5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 25 april 2018 09:37 - Uppdaterad 25 april 2018 09:59

Safa Safiyari

Sista ordet: Safa Safiyari, chef Barnkanalen.

”Licenspengar-spelet” en inre monolog om SVT:s värde

Jag gillar rollspel. Inte den sortens rollspel där man klär ut sig till medeltida spelman med en pung hängande runt midjan, utan rollspel på jobbet. Som ett verktyg för att öka konkretionsnivån i abstrakta diskussioner.

Ibland blir saker mycket lättare att förstå och förhålla sig till när man ser scenen framför sig där man spelar olika roller.

Går in i rollen som medborgare

Ett av mina favorit-rollspel är ”licenspengar-spelet”. Så här går det till: Jag går in i rollen som en medborgare som inte får sin tv-licens betald som förmån. Det är själva premissen för rollen. Och jag kan också tillägga att jag spelar alla roller själv som en inre monolog. Frågan jag svarar på i den inre monologen är: Är tv-licensen värd de 200 kronor jag betalar varje månad? Vad får jag ut av de där 200 kronorna? Spännande.

Det här att ett ganska svårt rollspel. För mig i alla fall. Jag har jobbat halva mitt liv på Sveriges television och har fått min licens betald under hela perioden. Så jag är rätt insyltad i det här och väldigt färgad av vilket värde, olika tv-program och insatser som vi gör, har för publiken. Och det är det som gör det här rollspelet extra svårt och spännande. Rekommenderar att ni leker det själva.

Ni undrar kanske hur värdesättningen går till? Jag brukar använda en ekvation som bygger på en blandning av konsumtion, diskussion och tankeverksamhet som SVT:s utbud har bidragit till i min familj. Sedan måste det finnas minst sju program (ett program om dagen måndag till söndag) som hamnar på listan för att få full pott. Och man har bara tre minuter på sig för att komma fram till de sju programmen. Lite konstiga regler, men det är mitt spel. Ni får göra det på ert sätt.

Resultat av senaste rollspelet

Genom åren har det varit både full pott och ibland lite sämre pott. Men här kommer resultatet av mitt senaste rollspel:

Klassen: den här serien upptar i princip mina barns totala vardagliga mobila konsumtion. Den här serien kommer att följa mina barn under hela deras liv. Precis som Bullen gjorde för tidigare generationer.

Bäst i test: helt oväntat och utan yttre tryck från sina föräldrar valde mina barn att välja SVT1 framför TV4 på fredagar. Varje fredag hör man de skratta högt mellan klockan 20 och 21.

SVT:s nyhetsapp: jag märker att mitt beteende mer och mer har blivit förändrat. Tidigare var Aftonbladet och Expressen de appar jag reflexmässigt tryckte på. Nu väljer jag SVT:s nyhetsapp. Vet dock ej varför.

Hitlers svenska soldater: jag har sett allt som handlar om andra världskriget. Dock inte den här vinkeln. Att man fortfarande kan lära sig saker om detta krig.

The Sinner: mer spännande kan det inte bli. Men det är inte det som gör den här serien magisk. Det är skådespeleriet. OMG! Närmare perfektion i ”Method acting” kommer man inte. Hatten av Jessica Biel och Bill Pullman.

Agenterna: ibland vill man att barnen bara ska vara helt tysta och inte störa. Den här serien genererar väldigt mycket värde på den punkten.

Dokument utifrån om kriget mellan islams olika grenar: mer nyfiken och insatt kan man inte göra publiken om ett ämne som påverkar våra liv mer än vi tror.

Ja, vilken tur att jag skulle skriva en krönika precis just nu när det var värt att betala 200 kronor. Tack SVT för den här gången!

Safa Safiyari, chef Barnkanalen

8 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör