21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Staffanstorp i januari var premiär för Opinion Lives remotesändningar. (Foto: Mikael Arvidsson)

Publicerad 14 februari 2018 07:19 - Uppdaterad 4 april 2018 10:07

Göteborg utvecklar ny teknik för att sända utifrån

Opinion Lives sändning från Staffanstorp för några veckor sen gick helt över det vanliga publika internet.

– Detta visar att det nu är möjligt att på kort varsel sända program varifrån som helst i landet, säger produktionschef Anders Janocha.

Att Opinion Live under våren då och då lämnar Kanalhuset i Göteborg och sänder utifrån landet är planerat sen länge och premiären begicks som bekant i Staffanstorp den 25 januari.

– Vi hade planerat att remote-sända via en egen fiberlina mellan sändningslokalen och kontrollrummet i Göteborg, men bara ett par dagar innan sändningen visade det sig att det inte fanns sådan kapacitet från Staffanstorp, säger Anders Janocha som ansvarar för den tekniska produktionen av bland annat Opinion Live.

I framkant för SVT – Anders Janocha och Mikael Arvidsson. (Foto: Ingemar Melander)

Över publika nätet

Men som tur var fanns en annan lösning.

– Vi har i Göteborg utvecklat en metod att remotesända över vanligt publikt internet. Vi har provat det vid ett antal tillfällen när vi haft ett 2-kamerateam ute och livesänt delar av program. Men inför Staffanstorp tog vi beslutet att köra ett helt program med fyra kameror över vanligt internet. Och det gick bra, säger Anders Janocha.

Men var det inte en chansning?

– Det kan man kanske säga men alternativet hade varit att ställa in. Dessutom hade vi faktiskt en upplänk i reserv, ifall nätuppkopplingen skulle falla. Men i så fall hade det blivit en 1-kameraproduktion.

Ökar flexibiliteten

En smidig case för att 2-kamerateam ska kunna sända delar av Opinion Live har tagits fram av SVT Göteborg. (Foto: Mikael Arvidsson)

Anders Janocha menar att den lyckade Staffanstorps-sändningen visar att det går att vara mer flexibel i planeringen av exempelvis Opinion Live.

– Remote via publikt internet ger möjlighet att på kort varsel sända varifrån som helst i landet, vilket ju kan vara ett publicistiskt önskemål, menar Anders Janocha.

Opinion Live planerar sända utanför huset en gång i månaden under våren och förstahandsalternativet är en egen fiberlina mellan sändningslokal och Göteborg men publika nät-lösningen finns där som ett alternativ och en reserv.

– Och i varje program är det tänkt att vårt 2-kamerateam ska medverka med nedslag på olika platser i landet, som en del av sändningen, säger Anders.

Hur går det till?

Mobileviewpoint-sändaren är nyckeln till att Opinion Live nu kan remotesända varifrån som helst i landet, även på kort varsel. (Foto: Sina Haghighigilahi)

Det är SVT Göteborgs egen teknikguru Mikael Arvidsson som gjort det stora utvecklingsjobbet. Hur är det egentligen möjligt att skicka så stora datamängder som en hel TV-sändning innebär, under så lång tid utan avbrott.

– Genom att vi tillåter lite fördröjning i överföringen så behöver man inte så hög bandbredd. Om man dessutom kombinerar uppkopplingar mot flera olika mobiloperatörer med någon form av fast internetuppkoppling så får man en stabilare och säkrare förbindelse, säger Mikael.

Han tillägger att tvåkamerasändningarna i Opinion körs uteslutande på 4G men när hela programmet skulle sändas från Staffanstorp så kompletterades 4G-uppkoppkingarna med en fast internetlina som fanns i lokalen.

Kontrollerat teknikkaos när fiber och Nimbra på kort varsel fick ersättas med Mobileviewpoint sändare. (Foto: Mikael Arvidsson)

Okomplicerat men nytt

Anders Janocha och Mikael Arvidsson förklarar att själva uppkopplingen, remote via publikt internet, är mycket enkel.

– Faktum är att 4-tråds kommunikationen är mer komplicerad att få till än överföringen av bild och ljud, säger Mikael Arvidsson

Men den här tekniken är fortfarande under utveckling. Och sändningspersonalen måste vänja sig vid denna överföringstekniks nackdelar.

– Det är lite trögare. Responstiden är lite längre, det beror på buffringen av data. Men vi jobbar kontinuerligt på att förfina tekniken mer och mer, säger Anders Janocha.

MATS CARLSSON-LÉNART

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör