11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Per Yng

Publicerad 5 oktober 2018 09:38

Per Yng

År 1995 värvades Per Yng från Göteborgsposten till tv-sporten på SVT där han började som redaktionssekreterare. Han blev sedan redaktör och planeringsredaktör på Sportspegeln och var även projektledare för ett flertal mästerskap som Fotbolls-VM och Friidrotts-VM.

År 2002 tackade han ja till att bli Rapportchef vilket han arbetade som fram till 2007. Då gick han över till att bli chef för Nyheter och Samhälle, NOS, vilket sedan kom att byta namn till Riksnyheterna. Där blev han kvar fram till 2010, då han blev sportchef. Från 2016 och fram till nu har han varit planeringsredaktör på sporten. Förra veckan tackades han av då han nu går i pension.

– SVT har varit en fantastisk och spännande arbetsplats att få arbeta på. Under mina år på Rapport och NOS var jag med under flera stora och stundtals svåra nyhetshändelser som till exempel tsunami-katastrofen, mordet på Anna Lind och kriget i Irak. Sport har legat mig varmt om hjärtat ända sedan jag var barn och det har varit fantastiskt att få jobba med sport här på SVT, säger Per Yng.

Han fortsätter:

– Nu ska det bli skönt att ta det lite lugnare. Jag ska vara på landet i Värmland och använda Stockholm som är en fantastisk kultur- och evenemangsstad. Nu har jag mer tid och kan ta vara på bägge ställen. Jag började med Fotografiska förra veckan och ser fram emot att Nationalmuseum öppnar i mitten av oktober. Sedan ska jag titta på sport och nyheter – så klart, säger Per Yng.

– I roller som sportchef, projektledare och redaktör har Per Yng under många år väglett och drivit sportredaktionen framåt. Han har alltid varit en stark publicistisk kompass i nyhetsverksamheten och förstod tidigt att det bästa laget består av en mångfald av kompetenser, bakgrunder och kön. ”Pyng”, som vi kallar honom, är en omvittnad klok ledare som kommer att bli otroligt saknad som en daglig kraft på sportredaktionen. Lyckligtvis lånar vi tillbaka honom under några månader i vinter när vi har som mest att göra, vi längtar redan till dess, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT.

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör