16 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

SVT-reportrarna Lina Makboul och Marja Grill är nominerade till Årets journalist i Europa. Foto: SVT/Sofia Sabel/Anders Mohlin

Publicerad 9 oktober 2018 16:41 - Uppdaterad 22 oktober 2018 08:53

SVT-reportrar nominerade till Årets journalist i Europa

Marja Grill, reporter på SVT Nyheter och Lina Makboul, reporter på Uppdrag Granskning, är nominerade till årets journalist i Europa.

De är två av de sammanlagt 26 europeiska journalister som finns med på Prix Europas "Final Nomination list" och som därmed har chansen att bli aktuella som "Journalist of the Year 2018"

Prix Europa är Europas största tv-, radio och webbfestival och priset för årets journalist ska tilldelas en individ ”som gjort sitt yttersta för att föra in nya röster i den offentliga debatten”.

Marja Grill har bevakat frågor som rör personer med funktionsnedsättning i en rad granskande reportage i SVT Nyheter och i två dokumentärer, den senaste "Striden om assistansen". Debatten som följde påverkade valrörelsen så att alla partier nu står bakom att förändra LSS så att till exempel även andning ska anses vara ett så kallat grundläggande behov.

– Jag är oerhört glad och tacksam, inte bara över nomineringen utan också över att man väljer att lyfta journalistik med röster som inte hörs så ofta. Som alla de med funktionsnedsättningar som kämpar hårt, de är så värda den här uppmärksamheten, säger Marja Grill.

Lina Makboul har bland annat arbetat med det uppmärksammade programmet #metoo och Fredrik Virtanen, ett reportage som granskade mediernas agerande under #metoo-hösten 2017.

– Programmet visade hur etablerade medier förlorade all form av sans och balans under #metoo-hösten 2017. Vår granskning visade på grova felaktigheter och en förkastlig journalistik som krossade en människas liv. Journalister blev aktivister och pressetiken fick ge vika för pöbelmentaliteten på sociala medier. Det har varit en omskakande resa och ett av de svåraste jobben jag någonsin gjort, säger Lina Makboul.

Priset delas ut i Berlin den 19 oktober.

Charlotta Lambertz

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör