12 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Humorgruppen Grotesco representerades av Hanna Dorsin, Emma Peters och Emma Molin vid prisutdelningen av Club 100-priset.

Publicerad 14 november 2018 16:26 - Uppdaterad 16 november 2018 09:30

Grotesco tog emot Club 100-priset

På tisdagskvällen 13 november fick humorgruppen Grotesco ta emot Club 100-priset för satirserien ”Grotescos sju mästerverk” och då särskilt avsnittet ”Flyktingkrisen – en musikal”. Kostymassistenten Hellvi Treffner fick Club 100:s Hederspris.

Club 100 priset delas ut årligen och ska enligt stadgarna gå till ”den eller de som under året utfört en utomordentlig prestation inom TV-verksamheten”. I år delades det 53:e priset ut, som består av kamerarör som sitter på väggen i korridoren mellan Tv-huset och Kontorshuset i Stockholm. Där representeras alla tidigare vinnare som var och en bidragit till att utveckla tv-mediet, public service och programkvaliteten.

Den 13 november delades Club 100-priset ut till humorgruppen Grotesco för satirserien ”Grotescos sju mästerverk” och då särskilt avsnittet ”Flyktingkrisen – en musikal”. På plaketten lyder motiveringen: Ett satiriskt mästerverk.

– Grotesco tonsätter den period inom svensk politik som startade sommaren 2015. En skildring av flyktingkrisen som träffar rakt i solar plexus. Det här är Public Service som gör skillnad och jag tror att när vi vandrar genom priskorridoren framöver kommer vi att minnas Grotesco med ett leende men också med ont i magen och i hjärtat, sade Club 100:s ordförande Ragna Wallmark i sitt tal.

På plats för att ta emot priset var Hanna Dorsin, Emma Molin och Emma Peters.

Hellvi Treffner tog emot Hederspriset för sina insatser på SVT som kostymassistent.

15:e hederspriset delades ut

Club 100:s Hederspris delades i år ut för 15:e gången till en person ”genom sina samlade insatser under yrkeslivet på ett utomordentligt sätt berikat programutbudet och public service”. Priset gick till kostymassistent Hellvi Treffner.

– Du tar dig an varje plagg som en konstnär, med magiska fingrar. Det bygger du på djup kunskap och känsla som man bara får med väldigt lång erfarenhet. När man räknar upp produktioner som du har lyft med din perfektionism och förmåga att tänka att allt är möjligt så räknar man i stort sett upp hela SVT:s dramahistoria, konstaterade SVT:s vd Hanna Stjärne i sitt tal till hederpristagaren.

Mingel inför pristudelningen av Club 100-priset

Hanna Stjärne tackar Hillevi Treffner för hennes fantastiska arbete som kostymassistent.

Club 100:s ordförande Ragna Wallmark håller tal för humorgruppen Grotesco. Till vänster vd Hanna Stjärne och Club 100:s ekonomiansvarige Lars Bjälkeskog.

Mingel under prisutdelningen.

Hanna Stjärne i samtal med Maria Kiisk, Lars Bjälkeskog och hederspristagaren Hellvi Treffner.

Tv-akademien Club 100 startade 1964 som ett forum för programdiskussioner och public service-frågor.

Medlem i klubben blir man på rekommendation och genom inval. Det finns 25 stolar och de som går i pension blir emeritus.

Namnet Club 100 är taget efter ett av de allra första tv-programmen som hette just så. Alla medverkande fick ett och samma gage: 100 kronor. Programmet sändes från KTH och hade premiär 1955.

Text och foto: Anna Thodenius

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör