20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Patrik Qvicker använder mobiltelefonen för att göra en så kallad ”direktare” utanför skolan i Sälen till ”Sverige i dag”. Foto: Camilla Lind

Publicerad 11 juni 2018 10:32 - Uppdaterad 18 juni 2018 11:05

”Förhoppning att fler vill jobba som jag”

Patrik Qvicker har jobbat i 25 år på SVT varav första delen som reporter och redaktör i Falun. Hösten 2005 fick han en idé om att starta en redaktion i Sälen och norra Dalarna. Han ställde frågan: Om jag gör allting själv – får jag göra det då? Svaret blev ja. Nu är han inne på tolfte året som ensamredaktör.

– På den tiden var det nytt med videojournalister som gjorde allt på egen hand. Jag såg det som en kul utmaning, säger Patrik Qvicker.

När han startade som ensamreporter fanns det inte tillgång till fiber och bredband på så många ställen. Därför gjordes mycket av redigeringen på kontoret i Sälen. Fortfarande klipper Patrik de flesta av reportagen där då det finns ett riktigt redigeringsbord och en arbetsdator. Men numer görs även mycket jobb på de platser där han för tillfället befinner sig.

– Är det saker som händer 15 mil från redaktionen så gör jag redigeringen i mobilen. Utvecklingen inom mobiljournalistik eller så kallad ”Mojo” går hela tiden framåt och numer går det att använda rätt avancerad teknik. Det går att använda mobilen som tv-kamera, det går att redigera som vanligt i den och vi har vår egenutvecklade app Starling som gör det enkelt att föra över filer, säger Patrik Qvicker.

SVT har haft kontor i samma lokal i Sälen i 12 år. Här har Patrik en vanlig arbetsplats med jobbdator och en arbetsplats för redigering. På kontoret klipper han de reportage som är filmade med "stor kamera". Foto: Patrik Qvicker

Utbildar internt

Patrik har varit en av pionjärerna på SVT inom videojournalistik och Mojo och sedan ett antal år tillbaka arbetar han även med internutbildning på området.

– Ja, det har blivit en spin-off av mitt jobb. Till en början var det svårt att få utbildning inom området. Själv har jag lärt mig mycket av NRK som låg längre fram inom videojournalistik när jag började. Numer har jag varit med och utbildat närmare 400 personer inom videojournalistik, Mojo och hur man kan arbeta som ensamreporter, säger Patrik Qvicker.

Jobbar nära publiken

Patrik tillhör SVT Nyheter Dalarna med säte i Falun. Han har en del kontakt med redaktionen, men eftersom han arbetar många mil bort så träffar han sällan några kollegor.

– Istället för att gå på redaktionsmöten så går jag till det lokala fiket. Det är bra att möta människor och höra vad det pratas om på byn. Ibland kan jag sakna arbetskamrater, men samtidigt träffar jag väldigt mycket människor i mitt arbete, säger Patrik Qvicker.

Han menar att det på flera sätt kan vara slitigt att alltid arbeta själv, men att det också ger en närhet till tv-publiken som annars inte hade varit möjlig.

– Jag gör bara egna nyheter eller händelsenyheter. Under mina år här har jag kanske gjort 1 500 reportage vilket då gett ett par tusen personer chans att uppmärksammas och komma till tals. Det är viktigt att låta många olika röster höras för demokratins skull, säger Patrik.

Som ensam-redaktör får man vara ”allt i ett” – filma, intervjua och även vara i kontakt med redaktionen om vad som händer på plats. Den här dagen handlade rapporteringen om en brand i en villa i byn Venjan. Foto: Billy Aronsson

Han tycker att fler borde ta chansen att bevaka landet på ett bättre sätt.

– Har man inställningen att det går att göra tv på landet – så går det! Jag möter mycket folk och märker tydligt att det finns en stor efterfrågan på lokala nyheter och att det som görs också får ett stort genomslag.

Vill inspirera andra

Även om allt fler har kompetens inom video- och mobiljournalistik så är arbetet som ensamredaktör fortfarande ovanligt.

– Det är jag och en redaktör i Visby som i princip arbetar helt själva. Arbetssättet passar långt ifrån alla och jag skulle inte vilja tvinga in någon i en sådan här roll. Men trivs man med det så ger det stora möjligheter och en helt annan typ av direktkontakt med publiken, säger Patrik.

Han hoppas att fler vill jobba på liknande sätt.

– Jag vill gärna inspirera andra och förhoppningen är att fler vill jobba som jag. Det är bra att bevaka vad som händer utanför storstäderna. Det är viktigt med riktigt lokala nyheter, avslutar Patrik Qvicker.

Charlotta Lambertz

6 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör