15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 24 oktober 2018 08:18 - Uppdaterad 24 oktober 2018 09:32

Anders Hebert, produktägare för Team SVT Play TV.

Stafetten: Anders Hebert, produktägare för Team SVT Play TV.

Steg för steg slår vi ihop kanal-tittandet med SVT Play

Tommie Landström, kommunikationsansvarig Publikdialog, lämnade över stafettpinnen till Anders Hebert, produktägare för Team SVT Play TV med dubbelfrågan “Hur arbetar ni för att göra SVT Plays tv-appar så lättanvända som möjligt? Finns det något SVT Play kan lära av broadcast?”

Anders Hebert svarar:

För oss som utvecklar SVT Play är användbarhet mer än ett ledord. Vår produktstrategi slår fast att SVT Play ska vara Sveriges mest användarvänliga tv-tjänst. För att klara det utvecklar vi våra appar så nära användarna som möjligt och lär oss tillsammans med dem. Varje vecka kommer det hit nyfikna människor för att testa och ge återkoppling på pappersskisser och prototyper. Vi pratar om tittarvanor, vad de saknar, vad de gillar; allt för att förstå våra olika användare och hitta deras behov. Märker vi att vi gör fel saker tänker vi om och byter spår.

På detta sätt har vi i Team SVT Play TV byggt appar för i princip alla nya smart-tv-apparater, för Apple TV och för boxar med Android TV. Allt fler kan hitta, starta och använda vår tjänst och se våra program när de vill. Men tv-kanalerna är fortfarande lättare att bara slå på och börja titta. För där kanalerna erbjuder tittaren ett litet, lättbegripligt urval bygger appen på att välja program själv. Den som gör ett aktivt val vill känna att det är ett väl underbyggt beslut, att de har tagit in alla möjligheter innan de börjar titta. Vi har labbat med olika sätt att återskapa enkelheten i tv-zappandet i våra appar men när vi testar på användare får vi ofta respons som “det kanske finns nåt ännu bättre som jag inte har hittat än?”

Och tv-kanalen är visserligen enkel så länge du är nöjd med det som sänds, men det blir jättekomplicerat om du egentligen vill titta på ett annat program, eller om du behöver smita på toaletten utan att missa nåt. Eller om du inte hör, och måste hoppas på att programmet sänds teckenspråkstolkat vid ett annat tillfälle.

Där vill vi hjälpa tittarna. Några av er kanske var med och testade att pausa våra tv-kanaler nere vid kaffeautomaterna för ett par veckor sedan? Det blir första steget i vår satsning på en HbbTV-tjänstlänk till annan webbplats i marknätet, där vi steg för steg låter dig slå ihop kanaltittandet med SVT Play, om du vill. I första läget kan du pausa och spola i programmet som sänds i tv, sen kanske du kan slå på teckenspråkstolkning, se programmet senare eller bli erbjuden liknande program när det du tittar på tar slut. Möjligheterna är oändliga, som det brukar heta. Vilket också betyder att sätten att gå fel är oändliga. Därför är det så viktigt att vi hela tiden träffar riktiga människor, pratar om deras behov och testar skisser och prototyper. För vi ska vara Sveriges mest lättanvända tv-tjänst, även i din tv.

Jag skickar vidare stafettpinnen till Mirek Labedzki, produktägare i Duoteamet, med frågan ”Hur gör ni för att bygga upp publikens engagemang med Duo-appen?”

Anders Hebert, produktägare för Team SVT Play TV.

5 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör