20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Finalen på 5000 meter under Friidrotts-VM i London 2017. (foto: Jessica Gow/TT)

Publicerad 20 februari 2018 09:45 - Uppdaterad 4 april 2018 10:10

SVT sänder friidrotts-VM 2019 och 2021

Friidrotts-VM 2019 avgörs i Qatar och 2021 går VM i USA – nu står det klart att båda mästerskapen sänds i SVT.

- Friidrott är en av de absolut mest populära sporterna hos den svenska publiken, så vi är givetvis väldigt glada att ha säkrat rättigheterna till de kommande två världsmästerskapen, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Med tillskottet friidrotts-VM blir 2019 ett riktigt ”VM-år” i SVT.

- Vi har två vintersports-VM på hemmaplan i Åre och Östersund, och ishockey-VM för herrar för första gången på 30 år. Dessutom ishockey-VM även för damer, skid-VM, VM i simning och nu också friidrotts-VM, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

2017 i London tog Daniel Ståhl Sveriges enda VM-medalj, ett silver i diskus. Nästa år jagar Ståhl guldet i Doha, Qatar, där friidrotts-VM avgörs 28 september - 6 oktober.

- Sverige har en världsstjärna i Daniel Ståhl, och vi har en lovande generation friidrottare på gång. Inte minst på medeldistans med Lovisa Lindh och flera andra talanger. Khaddi Sagnia har haft sjumeterskapacitet i längdhopp länge, om hon får vara skadefri ser det lovande ut, säger SVT:s friidrottsexpert Kajsa Bergqvist.

Friidrotts-VM i USA

2021 går friidrotts-VM i Eugene, USA. Det blir första gången någonsin som friidrotts-VM avgörs på amerikansk mark. Eugene ligger i delstaten Oregon och kallas ibland ”friidrottens amerikanska huvudstad”.

- Det är alltid fullsatt på Diamond League-tävlingarna i Eugene, friidrotten är riktigt stor där, säger Kajsa Bergqvist.

Utöver VM 2019 och 2021 har SVT sändningsrättigheterna till friidrotts-EM i Berlin 2018. Förvärvet av VM-rättigheterna har skett i samarbete med TV4, som har sändningsrätten till VM 2023 och tre inomhus-VM under perioden.

HELENA BRODÉN

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör