20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Fredagen den 16 november bjöd SVT Teckenspråk på tårta för att fira sitt 40års-jubileum. Från vänster: Elisabeth Bergkvist, produktionsansvarig gruppchef på SVT Teckenspråk, Anna-Britta Larsson, projektledare barn och ungdom på SVT Teckenspråk och Elisabeth Ulfsparre, projektledare för kultur och samhälle på SVT Teckenspråk.

Publicerad 21 november 2018 09:26 - Uppdaterad 4 december 2018 10:23

SVT Teckenspråk firar 40 år

För att uppmärksamma sitt 40-årsjubileum bjöd SVT Teckenspråk på tårta fredagen den 16 november.

– Teckenspråkiga tv-program startades för 40 år sedan och var en verksamhet hos SDR, Sveriges Dövas Riksförbund. Verksamheten gick över till SVT år 2000. Vi är som ett mini-SVT och gör program för alla åldrar och i alla genrer, säger Elisabeth Bergkvist, produktionsansvarig gruppchef på SVT Teckenspråk.

Anna-Britta Larsson, projektledare barn och ungdom på SVT Teckenspråk har varit med sedan tv-starten på SDR för 40 år sedan.

– När tv kom till Sverige trodde många döva att nu kommer det något för oss – det är ju vårt medium med rörlig bild. Men det dröjde många år innan teckenspråk fick del i tv-utbudet, säger Anna Britta Larsson.

Hon fortsätter:

– Från början hade vi i princip inga medel för att göra tv utan vi fick pengar från bland annat välgörenhetsorganisationer. De första inspelningarna var att vi filmade kongressen på SDR och klippte ihop programmen som kopierades till VHS-band och som sedan skickades ut till dövföreningarna i landet. Låter kanske inte så spännande idag, men för oss var det fantastiskt att kunna nå ut. Först långt senare kom vi ut i sändningar på tv.

– Det är stor skillnad på att göra program för teckenspråkiga jämfört med att teckenspråkstolka program för hörande – det är en helt annan grej. Jag tycker att vi kan vara stolta över det svåra uppdrag vi axlar och det finns bara hos oss på public service, berättar Elisabeth Ulfsparre, projektledare för kultur och samhälle på SVT Teckenspråk, som själv är döv.

Hon fortsätter:

– När jag började mitt jobb år 1989 var det rätt tufft när man hade möten med hörande. Folk var väldigt ovana. Idag har man mycket större kännedom och vet mer. Men jag tycker att det finns mer att göra för att lyfta minoritetsspråk, jag skulle till exempel önska att det fanns en Kristallen-kategori för det, berättar Elisabeth Ulfsparre.

Vecka 46 hade SVT Teckenspråk inspirations- och planeringsdagar, onsdag till fredag i Stockholm. Under torsdagskvällen inleddes firandet av SVT Teckenspråk 40 år med middag med redaktionen och där bland andra Christina Ågren, programchef SVT Regionala Nyheter/Minoriteter och SVT:s vd Hanna Stjärne var inbjudna.

Under fredagen firades det med tårta och mingel i foajén till kontorshuset i Stockholm.

SVT Teckenspråk bjöd på tårta för att fira sitt 40-årsjubileum. Foto: Charlotta Lambertz

Charlotta Lambertz

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör