11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Rolf Fredriksson

Publicerad 5 oktober 2018 09:38

Rolf Fredriksson

Rolf Fredriksson, utrikesreporter på SVT Nyheter i Stockholm tackades av den 28 september då han nu går i pension.

– Det var en fantastisk avtackning i fredags med en väldigt fin och varm stämning. Det blir många känslor när man slutar efter så lång tid, säger Rolf Fredriksson.

Rolf gick på Journalisthögskolan i Göteborg i mitten av 70-talet och jobbade extra några somrar på lokaltidningen Värnamo Nyheter. Han gjorde sin praktik på Sveriges radio i Norrbotten där han sedermera fick en fast anställning som allmänreporter och blev kvar i närmare 12 år.

– SVT ingick i det som då var Sveriges Radio. I Norrbotten arbetade jag till en början med regionalradion och inslag till Ekot, och sen blev det tv-reportage från Norrbotten för Nordnytt, Rapport och Aktuellt och jag var även programledare i Nordnytt, säger Rolf Fredriksson.

I slutet av 80-talet började Rolf arbeta som allmänreporter i Stockholm på Aktuellt. Han var bland annat med och följde rättegångarna kring Palmemordet, smugglingsrättegångarna kring Bofors och den så kallade Ebbe Carlsson-affären.

I slutet av 1989 efter Berlinmurens fall behövde SVT någon som kunde åka till Tyskland och göra reportage på plats. Rolf som kunde tala tyska och som varit mycket i landet tidigare erbjöd sig att åka. År 1990 erbjöds han en tjänst som utrikeskorrespondent i Österrike och tackade ja. Under åren har han bevakat flera områden som till exempel Baltikum och Tyskland. Han har även varit stationerad i Bryssel i två olika omgångar. Under senare år har han ingått i utrikesbevakningen på SVT Nyheter men främst bott i Sverige.

– Nu lämnar jag min fasta tjänst och får en friare tillvaro. Men det kan förstås tänkas att det blir något inhopp som utrikesjour vid vikariebehov, kanske när vi ska gå och rösta om svenska ledamöter i Europaparlamentet vid EU-valet i maj 2019, avslutar Rolf Fredriksson.

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör