11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 10 oktober 2018 09:08 - Uppdaterad 10 oktober 2018 09:12

Tommie Landström

Stafetten: Tommie Landström, kommunikationsansvarig Publikdialog, SVT HR & Kommunikation

Användarna vet hur vi gör SVT Play lättare att använda

Jocke Norberg, omvärldsanalytiker på SVT Strategi, lämnade över stafettpinnen till Tommie Landström, kommunikationsansvarig på Publikdialog, med frågan: Hur kan SVT hjälpa till för att göra det lättare att streama play till tv:n?

Tommie Landström svarar:

Visst kan det vara krångligt att använda SVT Play på sin tv. Speciellt om vi jämför med hur enkelt det är att luta sig tillbaka i soffan, slå på tv:n och vänta den där sekunden det tar innan SVT 1 har startat. Hemma hos mig måste jag klicka sex gånger på fjärrkontrollen för att öppna SVT Play.

Men istället för att slå fast att SVT Play är krångligt att använda tycker jag att vi ska inspireras av hur bra broadcast fungerar. När du slår på din tv får du rekommenderade program i en kurerad lista (kanalerna) från utvalda innehållsskapare (SVT). It just works som Apple brukar säga. Men det blev inte så enkelt över en natt. Steg för steg har både teknik och program blivit bättre i den vanliga tv:n.

Nu är det SVT Play:s tur att göra den resan och jag tror inte att vi behöver begränsa oss till personer över 60 år när vi gör den. En enkel och lättanvänd tjänst är lika intressant för mig som är 34 år som för mina föräldrar som just börjat casta.

Men hur vet vi vad det är vi ska förenkla? Och vad är det användarna inte förstår som vi behöver lära ut? Jag är övertygad om att vi bara kan få svar på de frågorna genom att lyssna på våra användare. Och givetvis går det inte att lyssna med bara ena “örat”. Vi behöver kombinera det användarna säger direkt till oss med statistik, användartester, a/b-tester etc. för att vi inte ska “höra” fel.

Och det ska märkas att vi lyssnar. Varje dag kontaktar hundratals (kanske tusentals?) användare SVT med frågor, förslag och synpunkter. Om vi lyssnar på dem tror jag att vi hittar svaret på Jockes fråga relativt snart. Efter det är det upp till alla oss på SVT att faktiskt lösa problemen. Det ska vi väl klara?

Jag vet att teamet bakom våra tv-appar arbetar varje dag för att göra SVT Play till Sveriges mest lättanvända tjänst.

Därför vill jag skicka vidare stafettpinnen till Anders Hebert på SVTi med dubbelfrågan “Hur arbetar ni för att göra SVT Plays tv-appar så lättanvända som möjligt? Finns det något SVT Play kan lära av broadcast?”

Tommie Landström, kommunikationsansvarig Publikdialog, SVT HR & Kommunikation

22 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör