10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Ylva Holmgren började som grafiker på allmän-tv. Nu tillhör hon dagreportrar och hon älskar både sin stora tunga kamera och att jobba ute på fältet. (foto: Kirsten Bjerknes)

Publicerad 22 februari 2018 09:44 - Uppdaterad 4 april 2018 10:14

Vassare journalistik med ny organisation

Sundsvall har gått ifrån att alla reportrar ska göra allt till mer specialisering.

Tidsvinsten är stor. Mer kraft kan läggas på journalistiken och har gjort det möjligt att ha en egen grävgrupp på redaktionen.

- Jag hoppas att vi har hittat en organisation som stödjer ett bra journalistiskt arbete med en bra arbetsmiljö, säger Carola Isaksson, redaktionschef.

SVT:s ledning har startat en översyn över de lokala nyheternas uppdrag.

På SVT i Sundsvall har man gått händelserna i förväg och testar ett nytt sätt att arbeta. Försöket ska utvärderas till sommaren.

För det är mycket som står på spel just nu. Konkurrensen därute på nätet är stenhård och alla måste vara på tårna.

- Konkurrens mellan de etablerade medierna är bra. Vi sitter i samma båt och kämpar för vår överlevnad, säger Carola Isaksson.

Redaktionschef Carola Isaksson vill skapa utrymme för reportrarna att specialisera sig. (foto: Kirsten Bjerknes)

Men det finns andra aktörer på nätet som inte jobbar utifrån de pressetiska reglerna och det är viktigt att de etablerade medierna kan bjuda motstånd med god journalistik, anser hon.

- Vår fördel är att vi slipper reklamen på webben.

Men det räcker inte.

- Vi måste förstärka webben och utforska och pröva vad som kan göras bättre. Att grejerna ska vara korta är inte hela sanningen.

Hon vill utveckla berättandet, bildmaterialet, det rörliga och själva innehållet.

Pris att betala

Det är inte den ultimata lösningen att alla reportrar ska göra allt från att filma och redigera sina tv-inslag till att skriva texter och bildsätta sina grejer till webben.

Webben tenderar att hamna sist på listan och det finns ett pris att betala. Arbetet blir ryckigt och många blir stressade av att klara alla moment under en arbetsdag och det kan vara svårt att upprätthålla en journalistisk kontinuitet när alla går i skift och jobbar med allt.

- Att alla ska kunna allt är självklart, men det tar för mycket tid.

Nu är vi mogna för att ta nästa steg och vi utforskar möjligheterna, säger hon.

Som ett fotbollslag

Kristin Hånell är redaktör både för webben och sändningar. Här tillsammans med reportern Patric Sellén som skriver till webben.(foto: Monica Östemark)

Utforskandet har resulterat i den webbgrupp som startades efter årsskiftet med tre skribenter, en bildkoordinator och en redaktör som även är redaktör för tv-inslagen.

- Den som skriver flera rubriker till webben varje dag blir bättre på det än den som gör ett par rubriker i veckan, säger Carola Isaksson.

Hon jämför gärna reportrarna med ett fotbollslag och att alla inte kan spela back eller vara målvakt, eftersom alla är olika.

Nu finns möjligheten att de som helst stannar inne på redaktionen och gillar att skriva kan göra det.

- För mig är det här perfekt, säger Patric Sellén. Jag har varit borta från jobbet en längre tid och har svårt att ta till mig all ny teknik. Men skriva kan jag!

Snabbreporter

Man har även infört en snabbreporter som är redo att sticka ut på jobb klockan sju på morgonen för att få in ett tidigt material. Det är ett jobb som passar reportern Hans Lindblom, som gärna sticker ut och gör klart för dagen så snart det går.

- Händer det inget har vi alltid något i bakfickan. Det är viktigt så att vi inte enbart får in blåljusnyheter, säger Kristin Hånell, redaktör.

Dagreportrarna, som går skift, kommer lite senare.

Hon tycker att den nyordningen i huset är lysande.

- Organisationen har blivit extremt tydlig och vi vinner tid, säger hon.

"Jag bottnar mer i det jag gör nu när jag får jobba mer koncentrerat", säger Eva Harström, grävgruppen. (foto: Kirsten Bjerknes)

Grävgrupp

Tidsvinsten har gjort det möjligt att bilda en grävgrupp, bestående av tre reportrar som jobbar raka veckor. En av dem är Eva Harström. Hon har bevakat rättegången mot de två pedofilbröderna, hon har läst hela förundersökningsprotokollet och nu håller hon på med uppföljningar.

- Jag kan bottna i det jag gör, och jag behöver inte tänka på webben. Det ger mig lite återhämtning, säger hon.

Reportern Rolf Lunneborg sökte sig till grävgruppen. Han har jobbat mycket med myndighetsbevakning - och ägnat mycket kraft åt nedläggningen av BB i Solleftteå.

Nu finns det tid för fördjupning, uppföljningar och riktiga långjobb.

- Jag tror på den här modellen som är en slags motkraft till snabba, ytliga nyheter och kontinuiteten blir mycket bättre.

Bevakningsområdet är hanterbart, tycker han.

- Vi har en region och sju kommuner och jag tycker att vi har skaplig koll på vad som händer.

Rolf Lunneborg tillhör grävgruppen är nöjd och tycker att det nya arbetssättet är en motkraft till den snabba och ytliga journalistiken. (foto: Kirsten Bjerknes)

Mycket rutinerade reportrar

Sommaren 2016 tillträdde Carola Isaksson sin tjänst som redaktionschef för SVT Västernorrland. Hon kom direkt från SVT i Kiruna, där hon var gruppchef för minoritetsprogrammen och tf redaktionschef.

- Det var lite speciellt att komma till Sundsvall och möta den här redaktionen som består av mycket rutinerade och erfarna reportrar, säger hon.

Medelåldern är hög och flera av medarbetarna har hängt kvar från den tid då allmän-tv med program som Röda Rummet och Mitt i Naturen sändes från Sundsvall.

- Att genomföra en omorganisation är inte så lätt och vi har haft många diskussioner där idéer och tankar har ifrågasätts, och det är bra. Vi är ju journalister och de ska ifrågasätta.

Alla har varit med på resan

"Jag vill inte köra slut på reportrarna", säger Carola Isaksson, som hoppas att den nya organisationen bidrar till en bättre journalistik och arbetsmiljö. (foto: Kirsten Bjerknes)

Och hon är medveten om att det alltid finns risker när man möblerar om i en redaktion.

- Hur blir alla sedda? Vad händer om någon hamnar i fel grupp? Var finns de svaga punkterna? Det är viktigt att hålla koll på detta under den här försöksperioden.

Men alla har varit med på resan. Hela konceptet bygger till 70 procent på tankar från alla medarbetare.

- Jag har varit runt och tittat på hur andra redaktioner gör och 20 procent har vi hämtat där och de sista tio procenten står jag för själv, säger Carola Isaksson.

Önskemål om grupp

Totalt består redaktionen av 20 personer varav 15 är reportrar och de har fått önska vilken grupp de vill tillhöra. Alla har inte fått som de vill, och det händer att grävare måste göra ett dagjobb beroende på hur nyhetsläget ser ut.

- Det här är ett lagarbete. Alla är viktiga. Faller en grupp faller alla. Som i fotboll behöver vi en backlinje, mittlinje och topp. Jag springer efter sidlinjerna och försöker coacha.

Dagreportrarna går runt som snabbreporter och tanken är att man ska kunna byta grupp efter en tid.

Bakom snövallarna ligger tv-huset, där en stor omorganisation genomförs på prov fram till sommaren. (foto: Kirsten Bjerknes)

Många snöinslag

Det har gått 12 år sedan SVT flyttade till den gamla färjeterminalen i Sundsvalls inre hamn. Snöhögarna utanför huset är gigantiska och väldigt många av vinterns inslag har handlat om snön.

Ylva Holmgren har fått pulsa i snö med sin åtta kilo tunga kamera. Det finns lättare kameror, men hon föredrar den tunga.

Hon tillhör gänget som har jobbat länge.

- Jag började på SVT som grafiker och levererade bilder och teckningar till allmän-tv och jag gjorde rättegångsteckningar till nyheterna.

Sedan blev hon bildproducent för nyheterna, därefter redigerare för att sedan bli fotograf med Barbro Selin som läromästare. När det var dags att bli multijournalist fick hon gå en tre veckor lång utbildning i journalistik.

Ylva Holmgren föredrar att jobba med den stora kameran. (foto: Kirsten Bjerknes)

- Allt ha gått ganska smärtfritt och jag tycker att varje steg har varit roligt. Det enda jag inte vill är att vara programledare. Jag trivs bäst som dagreporter och jag gillar att vara ute och jobba, även om folk ojar sig när jag kommer med min stora kamera.

Den nya organisationen passar henne. Särskilt när hon får gå in som bildkoordinater och sätta text till de rörliga bilderna på webben.

- Då får jag jobba lite som grafiker igen. Och det händer att jag får göra rättegångsteckningar, säger hon och axlar den tunga kameran och traskar iväg bland snöhögarna.

KIRSTEN BJERKNES

Fakta om den nya organisationen:

- En webbgrupp bestående av tre skribenter och en bildkoordinator som skriver och bearbetar reportrarnas inslag till webben. Gruppen leds av en redaktör.

- Programledarna tar ansvar för sändningarna och är redaktörer

- En snabbreporter som börjar jobba klockan 07.00, så att det alltid ska finnas ett tidigt material att jobba med.

- En planeringsgrupp med tre reportrar - eller grävgrupp som jobbar mer långsiktigt och kontinuerligt. Ingen i gruppen jobbar skift.

- Övriga jobbar som dagreportrar och programledare.

- Förändringsprojektet inleddes vid årsskiftet och ska pågå fram till sommaren.

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör