21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Panelsamtalet leds av Veronica Karlsson (Sisuradio) och Soili Huokuna (SVT)

Publicerad 23 augusti 2018 14:02 - Uppdaterad 23 augusti 2018 16:17

Minoritetspolitisk valdebatt samsänds i SVT och SR

SVT Uutiset och SR Sisuradio satsar för första gången i år på en gemensam sverigefinsk minoritetspolitisk valdebatt med representanter från samtliga riksdagspartier. Debatten sänds direkt från Kulturhuset i Stockholm den 26 augusti.

– Det här är en historisk sändning. Det är första gången vi gör en samsändning med Sveriges radio inför ett val. Vi har bara gjort en samsändning tidigare och det var i samband med att Finland firade 100 år förra året, säger Anita Karvonen som är producent för satsningen tillsammans med Ewa Lundin-Weiland och Sveriges Radios Hanna Lindberg.

I valdebatten deltar Alice Bah Kuhnke (Miljöpartiet), Hans Ekström (Socialdemokraterna), Aron Emilsson (Sverigedemokraterna), Nina Lundström (Liberalerna), Andreas Norlén (Moderaterna), Mia Sydow Mölleby (Vänsterpartiet), Roland Utbult (Kristdemokraterna) och LindaYlivainio (Centerpartiet).

Anita Karvonen, producent.

– Det har varit överraskande lätt att få politiker att ställa upp. Kulturministern Alice Bah Kuhnke tackade ja tidigt i våras och när vi kunde locka med att hon skulle vara med så fick vi rätt tunga namn att tacka ja.

Panelsamtalet leds av Veronica Karlsson (Sisuradio) och Soili Huokona (SVT) och kommer att ta upp frågor som: Hur kan man förbättra skolornas undervisning i de nationella minoritetsspråken? Och hur ser äldreomsorgen ut för dem som talar finska?

I direkt anslutning till debatten kommer en valpanel med representanter från olika intresseorganisationer utvädera om debatten har gett dem tillräckliga svar. Dessutom kommer två personer i publiken att ställa frågor till politikerna och även de kommer sedan att få utvärdera debatten.

– Vi hoppas att vi ska lyckas tydliggöra hur partierna skiljer sig åt i vissa frågor och att vi kan komma lite djupare i de minoritetspolitiska frågorna.

Enligt Anita Karvonen uppmärksammas minoritetsfrågor annars inte alls i valrörelsen och politikerna har i allmänhet inte så stor kunskap i ämnet.

– Det är ingen annan som tar upp de här frågorna om inte vi gör det. Vi hoppas att den här valdebatten leder till att kännedomen om den sverige-finska minoriteten blir större i Sverige.

Valdebatten är öppen för allmänheten och målet var att de skulle få en publik på 70 personer. Det har nåtts med råge – när anmälningstiden gick ut tidigare i veckan hade över 100 personer anmält sig.

– Vi har lyckats att nå målgruppen genom att gå ut i sverige-finskamedier och via annonser, sociala medier och på olika minoritetssajter, konstaterar Anita Karvonen.

Förutom valdebatten satsar Uutiset på partiledarutfrågningar och #dinröst där tittare får komma till tals i olika frågor. Uutiset deltog även i SVT Nyheters temasatsningar inför valet i våras.

Se valdebatten direkt i SVT2 på söndag 26 augusti kl. 16.00. Debatten visas även textad i efterhand på SVT Play.

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör