21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Röst

Publicerad 16 januari 2018 16:26 - Uppdaterad 4 april 2018 08:40

Åtta kortfilmer ska inspirera till röstning

I höstas startade SVT, Svenska Filminstitutet och Folkets Bio den gemensamma kortfilmssatsningen Röst, där man uppmanade både etablerade regissörer och nya filmskapare att göra kortfilmer för att inspirera folk att gå och rösta vid valet i höst.

Nu är åtta kortfilmsprojekt utsedda och kommer att tillkännages på Göteborgs filmfestival.

Valåret är här och Sverige firar samtidigt startskottet för 100 år av demokrati. Med den nya kortfilmssatsningen Röst vill SVT, Filminstitutet och Folkets Bio hitta nya röster i berättelsen om Sverige.

Syftet är att få en bredd i perspektiv och bakgrund både framför och bakom kameran.

4.30 långa

Formatet som har efterfrågats är kort dokumentär eller hybridfilm på max 4.30 minuter. Den samlade summan för Filminstitutets stödbelopp och SVT:s samproduktionsinsats per film är sammanlagt 150 000 kronor. Filminstitutet och SVT går in med hälften var.

Det kom in 102 ansökningar. Åtta filmer har valts ut och kommer att produceras av både etablerade såväl som nya kreatörer.

Filmarna och projekten kommer att tillkännages och presenteras under en pressträff på Göteborgs filmfestival (GIFF) den 28 januari.

Skakas om

– Publiken kommer att skakas om, fascineras och få aha-upplevelser. De åtta utvalda projekten kommer att ge oss ett rikt perspektiv på vad det innebär att vara människa och ge oss träffsäkra samtidsskildringar av ett Sverige 2018. Dessutom är vi stolta över att kunna presentera ett starkt startfält med regissörer, fotografer och klippare, säger Helena Ingelsten och Ina Holmqvist, redaktörer SVT.

De färdiga kortfilmerna kommer att visas i SVT i samband med valet och på biografer och andra forum i hela landet genom Folkets Bio.

Röst - ny kortfilmssatsning med sikte på valetlänk till annan webbplats

MARIKA IREBLAD

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör