14 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

I hetluften i decennier – nu 75-åriga Anna Wahlgren ser i nya SVT-serien tillbaka på ett intensivt liv som debattör, författare och niobarnsmamma. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Publicerad 4 april 2018 13:29 - Uppdaterad 4 april 2018 14:52

Göteborg gör unik serie om ”hela Sveriges mamma”

Kontroversiella Anna Wahlgren blir nästa person som Samhälles dokumentärproducent Kristina Hedberg tar sig an.

Dokumentärserien om förre volvochefen PG Gyllenhammar (Sveriges mest beundrade man) i fjol blev en framgång. Nu gör Samhälle i Göteborg en andra serie med en mycket känd och kontroversiell svensk från förr – Anna Wahlgren, inte minst känd som författare till den klassiska ”Barnaboken”, rättesnöret för barnuppfostran i otaliga svenska familjer under decennier.

Kristina Hedberg och projektledaren Lena Laurén arbetade tillsammans även med serien om PG Gyllenhammar som sändes för snart ett år sen. Foto: Mats Carlsson-Lénart

 


– Dels var jag väldigt nyfiken på just henne, sen söker jag också allmänt efter intervjupersoner som är lite svåra att ha att göra med, som ger mig en hel del motstånd och som jag från början inte vet om jag gillar eller inte, säger Kristina Hedberg.

Personer med avtryck

Hela Sveriges mamma är en del av Samhälles satsning på berättande samhällsjournalistik, vilken kompletterar avdelningens två större ”ben”, nämligen det granskande (Uppdrag granskning) och det debatterande (Opinion Live).

­–­ Utgångspunkten som först ledde fram till PG-serien och nu serien med Anna Wahlgren är att vi vill skildra personer som gjort stort avtryck i svensk offentlighet, förklarar projektledaren Lena Laurén.

Det finns en redaktionell trojka bakom programmet, som arbetar fram berättelsen. Kristina som reporter har gjort grundjobbet med hjälp av Jonas Steken Magnusson som producent samt Lena Laurén som projektledare. Dessutom har klipparen Tomas Lundmark stor del i utformningen.

Anna Wahlgren försökte förena en framgångsrik karriär med att vara mamma åt nio barn. Foto: Mats Carlsson-Lénart


Barnen ville inte

Anna Wahlgren är född 1942 och bor numera i Indien. På senare år har hon inte minst varit känd som måltavla för skarp kritik från ett av sina nio barn, Felicia Feldt, som i boken ”Felicia försvann” gav en mycket negativ bild av sin uppväxt och sin mor.

– Alla Anna Wahlgrens barn har valt att inte medverka i serien. De vill inte uttala sig eller visa upp sig offentligt, eftersom vad de än säger så kommer det att tolkas som ett ställningstagande i konflikten mellan Felicia och Anna, och det vill ingen göra. Men inåt håller familjen ihop, med undantag av att Anna och Felicia inte längre har kontakt.

Anna Wahlgren talar i den nya serien bland annat om hur hon upplevde dottern Felicias totala sågning av henne i en bok för några år sen.


På vilket sätt påverkar det här din serie?

– Berättelsen blir fattigare och jag tycker det är jättesynd. Men jag har talat utförligt med flera av barnen så jag hoppas ändå kunna få med deras perspektiv, fast det är ju inte samma sak som om de skulle vara med själva, säger Kristina Hedberg.

Dokumentärvardag! Tomas Lundmark och Kristina Hedberg klipper en sekvens i Hela Sveriges mamma. Foto: Mats Carlsson-Lénart


Bråkig men cool

I filmen intervjuas en rad intressanta personer, bland andra Wahlgrens bror Sven-Harry Karlsson och Barnabokens förläggare Eva Bonnier. Men givetvis är intervjuerna med Wahlgren själv huvudnumret i serien. Kristina Hedberg har gjort flera intervjuer med henne under det senaste året.

– Dels har vi mött henne i Goa där hon nu bor, sen träffade vi henne även i Stockholm i samband med att hon skulle söka nytt indiskt visum.

Hur är hon?

– En otroligt bråkig men spännande och överraskande person. Man blir både fascinerad och frustrerad av Anna Wahlgren och hennes liv. Sammanfattningsvis – en väldigt cool människa, avslutar Kristina Hedberg.

MATS CARLSSON-LÉNART

Postit-lapparna – ett av dokumentärproducentens viktigaste verktyg. Kristina Hedberg strukturerar del 2 i Hela Sveriges mamma. Foto: Mats Carlsson-Lénart

 

Fakta: Hela Sveriges mamma

Serie 2 x 1 timme

Kristina Hedberg möter och berättar om Anna Wahlgren.

Del 1 och 2 finns tillgängliga i SVT Play 22 april. Sänds kl. 21.00 i SVT1 24 april och 1 maj.

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör