14 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning. (foto: Peter Bergström)

Publicerad 1 mars 2018 10:42 - Uppdaterad 4 april 2018 10:24

"Vi ska fortsätta göra Sveriges bästa undersökande journalistik"

På måndag 5 mars tillträder Ulf Johansson tjänsten som ansvarig utgivare för SVT:s flaggskepp Uppdrag granskning.

Han berättar om drivet att vinna och vad han kommer att tillföra den grävande journalistiken.

Dessutom avslöjar han sitt favoritfotbollslag och vad skor kan ha gemensamt med journalistik.

Han är plåtslagaren från Uddevalla, som bytte falsen mot ordet. Han är fotbollsfantast och skonörd. 5 mars tillträder Ulf Johansson tjänsten som ansvarig utgivare på SVT:s flaggskepp Uppdrag granskning.

Som ansvarig utgivare på Aktuellt vande sig Ulf Johansson vid att alltid vara standby, i nyhetsflödets absoluta epicentrum. Det som driver honom är viljan att vinna.

- Jag vill ha resultat. Det finns olika sätt att räkna segrar, men att vara först med grejer är det som räknas. Att många får ta del av det vi gör. Jag vill vara med och vara bäst. Jag vill gärna vinna, säger Ulf Johansson.

Han tror att viljan att vinna kommer vara en tillgång på Uppdrag granskning.

- Där handlar det om att fortsätta göra Sveriges bästa undersökande journalistik och det är en grym utmaning. Att vara bättre än alla andra på det. Och det kan man ju också mäta på olika sätt. Antingen genom att man fortsätter att vinna en massa priser det är ju en sak. Men det handlar ju också om genomslaget, fortsätter Johansson.

Blåsväder

"Jag vill ha resultat. Det finns olika sätt att räkna segrar, men att vara först med grejer är det som räknas." (foto: SVT)


"UG ska gå mot strömmen, inte bara göra det som alla andra gör", säger Ulf Johansson. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Plåtslagare istället

Om ”Uddevalla-Ulf” inte hade blivit journalist så hade han kanske fortsatt som plåtslagare på varvet i Uddevalla. De flesta av hans kompisar var varvsarbetare och det var han också i början på karriären.

Men redan när Johansson var i åttaårsåldern hade han bestämt sig för att bli journalist. Då fick han sin första skrivmaskin. En Olivetti. Han visste att han ville skriva.

Däremot hade han inte så bra självförtroende att han vågade söka journalisthögskolan förrän han var helt säker på det och hade jobbat med en del annat först. Sedan dess har det bara rullat på.

- Där jag växte upp blev alla varvsarbetare. Alla mina kompisar sökte till varvet. Det var det som gällde på något sätt. När jag skulle sluta på varvet och hade sökt in på en teoretisk linje på gymnasiet så vågade jag knappt berätta det för i den miljön ansågs det vara rena fjanterier.

Trädfällning

Förutom journalistiken så går han i gång på uppkäftiga skor, fotbollslaget Hammarby och tung symfonisk rock. På helgerna kopplar han av med trädfällning, löparrundor och båtliv.

Han har gått från att gå i gröna arméskjortor och träskor till att vara lite mer intresserad av kläder. ”Om man har sådana skor som Ulf Johansson, då måste man ha en jävla attityd”, var det en som sa.

- Fotbollen är den häftigaste sporten. Jag vet inte om jag vågar säga mitt favoritlag nu när jag bor på Västkusten, men det är stockholmslaget Hammarby som är mitt svenska favoritlag. De är gamänger, det är från Kenta Olsson och Matte Werners tid. Ett lag som aldrig riktigt vinner, men spelar go’ fotboll.

Om han måste välja ett göteborgslag så blir det GAIS. Ett annat underdog-lag, precis som Hammarby.

Ulf Johansson har en stor skivsamling, men det han helst plockar fram är tung symfonisk rock som Pink Floyd, Genesis och King Crimson.

Stor respekt

Nya UG-trojkan: Ulf Johansson ansvarig utgivare, Hans Peterson Hammer, huvudredaktör och Marianne Westman, ekonomi- och onlinechef. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Han känner att han börjar komma in i projekten på Uppdrag granskning redan innan det officiella tillträdet.

- Jag har väldigt stor respekt för de duktiga journalister som jobbar på UG. Det ska bli fantastiskt att jobba med dem, avslutar Ulf Johansson.

Trojkan som tar över ett UG i förändring

ANNIKA BEIJBOM

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör