13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 15 augusti 2018 14:00 - Uppdaterad 15 augusti 2018 14:02

Karin Almers

Stafetten: Karin Almers, redaktionschef SVT Play (Playredaktionen)

Så jobbar vi bättre med bilder i Play

En bild säger mer än tusen ord, det är sen gammalt. Enligt forskning så kodar hjärnan av en bild 60 000 gånger snabbare än ord. Bilderna i SVT Play får oss att snabbt och intuitivt välja vilka program vi ska titta på. För att bli ännu bättre att jobba med bilderna till Play behöver vi en bättre dialog mellan avdelningar. Vi kommer därför att starta en organisatoriskt tvärgående Playbildgrupp där representanter från Playredaktionen, Kommunikation och SVTi, tillsammans med programredaktionerna kommer att säkerställa att det blir bättre bilder i Play.

Marika Arsenius har sedan i höstas lett en arbetsgrupp, som vi kallat Bättre bilder i Play, som tagit fram riktlinjer för bilder för Play, vilket hon skrev om i en krönika här. Hon gav sedan stafettpinnen över till mig, för att be mig svara på hur vi kommer att ta vidare arbetet.

Syftet med en Playbildgrupp är att skapa bättre upplevelser i Play och större engagemang för våra program hos våra användare. En bilds resa genom SVT:s vindlande organisatoriska korridorer kan idag vara ganska lång och krokig. Gruppen kommer förvalta de nya riktlinjerna och jobba metodiskt för att förenkla bildens resa. Dessutom kan den hjälpa programredaktioner i hur de ska tänka kring bilder och arbeta för att vi får samsyn mellan olika delar av organisationen.

I Playbildgruppen kommer representanter från Playredaktionen, SVTi och Kommunikation ingå. Den 13 augusti förstärks Playredaktionen med en ny bildredaktör, som också kommer att ingå i Playbildgruppen. Erik Nilsson har en bakgrund både som stillbildsfotograf och filmare, både kommersiellt och dokumentärt. Han kommer att coacha våra Playredaktörer, men också finnas som en resurs att vända sig till för alla programredaktioner, när det gäller bilderna för Play.

Playbildgruppen kommer att vara en liten arbetsgrupp som kan träffas ofta, men det kommer också att finnas en större, utökad referensgrupp som träffas lite mer sällan. Veckomöten med Playbildgruppen startar i slutet av augusti. Senare kommer vi att planera för en sammankomst med den större referensgruppen.

Så om du är lite extra intresserad och bryr dig om bilderna i Play, då kan du vända dig till Playbildgruppen genom mig, eller anmäla intresse till att vara med i referensgruppen.

Jag vill skicka Stafettpinnen vidare till Johan Wahlberg, med frågan hur kommer den nya tekniken med artificiell intelligens (AI) och alla nya apparater såsom Google Home och Alexa mfl att påverka SVT?

Karin Almers, redaktionschef för SVT Play (Playredaktionen)

9 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör