkning vid stora nyhetshändelser. Detta arbete resulterar nu, utöver sänkt beredskapstid, också i en halvtimmes direktsänd teckenspråkstolkad nyhetssändning varje vardag kl 18.00 på SVT Play.

– Jag är glad och stolt över att vi nu kan erbjuda publiken en teckenspråkstolkad nyhetshalvtimme på vardagar, såväl riksnyheter som kultur och sport. Våra nyanställda tolkar går in i förberedelsearbetet med stor entusiasm och energi och de ser fram emot att snart få möta publiken, säger Anna Zettersten, chef för Språk & Tillgänglighet på SVT.  

Redan i december inleds testsändningar på SVT Play för att sedan gå skarpt från 7 januari 2019. Arbetet innebär fem nya heltidsanställda tolkar och en ny studio med “självkör”, det vill säga en studio som tolkarna kan sända ifrån och spela in i helt själva utan tekniker. Förutom nyheter och andra livesändningar utnyttjas studion till förproducerad teckenspråkstolkning. 

Under 2018 har SVT kontinuerligt jobbat för att sänka beredskapstiden för teckenspråkstolkning och har gått från fyra till två timmar. I samband med starten för nyhetstolkningen sänks beredskapstiden ytterligare på vardagar till 0-30 minuter under dagtid.   

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör