12 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Det var glada miner hos sportredaktionen när de firade att SVT utsetts till världens bästa sporttv-kanal. Foto: Anders Strömquist

Publicerad 12 oktober 2018 08:00 - Uppdaterad 15 oktober 2018 08:30

SVT har utsetts till världens bästa sporttv-kanal

SVT tilldelas priset “TV SPORT EMOTION AWARD - The best Tv Sport Channel of the World” i kategorin ”Sport values of a TV programme” på sportfilmfestivalen i Milano.

Det här är otroligt stort! Tänk att ett public service-bolag i ett litet land som Sverige kan bli bäst i världen inom sport-tv. Priset kunde inte komma vid en bättre tidpunkt. Vi har gnuggat oss i ögonen och läst motiveringen gång på gång. Det här ger oss massor med energi inför supersportåret 2019 då vi på SVT ska direktsända från minst tio världsmästerskap. Vi är tacksamma, ödmjuka och extremt stolta, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Festivalen är en av världens största och mest ansedda film- och TV-festivaler med fokus på sport. 2012 utsågs SVT till världens näst bästa sportkanal på samma gala men nu är SVT alltså bäst i världen.

SVT har varit nära vinst förut men inte nått hela vägen, vad skiljer i år/varför vinner ni nu?

– Jag tror det handlar om att vi vågar bevaka idrotten ur ett större perspektiv. Förutom att livesända sport och producera sportnyheter har vi de senaste åren gått i bräschen både nationellt och internationellt för en jämställd sportbevakning. Vi har också gett perspektiv som aldrig tidigare fått utrymme i tv som i serien Regnbågshjältar där idrottare som kommit ut som gay fått dela sina historier, säger Åsa Edlund Jönsson.

Hon fortsätter:

– I motiveringen framhåller juryn just att SVT har stimulerat framförallt unga tittare intellektuellt genom att lyfta fram idrotten med fokus på viktiga värderingar ur ett mänskligt och samhälleligt perspektiv, det känns väldigt stort och ärofyllt att höra och en tydlig markering att vi gör rätt saker.

"Vi är tacksamma, ödmjuka och extremt stolta", säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson. Foto: Anders Strömquist

Priset delas ut av en internationell jury från FICTS, en sammanslutning av 116 medlemsländer som av IOK erkänns som ”det internationella förbundet för sport-television”. Prisceremonin äger rum den 17 november i Milano.

SVT Sport vann nyligen också det internationella tv-priset Venice TV Award för programserien Regnbågshjältar. Serien är även nominerad till ett pris i sportfestivalen i Milano. Vinnaren i den kategorin utses den 19 november.

– Det är så oerhört välförtjänt att det här fina priset går till SVT-Sporten. Varje dag lyckas de förmedla kvalitativ bred sportjournalistik genom personliga berättelser från alla delar av landet. De håller oss i handen när hela Sverige håller andan. Och idag prisas de internationellt för sin förmåga att ständigt förnya och utmana, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

FAKTA

SVT har flera gånger tidigare vunnit pris på festivalen i Milano bland annat för dokumentärerna Solskensolympiaden, Guld-Greta, JO Waldner - The evergreen tree, Sixten Jernberg, Papa Dallas, Sven ”Plex" Petersson, Icy Riders och 21 Peter Forsberg.

Tidigare vinnare av priset som heter “TV SPORT EMOTION AWARD - The best Tv Sport Channel of the World” är: Eurosport (2012), CCTV (2013), Sky Sport (2014), Channel One (2015), Channel Four (2016) och Match TV (2017).

SVT tilldelas priset i kategorin ”Sport values of a TV programme”.

Charlotta Lambertz

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör