21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Maj Doris Rimpi är en 74-årig samisk konstnär, renägare och skådespelerska. För 20 år sedan lämnade hon konstnärslivet och resorna runt jorden för att helt fokusera på arbetet hemma på gården i Parenjarka, norr om polcirkeln. Foto: SVT

Publicerad 26 mars 2018 17:53 - Uppdaterad 4 april 2018 11:10

Hyllade dokumentären om Maj Doris till Hot Docs

Maj Doris har hyllats av publiken vid Göteborg Film Festival och CPH:DOX och kommer att visas vid Full Frame i North Carolina och därefter på dokumentärfestivalen Hot Docs i Toronto.

Dokumentären har premiär på SVT på påskafton och SVT Sales representerar filmen vid MIPTV i Cannes.

Dokumentären om den samiska konstnären Maj Doris Rimpi filmades under sex månader i Parenjárgga. Filmskaparna Jon Blåhed och Jimmy Sundin blev tipsade om Maj Doris av en producent som arbetade med Amanda Kernell, regissören av prisade Sameblod, där Maj Doris Rimpi spelade den äldre Elle Marja.

– Han sa, ’någon måste göra en film om Maj Doris, hon är fantastisk’ så vi åkte upp till Porjus och tog in på ett vandrarhem i sex månader för att lära känna henne och följa hennes vardag. Det fanns dagar då vi skottade snö i åtta timmar och bara filmade två minuter. Filmen är ett porträtt av en enastående kvinna men också en vardagsskildring från Norrbotten, något vi sällan ser på film, säger regissören Jon Blåhed.

Jon Blåhed och Jimmy Sundin, Luleåbaserade filmskaparduon bakom Maj Doris. Foto: Josefina Mothander, Svenska filminstitutet


SVT International

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör