12 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

I broadcast är Lilla Sportspegeln numera en del av Lilla Aktuellt. Tre fjärdedelar av Lillas redaktion. Fr.v. Kamil Bochenski, Rihaneh Rouhani och Helena Bäckman. Saknas gör Pequenina Sipilä. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Publicerad 27 augusti 2018 15:54 - Uppdaterad 27 augusti 2018 16:11

Lilla Sportspegeln lever!

Klassikern har lämnat det gamla och möter nu den unga publiken i den digitala världen.

Många uppmärksammade när sista Lilla Sportspegeln sändes i november 2017. En epok går i graven, skrev tidningarna och kända profiler beklagade högljutt SVT:s beslut.

– Men ryktet om Lillas död är inte sann! Vi har tvärtom växlat upp och gör mer sport nu för vår målgrupp och numera är vi där vår publik är, säger projektledaren Helena Bäckman på SVT Sport.

Lilla Sportspegeln har alltid engagerat, poängterar projektledaren Helena Bäckman. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Alltid engagerat

Men att Lilla Sportspegeln skulle finnas kvar, fast i en annan form, kom helt i skuggan av att programmet i sin klassiska form skulle försvinna.

– Lilla har alltid varit ett program som engagerat! Det var ramaskri även när vi flyttade ut från studion och inte längre skulle kasta bollar. Nu har vi tagit nya kliv för att möta publikens behov. Reaktionerna bevisar Lillas styrka, menar Helena Bäckman

– Och det viktigaste är att vår målgrupp, som är framförallt 9–12-åringar, har koll på att vi finns, eftersom vi är där dom hänger, understryker Kamil Bochenski som är digital redaktör och även reporter.

Sportpassionerade! Lillas redaktion kör gärna ett parti biljard emellanåt. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Nu digitalt och broadcast

Kamil, tillsammans med redaktören/programledaren Rihaneh Rouhani och planeringsredaktören Pequenina Sipilä, utgör redaktionen som dagligdags jobbar med Lilla Sportspegeln i sin nya tappning.

– Dels gör vi tre minuter sport broadcast i Lilla Aktuellt varje måndag och torsdag, som Lilla Sportspegeln! Dels uppdaterar vi appen ”Mixat”, som är vår huvudplattform, hela tiden, förklarar Rihaneh.

Tanken är att de som tittar på Lilla Aktuellt med Lilla Sportspegeln ska lockas att göra Mixat till en viktig app i sin digitala tillvaro. Mixat, som alltså inte bara är sport utan även ger användare andra nyheter, från Lilla Aktuellt och även från Barnkanalens kändis&nöjesprogram Random Mix.

– Appen är mycket mer än en vanlig nyhetssida, den är innehållsstyrd och utformad med tanke på koppling till sociala medier, förklarar Rihaneh. Barn och unga vill mer än bara observera!

– Och appen utvecklas hela tiden, den har bara funnits sen förra sommaren, påpekar Kamil Bochenski.

Lilla Sportspegelns reporter Kamil Bochenski under ett besök på ett fotbollsläger i sommar. Foto: Dan Svensson.

Vill kommunicera och inspirera

Både Kamil och Rihaneh har fotbollsbakgrund och under VM i somras kom det väl till pass.

– De matcher som SVT sände kunde man se även i ”Mixat” och under matcherna chattade vi med publiken. Det var väldigt uppskattat!

Just interaktivitet och kommunikation är mycket viktigt för Lillas målgrupp och präglar det mesta som görs för appen.

– En annan sak som ligger i vårt uppdrag är att stimulera vår publik att röra på sig. Inte nödvändigtvis tävla men inspirera till att man ska röra på sig lite mer. Att visa på att sport är kul, säger Rihaneh.

Redaktören och programledaren Rihaneh Rouhani har en gedigen sportjournalistisk bakgrund. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Skruvar hela tiden

Men även om Lilla Sportspegeln i sin gamla form nu är historia så vill man inte tappa allt det som byggdes upp under nästan 35 år.

– Vi träffar fortfarande blivande stjärnor och även de som är stora idag. Men vi upptäcker också nya ställen, nya sporter och nya vinklar, säger Helena Bäckman.

Och det märks att redaktionsmedlemmarna som Vipåtv träffar verkligen tycker det är roligt att jobba med Lilla.

– Vår utmaning är att få vår kräsna publik att stanna på SVT och då måste vi hela tiden skruva vårt innehåll. Vi jobbar för ju för morgondagens sportpublik, avslutar Kamil, Rihaneh och Helena.

FAKTA

- Lilla Sportspegelns uppdrag ligger hos SVT Sport och Lilla Sportspegeln är en liten redaktion som samarbetar med Lilla Aktuellt.

- Appen Mixat som är redaktionens huvudplattform har cirka 33 300 unika besökare i veckan.

- Lilla Sportspegeln startades 1983 och var en studioproduktion fram till 2013. 2014-17 gjordes programmet helt utanför studio.

Mats Carlsson-Lénart

4 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör