11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand serverar kaffe. (foto: Per Westergård)

Publicerad 28 februari 2018 10:59 - Uppdaterad 4 april 2018 10:23

SVT fikar med publiken - och får nya perspektiv

SVT Nyheter har gett sig ut i landet för att fika.

Vad som kommer att avhandlas vet ingen på förhand. Men när SVT hälsade på teknikkvinnor i Bromma var budskapet tydligt; vi bistår gärna med vår expertkunskap.

Under de kommande veckorna kommer anställda på SVT Nyheters olika redaktioner att mumsa bullar och sippa kaffe i de flesta hörn av landet. De gör det för att nyhetsredaktionerna ska få bättre koll på vad svenska folket vill att SVT ska bevaka inför valet, om det är något i utbudet som de saknar.

Men inte bara det, lika intressant är det för SVT att få koll på hur och var tittarna vill få del av allt som händer under en valrörelse.

Om de får svar på frågorna är inte givet, de som bjuder in till fika har all rätt att själva bestämma vad de vill prata om.

Rörmokare och poliser

Bland alla grupper som har ropat hej vi vill att ni kommer hit finns både de som gillar SVT, och de som inte har mycket till övers för företaget. Och allt däremellan.

Bland dem finns en grupp poliser säger öppet att de inte litar på SVT, några rörmokare vill förmedla hur det är att leva och verka på landsbygden medan en finskspråkig grupp vill lyfta behovet av äldreomsorg på det egna språket.

Kvinnors entreprenörskap

Vipåtv följde med till ut till ett av alla dessa möten och hamnade hos en Facebookgrupp med drygt 20 000 medlemmar som går under namnet Teknikkvinnor. De hade på förhand meddelat att de ville prata om allt från jämställdhet till kvinnors entreprenörskap.

Kaffet och bullarna serverades hemma hos Maria Norberg i Bromma utanför Stockholm och med sig hade hon fyra ingenjörer som alla är aktiva inom gruppen. SVT matchade uppställningen med Christina Johannesson, Helena Bengtsson och Jimmy Ahlstrand. Så snart alla hade slagit sig ner i soffan och fyllt på kopparna rullade ett intensivt samtal igång.

SVT får kritik

Kaffet och bullarna serverades hemma hos Maria Norberg i Bromma utanför Stockholm och med sig hade hon fyra ingenjörer som alla är aktiva inom gruppen Teknikkvinnor. (foto: Per Westergård)

Inledningsvis får SVT en del kritik men än mer klagade de på landets politiker. En allmän mening var att många partiledardebatter är på rena sandlådenivån. Huvudansvaret för det är, menade teknikkvinnorna, framförallt politikernas men de ansåg samtidigt att SVT låter dem komma undan för lätt. De ville att politiker mer kraftfullt ska ställas mot väggen och avkrävas tydligare och mer konkreta besked.

– De pratar ofta om att vi ska vara fossilfria år 2030, men sällan om hur vi ska klara en så tuff utmaning, sa Maria Norberg och fortsatte med att hon och alla andra inom gruppen Teknikkvinnor gärna hjälper redaktionerna med fackkunskap.

Ett erbjudande som gladde Christina Johannesson.

– Vi behöver ständigt uppdatera den databas vi har över experter som vi kan kontakta i olika frågor. Där skulle ni passa perfekt!

Nyhetskonsumtion

När samtalet kom in på hur de fem ingenjörerna på plats konsumerar nyheter spretade beskeden. Flera av dem sa att de helst inte tittar på nyhetsprogram på kvällen eftersom det är för många otäcka bilder.

– Jag klarar inte av att se allt elände innan jag går och lägger mig. De får mig att må jättedåligt och de förstärker min känsla av hopplöshet. Genom att istället titta på nyheter på morgonen får jag veta det jag behöver samtidigt som jag får tid att bearbeta intrycken, sa Ulrika Lindstrand som är ordförande för fackföreningen Sveriges Ingenjörer.

En nästan motsatt syn hade Katarina Mellström.

– Jag tittar och läser under alla tider och jag vill bli påmind om allt inte är perfekt i vårt bomullsland. Men det är viktigt att nyheterna är sakliga.

De saknade dock ett framtidsfokus i nyhetsrapporteringen.

– I en tid där framförallt unga lever i ett ständigt brus av medier borde SVT visa på att landets överlevnad bygger på att vi även i fortsättningen är ett innovationsland, sa Cecilia Tegenfeldt som till vardags arbetar som projektledare på företaget Knightec AB.

Initiativtagare till Facebookgruppen Teknikkvinnor Maria Paavola och Maria Norberg. (foto: Per Westergård)

Snabbaste teknikutvecklingen

Jimmy Ahlstrand, som är strategichef på SVT, såg plötsligt en möjlighetatt rekrytera en annars svårflörtad personalgrupp till företaget.

– Är ni medvetna om att en tredjedel av våra anställda är tekniker och att det är mediebranschen som just nu har den snabbaste teknikutvecklingen? Borde inte det göra SVT till ett lockande företag för ingenjörer att jobba på?

Inte lätt uppgift

Även om samtalet böljade lite hit och dit, och det fanns skillnader i synen på vad SVT kan och bör göra sa de sig förstå att SVT:s uppdrag att vara till för alla inte är en helt enkelt uppgift att klara.

– Men för mig är SVT något tryggt som jag litar på, lite som gamla Televerket, sa Maria Paavola som var den som tillsammans med Maria Norberg tog initiativ till Facebook-gruppen Teknikkvinnor.

På väg tillbaka till tv-huset var Christina Johannesson, Helena Bengtsson och Jimmy Ahlstrand upplivade.

– Det har varit fantastiskt att komma ut och höra vad folk i olika grupper tycker och tänker. Utmaningen är att önskemålen är så varierande, sa Christina Johannesson som även är den som håller i trådarna på SVT för hela fika-projektet.

Fr v: Cecilia Tegenfeldt, Jimmy Ahlstrand, Helana Bengtsson, Christina Johannesson, Maria Paavola, Maria Norberg, Katarina Mellström och Ulrika Lindstrand. (foto: Per Westergård)

Samla alla synpunkter

När den sista kaffekoppen är urdrucken om ett antal veckor börjar en minst lika viktig fas i projektet.

– Då ska vi samla ihop alla intryck och synpunkter. De kommer sedan att diskuteras både på redaktionerna och på olika chefsmöten. Det gjorde vi efter det förra fika-projektet och det har bidragit till att vi nu pratar mindre om nördiga detaljer och mer om frågor som publiken tycker är viktiga.

Ett par av Christina Johannessons insikter från dagen är att fler på SVT Nyheter och Sport behöver ut och fika.

– En tanke som ha slagit mig är att vi under fika-möten ibland tvingas utmana våra egna fördomar och reflektera över vår egen faktaresistens.

Lite dyster var hon ändå över att så många, och inte bara dem hon träffade idag, upplever att nyheterna stör deras mentala hälsa.

– Det gör det tydligare för mig att vi måste bli bättre på att lyfta fram positiva nyheter.

PER WESTERGÅRD

Fakta Teknikkvinnor:

Facebook-gruppen Teknikkvinnor startades av Maria Paavola och Maria Norberg i höstas. Deras tanke var att skapa ett forum där kvinnor som arbetar med teknik skulle kunna utbyta tankar och idéer. Målsättningen är att stärka kvinnor som jobbar med teknik och få dem att känna gemenskap, att få dem att tro på sig själva och på sin förmåga.

Initiativtagarna började med att bjuda in 80 vänner, nu har gruppen drygt 20 000 medlemmar varav de flesta är aktiva.

Gruppen ska dock inte bara peka på problem, lika viktigt är visa på det fungerar bra och inte minst att få fler kvinnor att våga kliva fram i rampljuset.

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör