14 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

– Det var en motig start men nu börjar vårt nätverkande ge utdelning, säger Amela Mahovic och Rebecca Randhawa Bergmark på rinkebyredaktionen. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 9 februari 2018 10:15 - Uppdaterad 4 april 2018 09:47

SVT:s Rinkeby-redaktion: "Vi har satt Orten på agendan"

Trots att det ibland varit motigt så har SVT:s gäng i Rinkeby under sina första två år både börjat etablera sig i sin utsatta stadsdel - och på ett annat sätt än tidigare fört in förorten och dess människor i den bild av Sverige som SVT ger.

Rinkebystråket är den nya paradgatan i förorten, med moderna hus och en del trendiga restauranger och butiker. Och så SVT:s redaktion, i två våningar – ljusa fina lokaler med arbetsplatser för fem-sex personer.

Förortsredaktionen vid Rinkebystråket har nu varit öppen i två år. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Ett litet stycke bort ligger stadsdelens hjärta – Rinkeby torg som invigdes 1971. Med tunnelbanan, torghandeln och tyvärr även en hel del droghandel.

– Men sen de nya övervakningskamerorna kom upp har det minskat, säger Amela Mahovic och Rebecca Randhawa Bergmark som båda varit fast knutna till rinkebyredaktionen sen starten för ganska precis två år sen.

Reportern Amela Mahovic kom till Sverige som flykting, precis som många andra i vårt lands förorter. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Tuff början

Redaktionen öppnades med viss pompa och ståt, i närvaro av SVT-chefen Hanna Stjärne och en rad andra chefer. Sedan började verkligheten för rinkebyteamet. Antalet nyheter från Rinkeby och andra förorter ökade men bakom kameran var det ofta tufft för dem som gjorde jobbet.

– Första gången jag filmade på Rinkeby torg blev jag hotad och var rätt säker på att jag skulle bli fysiskt attackerad, minns Amela Mahovic.

– Vi var nog inte riktigt förberedda på att det skulle vara så pass svårjobbat som det visade det sig vara, fyller Rebecca Randhawa Bergmark i.

Rinkebyreportern Rebecca Randhawa Bergmark syns ibland även som programledare för Nyheter Stockholm. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Svårt att VJ:a ute

Med de första erfarenheterna i ryggen kom rinkebyredaktionen rätt snart fram till att när det ska filmas på offentlig plats i Rinkeby och andra liknande områden i bevakningsområdet så måste man vara två. Det vanliga VJ-upplägget funkade inte i många situationer.

– Det handlar inte bara om att här ute finns en ganska stor misstro mot media. Många har inte så stor kunskap om massmediernas funktion i det svenska samhället och väldigt många människor här är helt medieovana, förklarar Rebecca och Amela.

Så för att man ska kunna göra ett bra journalistiskt arbete behövs att en kollega är med, svarar på frågor och håller uppsikt över situationen.

Rebecca tycker att SVT behöver väga in de extra krävande arbetsförhållandena i särskilt utsatta områden när resurser fördelas.

– Sverige ser inte likadant ut överallt. Eftersom vi sällan kan jobba ensamma när vi är ute och allt tar lite längre tid så skulle vi egentligen behöva vara fler personer.

Utsikt mot verkligheten – Fram tills SVT:s ankomst för två år sedan var Rinkeby oftast exponerat i media endast vid våldsamma eller andra negativa händelser. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Ska ha lokalt perspektiv

Redaktionschefen för Nyheter Stockholm Geronimo Åkerlund (som själv bodde i Rinkeby under några år i början på 1990-talet) understryker att grundtanken med förortssatsningen och rinkebyredaktionen är att göra lokala nyheter ur ett lokalt perspektiv.

– Vi vill att de som bor i exempelvis Järva ska vända sig til SVT för att få reda på vad som händer i deras område, säger Åkerlund.

Nyheter Stockholms redaktionschef Geronimo Åkerlund var den kanske främste tillskyndaren av rinkebyredaktionen. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Om människor i förorterna börjat använda sig mer av SVT finns ingen säker kunskap. Men redaktionsmedarbetarnas många möten med folk i exempelvis Rinkeby tyder ändå på det.

– Vi sa redan från början att hälften av rinkebyredaktionens tid skulle läggas på nätverkande, att bygga relationer med invånarna – både för att ta reda på vad som är viktigt för människor och för att tala om att nu finns SVT här och på vilka plattformar man kan hitta våra nyheter.

Kommit en bit på väg

Och Amela Mahovic menar att man nu kommit en god bit på väg i arbetet med att vinna förtroende bland Järvas invånare.

– Det var jobbigt att bryta isen men nu har det blivit lättare att arbeta. Vårt nätverkande börjar ge utdelning och fler kan tänka sig ställa upp framför kameran.

Även om det ökande antalet skjutningar och det tilltagande dödliga våldet i de särskilt utsatta områdena tagit mycket tid för redaktionen att bevaka så har man också hunnit med att fokusera på och granska fler sidor av förorten.

– Vi har lyft fram förebilder, t ex kvinnliga nattvandrare, vi har granskat hur man bygger i de här områdena och vi tittar just nu på hur samhället på många sätt nedrustar i exempelvis Rinkeby genom att dra in eller flytta på olika funktioner, säger Amela Mahovic.

Väjer inte

– Det centrala är att göra nyheter som är relevanta för dem som bor i Rinkeby och andra förorter, påpekar redaktionschef Geronimo Åkerlund. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Men i en miljö där kriminaliteten är hög och mer reguljär mediebevakning fortfarande är något ganska nytt – förekommer det att man väjer för vissa ämnen och frågor?

– Nej! Vi granskar förstås svåra ämnen – exempelvis droghandel, extremism och hedersförtryck. Men när det gäller sådant känsligt är vi extra noga att kolla alla uppgifter och formuleringar innan vi publicerar, säger Rebecca Randhawa Bergmark.

Under de två första åren har det hänt med jämna mellanrum att verbala hot och glåpord riktats mot SVT:s rinkebymedarbetare. Dock inga hot per mejl, brev eller telefon. Och ingen stenkastning eller liknande mot reportagebilen.

– Vi har lärt oss en del om hur man kan jobba i stadsdelar av den här typen. Sen är det också en trygghet att vi har SVT Säkerhet som kan ge råd inför olika jobb och situationer och ibland har vi även folk från Säkerhet med ute när vi filmar, om det bedöms att det är nödvändigt, säger Rebecca.

Rinkebyredaktionen med fyra reportrar och en redaktör har en ljus och rymlig lokal. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Kunde inte ha garaget kvar

Däremot har SVT tvingats lämna sin garageplats i Rinkeby och ha bilen i ett garage i Rissne i stället. Bakgrunden var att droghandel började förekomma i rinkebygaraget som därmed inte är en helt säker plats att vistas på.

– Den omständigheten försvårar förstås vårt arbete en hel del, att vi behöver åka kommunalt till en annan stadsdel för att sen ta bilen, säger Rebecca Randhawa Bergmark.

En dramatisk händelse som berörde var dock när en tidigare vikarie på rinkebyredaktionen i höstas blev skjuten i benet i Tensta. Men personen hade slutat sin anställning flera månader tidigare och det är inte sannolikt att händelsen hade något med personens tidigare arbete i SVT att göra.

Äntligen redaktör

Amela Mahovic säger att de två åren hittills i Rinkeby varit de mest givande under hennes tio år som journalist. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Redan när rinkebyredaktionen planerades under 2015 var tanken att lokalredaktionens arbete skulle ledas av en redaktör på plats, att Nyheter Stockholms redaktörer skulle rotera mellan Gärdet, Södertälje och Rinkeby. Men rotationen har inte riktigt fungerat och i Rinkeby har redaktörsstolen stått tom de flesta dagar.

– Men från och med i mitten av februari så får vi äntligen en fast redaktör på 75 procent och det hoppas vi blir jättebra. Inte minst hoppas vi det innebär en förstärkning när det gäller planering och research. Och att vi bättre kan bevaka fler förorter än bara här kring Rinkeby/Järva, säger Amela och Rebecca och påpekar att tanken är att den rinkebybaserade redaktionen ska bevaka mer eller mindre alla förorter i det stora stockholmsområdet.

– Alla förorter är olika. Fittja där vi varit och jobbat ibland är inte som Rinkeby till exempel. Allt beror på hur utbredd tysthetskulturen är i ett område och tilliten till media. Vissa områden är lättarbetade andra inte. Så vi behöver ut mer, lära oss mer och utöka vårt nätverk, säger Amela Mahovic.

Amela Mahovic och Rebecca Randhawa Bergmark har många idéer som de vill förverkliga i sina arbeten som förortsreportrar. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Fotograf önskas

Och en sak som svt:arna i Rinkeby hett önskar sig är en egen fotograf.

– För att vi ska kunna göra den journalistik vi vill så skulle det underlätta väldigt mycket. Någon som vill jobba i framkanten, intresserar sig för förorterna och som har säkerhetsutbildning.

För SVT:arna i Rinkeby brinner för sitt journalistiska uppdrag och vill göra mer.

– Vi har redan satt förorterna på agendan men vi tycker att vi har byggt upp en spetskompetens gällande förorter och särskilt de som är utsatta. Den skulle kunna utnyttjas mer. Vi har ett bra samarbete med exempelvis riksnyheterna men skulle jättegärna utöka det och vi skulle gärna vara med mer även i exempelvis Opinion Live, säger Rebecca Randhawa Bergmark.

SVT Rinkeby:

– Lokalredaktion i Rinkeby i nordvästra Stockholm, ett av Sveriges 23 särskilt utsatta områden, enligt Polisen.

- Gör primärt nyheter för Nyheter Stockholm men även för Riksnyheterna.

- Ska bevaka inte bara Rinkeby utan alla cirka 20 utsatta områden i Stor-stockholm.

- 4 reportrar och 1 redaktör

- Redaktionen öppnad januari 2016

MATS CARLSSON-LÉNART

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör