21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Nu börjar Sommarlov och Malin Olsson och Alexander Hermansson är på plats på inspelningen i Beijers Park Foto: Lena Wemar

Publicerad 8 juni 2018 09:37 - Uppdaterad 12 juni 2018 14:18

Äntligen Sommarlov – som nu firar 40 år!

Minns du Solstollarna, Vintergatan eller Tippen? Varje sommar sedan 1978 har SVT sänt program för skollediga barn och i år fyller Sommarlov 40 år. På måndag är det programstart för årets version och alla barn kan njuta av friheten och av att hänga med sommarlovskompisarna Malin Olsson, Alex Hermansson och Angelika Prick. Följ med på genrep och inspelning.

Sommarlovsprogram har en lång tradition i SVT, ofta med viktiga teman, men också med mycket sommarkänsla, tävlingar och bus. I årets Sommarlov finns flera av traditionerna kvar, men det finns också många nyheter, till exempel att Malin Olsson är tillbaka som programledare och att programmen spelas in på ny plats i Malmö.

– Det känns fantastiskt att vara tillbaka, säger Malin Olsson, jag längtade jättemycket när jag var mammaledig förra sommaren. Det är härligt att jag får träffa publiken live och vara lite rockstjärna och jag gillar nya inspelningsplatsen, med kojan och sjön och med gamla bussen.

Ny inspelningsplats och ny teknik

Idag var det genrep och dags för de första inspelningarna av Sommarlov i Beijers Park i stadsdelen Kirseberg, i norra delarna av Malmö. Både Vipåtv och många andra media ville vara med när hela tv-teamet på ca 25 personer och programledarna Malin Olsson och Alexander Hermansson provade Sommarlovsbussen, kojan och hängmattan. Angelika Prick kommer nästa vecka när programmen börjar sändas.

Onlineredaktören Hanna Lagerberg filmar Alexander och Malin vid hängmattan. Foto: Lena Wemar

Parken är vald för att här finns utrymme för större publik och fler möjligheter att berätta nya historier. Anna-Maria Nildén, projektledare för Sommarlov sedan tre år tillbaka, är väldigt glad både för nya miljön och för att programmen i år spelas in i förväg, något som bidrar till både ett bättre program och en bättre eventupplevelse.

– Ja parken är inspirerande för här kan man utveckla berättandet och använda TV-magin på ett spännande sätt. Programledarna kan trolla bort sig själva och vi kan våga mer och använda fler effekter, säger Anna-Maria Nildén, projektledare på SVT. Vi kan också vara nästan dubbelt så många i publiken här och alla barn som varit med kan se sig själva på SVT Play eller dagen efter.

Anna-Maria Nildén, projektledare på SVT är glad för inspelningsmiljöns möjligheter Foto: Lena Wemar

En annan produktionsmässig förändring i år är också att fotograferna har tillgång till ny teknik.

– Ja vi har en undervattenskamera och vi kommer att använda drönare för bilder från luften, berättar Niklas Andersson, bildproducent på SVT.

Niklas Andersson, bildproducent går igenom körschemat. Foto: Lena Wemar

Årets tema är demokrati

I år är temat för programmet demokrati och det handlar också om barnens egen rätt att göra sin röst hörd, kanske något som känns extra viktigt i år när det är valår.

– Ja att det handlar om demokrati känns jättefint, det är viktigt att barn tidigt förstår vad det är och att de får lära sig att säga vad de tycker och vad de kan göra om något är orättvist, säger Alexander Hermansson, programledare för Sommarlov.

Alexander och Malin i bussen är glada för att den gamla Sommarlovsbussen Buster får vara med igen. Foto: Lena Wemar

– Årets tema handlar ju inte alls om partipolitik, men om barnen kan förstå mer om valet är det jättebra, demokrati är ju det viktigaste vi har, säger Anna-Maria Nildén.

Självklart handlar Sommarlov också om allt roligt barn och vuxna kan göra på sommaren. Det blir tävlingar, gäster och bus. På fredagar kommer kända artister på besök och varje dag visas en massa tv-serier, bland annat Mysteriet på Barnkanalen, Bon, Den gåtfulla ön och Kluro. 

Trogna tittare och ökning online

Tillbaka är även Sommarskuggan! Sommarskuggan som blev en stor succé och snackis 2016. Nu ska Sommarskuggan smyga runt bland alla på Sommarlov igen.

– För de mest trogna tittarna så kan det gå att lista ut vem det är, säger Ann-Maria Nildén.

Sommarskuggan smyger omkring i år igen och trogna tittare kan kanske lista ut vem det är. Foto: Lena Wemar

Att Sommarlov har trogna tittare är uppenbart och totalt har Sommarlov ökat tittarmässigt både i broadcast och online, men också på själva eventet. Förra sommaren hände det att så många som 3000 personer kom en morgon. Men bland barnen märks ett förändrat tittarbeteende, något som påverkat SVT:s beslut om produktionssätt. Halva publiken tittar inte längre live på sändningen på morgonen, utan sover ut och tittar online senare på dagen.

– Ja, vi satsar på att göra bra program och mycket spänning och drama, men också på att klippa om och att göra kortversioner av vissa delar, säger Ann-Maria Nildén, som svar på frågan om hur de arbetar för att öka online-tittningen.

Flera delar i programmet Sommarlov har brutits ut ur programmet och gjorts till egna kortformat online, som tex Sommarskuggan. Det har inneburit rejält ökat antal programstarter online som tex 5,7 miljoner för kortformaten, 7,6 miljoner för Sommarlov och 5,0 miljoner för Sommarskuggan.

Tidigare sommarlovsfavoriter

Hur var det nu med 40-årsfirandet och nostalgin då? Just idag verkar ingen ha riktigt tid att tänka tillbaka, när fullt fokus ligger på årets program och så många journalister vill fotografera programledarna i de nya miljöerna, men Anna-Maria Nildén minns programmet Tippen.

Tippen och Vintergatan hör till de bästa sommmarlovsminnena för många i Sverige. Foto: SVT / Lena Wemar

– Ja, Tippen hade extremt genomslag med sitt miljötema säger Anna-Maria Nildén.

– Tippen, säger Malin Olsson, jo för då kunde man själv vara delaktig och göra något hemma direkt.

Alexander Hermansson minns Vintergatan, som handlade om Mira, Glen, Henrik och Peo som hade skickats upp i rymden på ett hemligt uppdrag.

– Ja, Vintergatan var så bra att jag fick svårt att sova på nätterna, säger Alexander.

Publiken är välkommen hela sommaren

Nu kommer Sommarlov att sändas varje dag hela långa härliga sommarlovet med start på måndag den 11 juni fram till och med den 17 augusti. Du kan se det i SVT på Barnkanalen och på Barnplay, där programmen finns tillgängliga online hela dygnet och året om.

Publiken är välkommen på inspelningarna i Beijers Park, måndag – fredag kl 9:00 – 10:30, under perioden den 11 juni – den 16 augusti. Ingen föranmälan behövs och det är förstås kostnadsfritt. Alla ska vara på plats i god tid innan repetitionerna börjar kl 08:00. Välkomna!

Inspelning pågår och publik är välkommen till Beijers Park i Malmö under perioden den 11 juni – den 16 augusti. Foto: Lena Wemar

Fotograferna Rasmus Lindh och Camilla Nilsson har tillgång till både en undervattenskamera och en drönare i år. Foto: Lena Wemar

Både Malin Olsson och Alexander Hermansson sminkas av Ibiza Bäckström innan det är dags för inspelning. Foto: Lena Wemar

Lena Wemar

8 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör