13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Melodifestivalen i Karlstad i lördags. (foto: Fredrik Sandberg/TT)

Publicerad 9 februari 2018 10:38 - Uppdaterad 4 april 2018 09:54

Rimligt med noll procent kvinnliga bildproducenter?

Vi har länge haft en känsla av att det är svårare för oss kvinnor att få chansen att jobba med underhållningsproduktioner.

Först nu har vi räknat eftertexter.

Allsång på Skansen, Allt för Sverige, Antikrundan, Doobidoo, Evenemang (Världens barn, Nobel, Kungliga barndop), Fråga Lund, Julvärden, Melodifestivalen, Min sanning, Moraeus med mera, Mästarnas mästare, På spåret, Robins, Skavlan, Så ska det låta, Trettondagskonserten, Tror du jag ljuger?, Veckans brott, Vem vet mest?, Är du smartare än en femteklassare?

Gissa hur många av dessa program som bildproduceras av en kvinna.

Rätt svar: Inget

Bildproducenterna som kör programmen är oerhört kompetenta, inget tvivel om det. Men det vore roligt att se något kvinnligt namn på listan.

Vi har inte gått igenom samtliga studioproduktioner som sänds av SVT, utan bara spånat fram ett tjog av de ”stora” program vi har haft under förra året. Så vi kan absolut ha (och hoppas att vi har) missat någon kvinnlig bildproducent.

Vi vill inte kvoteras in, men vill inte heller väljas bort på grund av vårt kön. Av SVT:s fast anställda bildproducenter i Stockholm är 47 procent kvinnor. Bland nyheternas duktiga och ofta anlitade frilansar/bemanningsföretagare är det 57 procent.

På nyhets-, barn-, kultur- och samhällsprogrammen får kvinnor i stor utsträckning bildproducera även prestigeprogrammen. Så kunskapen finns. Men varför ser man oss inte i de större studio- och nöjesproduktionerna? Det vore ett sätt för oss att, på samma sätt som män, få utvecklas i vår yrkesroll.

På grund av interndebiteringssystemet kan det vara svårt att bli utlånad till produktioner utanför nyheterna, där alla fastanställda kvinnor finns. Men det borde å andra sidan inte vara helt omöjligt att hitta en erfaren och duglig kvinnlig frilans heller.

Är det 2018 vi får se ett tjejnamn på creditlistan efter ett musik- eller tävlingsprogram?

Vi som undertecknar är fastanställda, vikarier och bemanningsanställda bild- och sändningsproducenter som arbetar med nyhets-, samhälls, kultur-, barn- och sportproduktioner:

Amanda Van Tol
Ann-Chatrin Nilsson
Birgitta Orbring
Elin Holmström
Desirée Larsson
Hanna Skoglösa
Jenny Söderqvist
Josefin Thuresson
Karin Hansson
Lina Laugren
Mari Yngvesson
Nadja Klefeldt
Nina Fahlman
Rebecka Wellén
Åsa Nordin

Nöjeschef Thomas Hall svarar på kritiken

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör