16 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Följ Nisse Ekman och Danijela Rundqvist i kampen för ett barn. Foto: Janne Danielsson/SVT

Publicerad 23 april 2018 16:05 - Uppdaterad 26 april 2018 15:51

”Svårt att tänka sig att det går att komma närmare än så här”

I serien ”Kampen för ett barn” får vi följa hockeystjärnorna Nisse Ekman och Danijela Rundqvist i deras kamp att få barn. Att möta människor som står inför sitt livs viktigaste mål och samtidigt följa dem med tv-kameror gör att både metod och teknik måste väljas med särskild omsorg.

I slutet av april har serien ”Kampen för ett barn” premiär, en serie om barnlöshet och längtan. I programmet får vi följa hockeystjärnorna Nisse Ekman och Danijela Rundqvist som har lämnat sportkarriärerna bakom sig med målet att få barn tillsammans. Men det blir svårare än de trott när missfall följer på missfall. Vi får följa deras resa genom IVF-behandlingarna när livet bjuder på både framgångar och besvikelser.

– Det finns en skam att inte kunna få barn och därför vill vi dela med oss av vår resa. Förut har hockeyn varit viktigast för mig, men nu är mitt största mål att bli gravid och mamma, säger Danijela Rundqvist.

Involverade de medverkande

Inspelningen pågick under ett år och projektledare Björn Östlund har svårt att tänka sig att det går att komma närmare än så här.

– Traditionellt finns det en inställning att vi gör programmet och håller de medverkande utanför, men här har vi jobbat enligt en annan filosofi, säger Björn Östlund som är projektledare för serien på SVT.

Redaktionen har jobbat med olika metoder för att komma så nära huvudpersonerna som möjligt. Bland annat har de använt en speciell kamerateknik i intervjuerna som gör att de medverkande kan titta rakt in i kameran men ändå ser intervjuaren som ställer frågorna framför sig.

– På så sätt kan även en ovan intervjuperson bli säker och få kontakt in i kameran, berättar Doreen Månsson.

”Känt sig lugna och trygga”

– Vi gjorde en deal, om vi har full tillgång till er så lovar vi att inte visa en ruta som ni inte tycker är ok. Därför har de känt sig väldigt lugna och trygga. De litade på oss, säger Doreen Månsson, exekutiv producent.

– Danijela och Nisse var väldigt generösa och vi märkte efterhand att de kan hantera exponeringen. Det är klart det finns en gräns, det finns delar som vi väljer bort. Min erfarenhet är att ju tryggare de medverkande känner sig på att de kan stoppa något som är alltför privat, desto mer delar de med sig och står för det hela vägen ut, säger Björn Östlund.

Björn Östlund, projektledare, Nisse Ekman, Danijela Rundqvist, dottern Ella och Doreen Månsson, exekutiv producent. Foto: Ulrika Lundgren Borg

 

De som deltagit i produktionen har också kommit nära de medverkande under arbetets gång.

– När Danijela och Nisse fick beskedet att de verkligen var gravida så skrek alla i produktionen hurra, det kändes som vi alla var gravida, säger Doreen Månsson.

Serien är producerad för SVT av U.D.S.Y. Exekutiva producenter är Doreen Månsson och Henrik Hallgren.

Kampen för ett barn (6 program) publiceras i SVT Play den 29/4. I SVT1 sänds programmet från 29/4 söndagar kl. 21.45.

Charlotta Lambertz

3 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör