14 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

I Salongen används så kallade ”fixed riggs” där man sätter upp många kameror och följer ett skeende. Här har över 30 kameror monterats och tekniker kan följa varje rörelse från det tillfälliga kontrollrummet. Foto: Ola Kjelbye

Publicerad 23 oktober 2018 10:05 - Uppdaterad 6 november 2018 09:09

”Jag tycker att vi har varit modiga”

Salongen, Opinion Live och sändningarna från Almedalen är alla exempel på nya kreativa produktionslösningar som är effektiva och som har tagit SVT ett kliv närmare publiken.

– Vi har hittat nya spännande samarbetsformer och produktionssätt som gjort att vi idag gör produktioner som fram till alldeles nyligen inte varit möjliga, säger Anders Janocha, avdelningschef på SVT Produktion i Göteborg.

SVT arbetar aktivt med att ligga i framkant när det gäller produktionsmetoder, både tekniskt och organisatoriskt, där nya uppdrag också gett upphov till nya lösningar – i vissa avseende lösningar i absolut framkant.

Opinion Live och Almedalen

– När det gäller programmet Opinion Live, så fick vi i uppdrag att vara mer ute i landet. Och eftersom det är ett aktualitetsprogram är målsättningen att också produktionsmässigt kunna svara upp mot att agera på kort varsel, säger Anders Janocha.

Opinion Live på en fullspäckad motorgård i Mellerud, med sändningstekniken i förgrunden. Bild: Mikael Arvidsson

Trångt när debatten tar fart i Mellerud. Bild: Mikael Arvidsson

Den stora utmaningen, som produktionen och redaktionen löst tillsammans, har varit att med en enkel tvåkameralösning få till ett aktivt samtal mellan en extern plats och Belinda i studion utan tillgång till en dedikerad fiberuppkoppling.

– På motsvarande sätt trimmar vi vårt team när det gäller hela on location-sändningar som vi gör minst en gång i månaden. Kraven på oss från programledningen har varit tuffa, inte minst ekonomiskt, men väldigt roliga. Dessutom har redaktion och produktion genom arbetssättet kommit varandra mycket närmare. Det har resulterat i både en höjd kvalitet och en ökad närvaro för tittaren, säger Anders Janocha.

Han fortsätter:

- I somras gjorde vi sändningar från Almedalen, där själva sändningen gjordes på Gotland, men med virtuella team som satt och jobbade från både Göteborg och Stockholm. Det går i linje med tankarna kring Produktion 2020 – att jobba flexibelt och nyttja resurser där det finns kapacitet. Nu ser vi över att ta detta ytterligare ett steg genom att få med externa partners.

"Idag är vi bättre på att komma ut och göra ”enkla” sändningar på plats", säger Anders Janocha, avdelningschef på SVT Produktion i Göteborg.

Han nämner flera olika ställen som SVT sänt från som till exempel Hammarkullsfestivalen, GotCon (brädspelsturnering), Sweden Rock och Power Meet.

– Idag är vi bättre på att komma ut och göra ”enkla” sändningar på plats, säger Anders Janocha.

Salongen

I slutet av september var det premiär för programmet ”Salongen” där SVT under sju veckor öppnat en frisersalong i centrala Göteborg, fylld med såväl färgstarka frisörer som spännande kunder. Frisörerna tävlar om att stå som slutsegrare i en tävling som kräver både hantverksskicklighet och sociala färdigheter. Det är intensiva dagar under de sju veckor som inspelningarna pågår. Måndag till fredag klockan 16–19 är det livesändning på SVT Play och dessutom åtta tävlingsprogram som sänds på söndagar.

Emelie Hagbard och Ellen Lindahl från redaktionen testar både frisyrer och bildvinklar inför starten. Bild: Peter Bergström

– I Salongen använder vi så kallade ”fixed riggs”, vi sätter upp många kameror och följer ett skeende. Här har vi hittat ett nytt kostnadseffektivt sätt att producera på för att SVT ska kunna möta en publik, 3 timmar, 5 dagar i veckan med hög kvalitet. Det här hade vi nog inte gjort för tio år sedan. Men vi har gått in med inställningen att ”det här ska vi lösa” – och jag tycker att vi har varit modiga, säger Anders Janocha.

Det tillfälliga kontrollrummet på plats med bevakning på 33 kameror. Bild: Mikael Arvidsson

Fakta: Produktion 2020

SVT har ett övergripande projekt ”Produktion 2020”. Det handlar om hur SVT:s produktionsplattform ska se ut om ett par år, med syftet att skapa en gemensam och flexibel produktionsteknik 2020 och att arbetssätten ska vara ortsneutrala och skalbara.

Charlotta Lambertz

5 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör