5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Pia Bernhardson, utrikeschef

Nyhetskrönika: Pia Bernhardson, utrikeschef

Publicerad 18 maj 2018 09:43 - Uppdaterad 18 maj 2018 09:45

Prisregn över utriket

”And the winner is…utriket!” vill man utbrista, influerad av de senaste veckornas Eurovision-yra. För priserna och utmärkelserna har faktiskt regnat över SVT:s utrikesmedarbetare på senare tid. Tillåt mig yvas en aning över detta å hela SVT:s vägnar. Hör här bara, jag ger er en resumé.

I veckan fick SVT:s reporter Stefan Åsberg och fotograf Niclas Berglund Nils Horner-priset för god utrikesjournalistik. Ett fint pris instiftat till minne av en viktig journalistisk gärning, något att med rätta vara stolt över. Nils Horner-priset går till journalister som arbetar i Horners anda, radioreportern som mördades i Afghanistan 2014. ”För att de med inlevelse och medkänsla låter oss se de konsekvenser krig och konflikter får för civilbefolkningen”, ja så lyder motiveringen.

Det här har blivit Stefans och Niclas signum under snart tre år tillsammans som SVT:s mellanösternteam - att skildra stora skeenden genom möten på plats, med empati och respekt för den lilla människan.

Det noterade också juryn för Årets bild, som utsåg Niclas Berglund till segrare i kategorin multimedia för ett reportage han gjorde tillsammans med Stefan Åsberg om återföreningen av en familj i spåren av IS härjningar. ”Djupt berörande och välgjort nyhetsreportage som mänskliggör siffror och statistik i ett krigsdrabbat område”.

Fler priser och nomineringar under året

Också Carina Bergfeldt, SVT:s USA-korrespondent, har prisats. I april blev hon utnämnd till hedersdoktor av Umeå universitet. Här var det Carinas pedagogiska förmåga som belönades, att hon ”på ett föredömligt och till synes enkelt sätt beskriver både svåra och komplexa samhällsfenomen”.

Carina fick dessutom nyligen ta emot det amerikanska priset Outstanding Achievement Award, en utmärkelse som föräras svenskar som gjort en ”enastående prestation” och ”brought honour and attention to Swedish-America” – ett pris som för övrigt också Peter ”Foppa” Forsgren har fått, bara en sådan sak!

Jag blev också glad och stolt över att Korrespondenternas Lena Scherman och Linda Hörngren blev nominerade till Röda Korsets journalistpris, även om de inte tog hem segern. Det är roligt när journalistik om länder som inte står högst på nyhetsagendan också uppmärksammas, i det här fallet ett program om svenskars engagemang för sina medmänniskor i svältens Sydsudan.

Vi lever i dramatiska tider. Det svänger snabbt i världen just nu. Det är inte alltid lätt att hänga med. Också på utrikesredaktionen sitter vi var och varannan morgon och grunnar över nya frågor, nya vändningar i världspolitiken. Så desto roligare är det att vårt stora engagemang för utrikesjournalistiken uppmärksammas - och också prisas.

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör