14 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Eva Grimsted och Nadja Klich hjälper gärna till att hitta bilder och ämnen i den guldgruva som SVT:s stillbildsarkiv utgör. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Publicerad 11 april 2018 12:40 - Uppdaterad 11 april 2018 13:14

Upptäck SVT:s stillbildsskatt

Stillbildsarkivet med närmare tio miljoner bilder är för många en okänd resurs i företaget. SVT:s bilder finns sedan 2013 under DN-huset i Marieberg.

Vipåtv är på väg genom långa tomma korridorer på ett exklusivt besök under den stora DN-skrapan på Kungsholmen i Stockholm. Precis som i fallet med Radiohuset finns stora lokaler för arkiv och liknande i flera plan under själva den stora byggnaden.

I dessa undangömda utrymmen förvaras en mycket stor del av Sveriges samlade skatt av gamla stillbilder. Det är flera olika stora tidningsbildarkiv som hamnat här och sedan 2013 finns även SVT:s stora samlingar av stillbilder under DN-huset.

– Stig in i det stora arkivet, säger stillbildsarkivarie Nadja Klich och håller upp en stor järndörr mellan korridoren och ett inte särskilt stort men ganska högt rum som dock är sprängfyllt av arkivskåp av olika slag.

Stillbildsarkivet är en fantastisk historisk källa, inte minst beträffande televisionens utveckling i Sverige. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Tidig företagshistoria – inspelning av barnprogram 1926 med ”Farbror Sven” i Telegrafverkets studio på Malmskillnadsgatan i Stockholm.

Nadja förklarar att SVT:s stillbildsarkiv, sen flytten för fem år sen från betydligt mer generösa lokaler i Radiohuset, är fördelat på två olika rum, ett något större och ett lite mindre. Hon och kollegan Eva Grimsted har sina ordinarie arbetsplatser i KH men är någon dag då och då borta i själva arkivet i Marieberg, som – liksom de andra bildarkiven i byggnaden – förvaltas av TT Bild.

– Målet är att SVT:s produktion inte ska märka av att stillbildsarkivet är nån annanstans, säger Nadja och Eva.

Fascinerande arbete – vid varje besök i DN-skrapans undre regioner gör Nadja Klich och Eva Grimsted nya fynd. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Unik dokumentation

Stillbilder har en längre historia än rörliga bilder i SVT, i varje fall om man räknar hela Sveriges Radios historia, det gamla moderföretaget som, under namnet Radiotjänst, grundades 1925.

– De äldsta bevarade företagshistoriska bilderna är just från den tiden, när Radiotjänst inte ens hade en egen radiostudio utan sände från Telegrafverket på Malmskillnadsgatan, säger Nadja Klich som arbetat med stillbildsarkivet i ett 20-tal år.

I Text & Bilders arkiv som SVT köpte 1967 finns bilder på allt – här överstinnan Pianka i Berlin som dansgymnastiserar på 1920-talet.

År 1934 blev Radiotjänsts programtidning Röster i Radio (från 1957 Röster i Radio-TV) en veckotidning. Det markerar starten på SVT:s verkliga bildskatt gällande programmen.

– Röster hade fantastiska fotografer. Tidningen gjorde egna reportageresor och tog på egen hand upp t ex ämnen och medverkande i radions och senare även televisionens program, berättar Nadja Klich.

Fokus på Ehrenborg

Men naturligtvis togs det tidigt även stillbilder under exempelvis reportageresorna med radions ljudbilar och i samband med radioteaterinspelningar.

– Och även de första försöken med TV i Sverige, på KTH i Stockholm 1947, dokumenterades och finns här i stillbildsarkivet, berättar Nadja Klich.

Televisionen gör entré i Sverige – försök på KTH i Stockholm 1947. Brita Borg framträdde tillsammans med Allan Johansson. Foto: Bertil Danielsson/Röster i Radio-TV

I TV:s barndom var det kanske inte alltid sjävklart att TV- och filmfotograferna hann plåta även med stillbildskameror. Men i teamen, som ju på den tiden både hade elektriker och ljudtekniker, fanns det ofta någon som dokumenterade, särskilt när det var fråga om resor i fjärran land eller möten med spännande människor och företeelser.

– En producents material som vi jobbar med just nu är Lennart Ehrenborg som gärna gjorde program om konst. Det är ett samarbete med Filmdigiprojektet, förklarar Nadja Klich.

Ehrenborg anställdes 1956 som den förste chefen för Radiotjänsts då nya filmavdelning. Från hans olika filmexpeditioner, bland annat från räddningen av faraostatyerna i Abu Simbel i södra Egypten på 1960-talet, finns ett fantastiskt stillbildsmaterial, säger Nadja.

Foton från filmexpeditionen till södra Egypten på 1960-talet granskas av SVT:s stillbildsexperter Nadja Klich och Eva Grimsted. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Köpte fem miljoner bilder

Men SVT:s stillbildsarkiv består inte bara av egenproducerat material utan också om inköpt. Den stora bildbyrån Text & Bilder i Stockholm gick i konkurs. 1967 och SVT, då Sveriges Radio, köpte byråns gigantiska bildarkiv.

– Bara det är ungefär fem miljoner bilder. Det är ett ganska heltäckande arkiv som speglar hela historien, den svenska och internationella, mellan 1914 och 67. Det unika är att Text & Bilder sparade varenda bild, både svenska och sådana som köpts av bildbyråer utomlands, säger Nadja Klich.

Popstop vid en landsväg hette ett SVT-program 1967. Bo-Aje Mellin från Röster i Radio-TV tog bilden på Hep Stars, med bland andra Benny Andersson och Svenne Hedlund.

Varför köptes Text & Bilders arkiv in?

– För att det skulle användas i programverksamheten.

I det enorma gamla bildbyråarkivet finns bland annat hur mycket som helst om andra världskriget och massor av foton på kändisar och andra människor.

– Det är såå häftiga bilder, tycker Nadja Klich.

TT:s bildarkiv i DN-huset med tre anställda förfogar över kanske 50 miljoner bilder varav kring 10 miljoner utgörs av SVT:s stillbilder. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Deponeras på TT

I ett hörn av DN:s redaktion, ovan jord i Mariebergshuset, sitter de anställda på TT Bild (som är Sveriges dominerande nyhetsbildleverantör) som har hand om den gigantiska bildskatten som ruvar i skrapans nedre regioner.

– Totalt har vi ungefär 50 miljoner bilder att välja på. När även SVT:s bilder deponerades här 2013 så var det ett fantastiskt tillskott, säger bildarkivarie Stephan Bergman.

TT:s bildarkivarie Stephan Bergman arbetar bland annat med att leta fram och sälja historiska bilder ur SVT:s arkiv till olika kunder. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Stephans kollega Michael Persson sitter med en hög gamla Röster i Radio-TV från 1969 och letar godbitar som han sedan skannar in.

– En del i SVT:s uppgörelse med TT är att valda delar av vårt arkiv ska skannas in, vi kallar det för skanningsprojekt, inflikar Nadja Klich. Just nu har TT uppdraget att skanna in intressanta bilder från 1969.

Men det är alltså fortfarande SVT som äger materialet, fast det finns på TT?

–Ja, absolut, det finns inga inskränkningar gällande vårt nyttjande och vår tillgänglighet. Förutom att vårt arkiv fysiskt finns här så säljer TT bilder för SVT:s räkning och vi ingår därmed i TT:s katalog, säljorganisation och marknadsföring, förklarar Nadja Klich.

Tidigare hade SVT en egen säljorganisation för stillbilder.

Skannar för SVT – TT Bilds Michael Persson går igenom Röster i Radio-TV från 1969 och fyller på databasen SVT Bild med nya bilder. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Lokalbrist bakom

Men varför flyttades SVT:s stora stillbildsarkiv till TT överhuvudtaget? Frågan går till Irene Tostar, chef för SVT Arkiv & Rättigheter.

– Det var i samband med att hela SVT-arkivet flyttade från Radiohuset. Lämpliga ersättningslokaler för stillbildsarkivet var då svåra att hitta och det gjordes även en utredning kring stillbilder på SVT. Sammantaget var TT, som då hette Scanpix, en bra lösning eftersom de kunde erbjuda såväl arkivlokaler som en säljorganisation.

Vilka planer har SVT för stillbildsarkivet inför framtiden?

– Att fortsätta tillgängliggöra. Genom marknadsföring och digitalisering. Intresset och behovet av stillbilder har ökat senaste åren och lär fortsätta framgent, säger Irene Tostar.

SVT:are i sandaler – fotografen Mac Ahlberg och producenten Lennart Ehrenborg på Konstbiennalen i Venedig 1964.

Endast bråkdel digitaliserad

År 1997 startade bilddatabasen SVT Bild som finns kvar än idag och i vilken alla i SVT kan leta efter bilder och sedan använda dem i produktioner.

– Vi vill väldigt gärna att fler använder sig av SVT Bild och vårt arkiv överhuvudtaget, säger Nadja Klich och Eva Grimsted.

SVT Bild omfattar idag cirka 400 000 bilder, alltså endast några få procent av arkivets alla bilder.

– Bildbanken fylls på hela tiden, dels med att vi låter TT Bild scanna in ungefär 3 000 gamla bilder per år, dels med alla nya digitala stillbilder som tas i SVT, för exempelvis marknadsföring av program.

SVT Bild är en gammal trotjänare men ska utvecklas för att fortsätta vara huvudverktyget, för interna och externa kunder, att komma åt den okända guldgruva som stillbildsarkivet är.

– Att förbättra sökfunktionen är det vi jobbar allra mest med just nu, säger Nadja Klich som även fungerar som SVT Bilds funktionsförvaltare.

Radiotjänsts fotograf Kjell Melin filmar isbjörnar på Skansen år 1954. Foto: Ulf Stråhle /Röster i Radio-TV

Fakta – SVT:s stillbildsarkiv

  • Uppemot 10 miljoner bilder, de äldsta är Stockholmsbilder från cirka 1870
  • Endast några procent av bilderna är digitaliserade
  • Består både av eget och inköpt material. Svartvitt och färg.
Databasen SVT Bild
  • Alla SVT-are har tillgång till bildbanken och kan använda bilderna fritt i produktioner.
  • SVT Bild fylls fortlöpande på med dels nya pressbilder och genrebilder dels äldre arkivbilder som skannas in successivt
  • Om du inte hittar bilden du söker kan den finnas i vårt analoga bildarkiv. Det kostar inget att fråga och begära en research och eventuell påföljande inscanning av bilder.
  • Förfrågan skickas till kundtjänst arkivet@svt.se eller direkt till nadja.klich@svt.se

10 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör