21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Belinda Olsson, programledare för Opinion Live

Publicerad 14 mars 2018 07:00 - Uppdaterad 4 april 2018 10:44

Utmaning att skapa Opinion Lives nya miljö

När ledningen ville att SVT:s debattprogram skulle öppna upp och komma ut fick ateljén i Göteborg bekänna färg.

Scenografen Johan Olsson.

Då föddes bland SVT:arna i Göteborg idén att flytta debattprogrammet till matsalen, med sin fina utsikt över Göta älv, hamnen och bort mot de centrala delarna av Göteborg.

– Samtidigt skulle ju matsalen också fortsätta vara matsal så det handlade ju om att få in en bra scenografi och dekor utan att ändra för mycket, säger Johan Olsson.

Johan Olssons första skiss på Opinion Lives nya dekor.

Svårjobbat

Det var inte lätt att göra en del av matsalen till en användbar miljö för TV-produktion. Rummet är spetsformat, har stora fönster och stora hårda ytor.

– Jämfört med studion var ju detta som att flytta från en stor villa till en liten tvåa. Hela uppställningen behövde tajtas till. Ett problem var att få till ett bra ljud. Därför fick vi ta in ganska mycket tyg för att dämpa en del av de hårda ytorna, förklarar Johan.

Det blev bråda dagar av hårt arbete för Johan, hans kollegor i ateljén och alla andra i det göteborgska SVT-huset som på något sätt var inblandade.

Tygarrangenmanget i fönstren ska dels lyfta fram ”skylinen”, dels mjuka ner ljudet. (Foto: SVT)

– Vi har ju ett väldigt tätt samarbete och alla känner alla. Så även om det var lite tid och ganska stora utmaningar så gick det bra. Alla här i huset är så kreativa och väldigt lösningsorienterade, menar Johan Olsson.

Skyline och ruff

En huvudanledning till att Opinion Live lämnade studion var att ge publiken en känsla av världen där ute, i det här fallet Göteborg.

– Därför har vi med tygerna i fönstren avgränsat stadens skyline, så det inte blir så mycket svart upptill och nertill när programmet sänds sen kväll. Och sen har vi ljussatt en hamnkran strax utanför huset, säger Johan Olsson.

Eskil Lundgren, en av programmets redaktörer, berättar hur man fått Liseberg och Operan att lysa lite extra under sändning. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Även inne i dekoren har man försökt plocka upp element utanför fönstret för att förstärka intrycket av ett mer verklighetsnära program.

– Jag slängde in en tegelvägg för att ge en känsla av den där lite ruffa varvsmiljön som är så typisk för den här delen av Göteborg, säger Johan Olsson.

Sändningar utifrån helt rätt

Men en gång per månad lämnar Opinion Live sin nya dekor i Göteborgs skyline och drar ut i landet. Första gången till Staffanstorp i januari och nu senast till Ullared.

"Det känns helt rätt att lämna huset i Göteborg ibland och sända utifrån landet", säger redaktör Eskil Lundgren. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

– Det var ju som sagt ett önskemål från programledningen att vi skulle ut i landet. Inledningsvis, innan idén hann landa, kände väl en del av oss ett visst motstånd till detta men nu känns det verkligen helt rätt – det är både roligt och viktigt att komma ut, säger Opinion Lives redaktör Eskil Lundgren.

Men han påpekar att det är en rätt stor sak att lämna huset och fara iväg och sända. Från redaktionen åker fem eller sex medarbetare medan det tekniska kräver åtta eller nio.

– Fast vi blir väldigt väl mottagna när vi kommer. Det är många platser i landet där människor känner att de är underrepresenterade i media, även i lite större städer, säger Lundgren.

Ulf Johansson är projektledare för webben SVT Opinion. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Fakta:

OPINION LIVE

SVT:s debattprogram sedan 2016. Föregicks av Debatt (2001-2015) och innan dess Svar direkt (1984-2000) – alla producerade av SVT i Göteborg.

Cirka 30 program per år

Cirka 15 redaktionella medarbetare under säsong

Projektledare: Robert Olsson

Redaktörer: Eskil Lundgren och Maria Blanco

Programledare: Belinda Olsson

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör