20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Folke Rydén vann två guldmedaljer vid prestigefyllda New York Festival's International TV & Film Awards.

Publicerad 12 april 2018 16:24 - Uppdaterad 12 april 2018 16:28

Folke Rydén dubbelt prisad för SVT-dokumentärer i USA

Dokumentärfilmaren och journalisten Folk Rydén vann guld i två kategorier vid prestigefyllda New York Festival's International TV & Film Awards.

Folke Rydén prisades för de två SVT-dokumentärerna ”Från Clinton till Clinton – slutet på en era” och ”Afrika med bruten nacke”. Båda filmerna tilldelades guld i sina respektive tävlingsklasser för att de, enligt juryn, är "exeptionella dokumentärer som - genom djup och berättarkonst - har väckt såväl publikens som juryns uppmärksamhet och respekt". Prisceremonin ägde rum i Las Vegas under tisdagskvällen i anslutning till världens största TV-mässa The NAB Show.

– Det är fantastiskt hedrande att vinna första pris i just USA med en film om det amerikanska presidentvalet. I 24 år har jag och fotografen Dan Jåma följt samma amerikanska väljare. Det gav oss en unik möjlighet att skildra senaste presidentvalet ur ett annolunda perspektiv. Filmen ger bakgrund och förståelse till en hel del av den polarisering vi ser i USA just nu, säger Folke Rydén i ett pressmeddelande.

– Dessutom är det extra roligt att även vår film om eldsjälen Claes Hultling också vunnit första pris i sin kategori, säger Folke Rydén, på plats i Las Vegas.

Det är inte första gången Folke Rydén prisas på galan, som instiftades 1957 och anses vara en av världens mest prestigefyllda TV-tävlingar. Rydén har vunnit silver för sina filmer ”Tragedin i Beita” (1988), ”Rätten att dö” (1990), ”President till varje pris” (1993) och ”Från Bill till Barack” (2010), samt brons för ”Laredo and the law” (2000), ”Olivkvisten och pistolen” (2003) och ”Generation Tsunami – 10 år senare” (2013). Detta är dock första gången han vinner guld.

Fakta: Folke Rydén

Folke Rydén (f. 1958) har tidigare varit utrikeskorrespondent för SVT i bland annat USA och Asien. 1993 tilldelades han Stora Journalistpriset.

Från Clinton till Clinton – slutet på en era
Producerad för SVT Dokument utifrån. Sändes första gången i oktober 2016. En film inför det amerikanska presidentvalet 2016. Speglat genom närgångna möten med amerikanska väljare som Folke Rydén första gången mötte när Bill Clinton blev president 1992. Och som han sedan kontinuerligt dokumenterat.

Afrika med bruten nacke
Producerad för SVT Dokumentär. Sändes första gången i november 2016. En film om läkaren som bröt nacken och förlamades bara två veckor innan han skulle gifta sig. Men Claes Hultling valde att göra sitt livstrauma till sin karriär – och nu står han inför sin största utmaning hittills.

18 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör