15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 3 oktober 2018 09:16 - Uppdaterad 3 oktober 2018 09:18

Adde Granberg

Adde Granberg, CTO/Teknikdirektör

Vart är vi på väg?

Vi har levererat en valbevakning till svenska folket med hög kvalitet och stabil leverans, vi gör det när vi har som högst krav på leverans och hög press utifrån av olika typer av påfrestningar, allt från ddos, phishing till budgetmål. Vi jobbar samtidigt dagligen för att skapa en miljö där vi möter upp IT-säkerhet och verksamhet på ett förtroendeingivande och leveranssäkert sätt. Med krav på stärkt IT-säkerhet och mindre komplexitet i verksamheten.

Jag har precis kommit hem från Amsterdam och IBC-mässan som handlade mycket om IT-säkerhet. Vi går in i en tid där de yttre hoten är mer påtagliga än tidigare. Det är allt från hackers som bara vill testa till mer organiserade attacker för att stoppa en publicering. Det är också då vi måste samla oss mer än tidigare, förstå varandras vardag än bättre. Vi måste vara nyfikna på vad andra gör och varför, det kommer underlätta vårt arbete med gifta ihop verksamhetens behov med IT-säkerhet.

Vi gör mer rörligt innehåll än någonsin tidigare, vi gör det under ett år då vi nivåsänkt 30 miljoner och förändrat arbetssätt och grupper. Vi gör innehållet tillgängligare än någonsin både på olika plattformar och för människor med särskilda behov. Stort tack för det, men vi kommer alltid behöva jobba på detta för att vara relevanta både ekonomiskt men framförallt innehållsligt. Det kommer alltid vara en rörelse och vi måste se det som en del i vardagen.

I Finland öppnades i dagarna norra Europas största remotekontroll för distansproduktion, 8 samtidiga hockeymatcher kan Telia från samma bas i YLE:s gamla lokaler. Det är gjort med traditionell TV teknik, samma som vi har och byggdes från idé till verklighet på mindre än 8 månader. Omvärlden rör sig snabbt, inte samma spelare som sänder och producerar TV längre. Hur förhåller vi oss till det, och hur får vi upp hastigheten på SVT än mer?

Beslut är beroende av sin tid och sin omvärld

Jag tror att det är sista gången SVT investerar i tv-teknik i den formen vi gör nu runt Produktion 2020. Det är rätt nu, och det skapar en förflyttning mot flexibilitet så att vi gör TV där vi vill göra TV och inte för att vi har teknik på vissa ställen och att materialet hamnar IT-säkrare i våra system. Det är också mer kostnadseffektivt med en mindre investering än om vi skulle investerat 1-1.

Men kanske än viktigare: vi tar fram arbetssätt som stödjer framtida tekniska lösningar där man inte behöver specialistkunskap för att köra kameran, utan i stället kunskap om kompositionen av bilden, utan att teknikhanteringen tar fokuset. Till exempel har vi idag norra Europas teknikkunnigaste journalister på grund av våra investeringar i produktionsnätverk som vi var tidiga med. Det var ju rätt beslut för 15 år sedan eftersom det förflyttade oss digitalt då. Nu behöver du inte vara expert på ett dataprogram längre utan mer vara journalist med enklare verktyg utan manual. Dit vill jag ta hela SVT också! Med all respekt för historien som tagit oss hit så skall vi nu skapa en miljö med enklare verktyg där journalister inte behöver vara experter på ett system utan kan fokusera på att skapa journalistik. Vi kommer att fatta beslut nu som man i framtiden kommer att tycka är fel, men de måste då vara rätt när vi fattade dem! Vi måste våga fatta beslut och vi måste våga ändra oss.

Vad gör vi nu?

Vi måste prioritera upp hanteringen av programdata - vi skriver samma saker flera gånger för att tillgodose det egna behovet. Vi delar inte utan skriver nytt igen osv. Nu skall vi försöka aggregera data runt programmen från ax till limpa. Detta för att göra vardagen enklare men också våra program sökbara var de än skall finnas. Allt från arkivet för oss till tittarens SVT Play.

Nu behöver vi lägga in en växel också för enklare flöden, med extra fokus på nyhetsflödet. Vi måste behålla programdata från planering till publicering hela vägen utan att behöva skriva in data flera gånger, vi måste följa flödet i arbetet på överskådligt sätt och ta bort onödiga moment. Tydlig väg fram (roadmap) för vad vi skall uppnå! Tänk när man kan berätta för kameran ”starta inspelningen på Adde Granberg”, kameran startar och tack vare egen intelligens och kunskap om vem Adde är så startar kameran, fokuserar på Adde och ser till att exponeringen är rätt. När det är klart ber vi kameran skicka materialet till redigering… Vi är en bit därifrån men vi måste förtydliga visionen.

Konkurrensen om tittarens tid, intresse och pengar ökar hela tiden, vi måste hålla oss aktuella och vara snabbare än vad vi behövt vara tidigare. Vi måste ta med oss det som tagit oss hit, vårda det med respekt men hela tiden pröva våra sanningar mot omvärlden och tittaren. Det är svårt men fantastiskt roligt när man lyckas se förändring, det blir också i förlängningen ett måste för att faktiskt överleva.

Adde Granberg, CTO/Teknikdirektör

11 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör